HTM
Stúdió KÖNYVESBOLT KORNÉTÁS KIADÓ Ufómagazin
2019. 6. szám
Tél
2020. február 22. Szombat
363169
10
Aktuális számunk
Hírek
Cikkek
Hírlevelek
Hírevél feliratkozás
Friss hírek
Könyvajánló
Hirdetési ajánlat
Linkgyűjtemény
Főszerkesztő
Impresszum
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató
Adatvédelmi nyilatkozat
Írjon nekünk
Előfizetés
Keresés
Újság archívum
2019.
1  2  3  4  5  6 
2018.
1  2  3  4  5  6 
2017.
1  2  3  4  5  6 
2016.
1  2  3  4  5  6 
2015.
1  2  3  4  5  6 
2014.
1  2  3  4  5  6 
2013.
1  2  3  4  5  6 
2012.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2011.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2010.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2009.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2008.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2007.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2006.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2005.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2004.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
Partnereink
KORNÉTÁS KIADÓ
Ufómagazin
Sóskúti Híradó
Zámori Hírek

Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület
2000 éves Sólyom - Tradicionális Íjász és Hagyományőrző Bolt Club Hotel
KÖNYVAJÁNLÓ
Könyvajánló  
 

Barna Béla – Pusztay Sándor: Alacsony-Tátra
Túrakalauz


Az Alacsony-Tátra Szlovákia középső részén elhelyezkedő hegyvonulat, amely a magyar turisták körében a nyári túraidőszakban, de különösen télen, a síelésre alkalmas hónapban, rendkívül népszerű.
A Túrakalauz sorozatban megjelenő, gazdagon illusztrált könyvben az Alacsony-Tátrát négy nagyobb regionális részre bontották a szerzők. A dél-nyugati részben Besztercebánya és környékének városait, hegyvidékeit (Stureci-hágó, Zólyom-hegy, Donowaly és a Garam-völgyének alsó része), a dél-keleti részben Brezno és környéke (Tale, Chopok-Gyömbér, az Ördöglakodalma-hágó, a Felső-Garam-völgye és a Király-hegy) kerül bemutatásra.
A harmadik regionális fejezetben az észak-nyugati csücsköt, Rózsa-hegy és környékét járjuk be az UNESCO-világörökségi Vlkolinec településével (Sidorova-hegy), míg a negyedik fejezet Liptószentmiklós és környékét (Deményfalvi-völgy, Szentiványi-völgy, Jasna, Aqualand Tatralandia, Fehér- és Fekete-Vág völgye) mutatja be.
A könyvet több száz fekete-fehér és színes fotó, térképrészlet illusztrálja. A Kornétás Kiadó szándéka szerint kellő eligazodást nyújt az Alacsony-Tátrába igyekvő magyar turisták ismereteinek bővítéséhez.
Kornétás Kiadó, 3000 Ft


Nagy Árpád: Igló és a Szlovák Paradicsom
Túrakalauz


Évről évre egyre több magyar turista keresi fel a hazánkhoz közeli Szlovák Paradicsomot, a Felvidék, ezen belül is a Szepesség egyik legszebb tájegységét. Az 1988-ban nemzeti parkká nyilvánított hegység a múlt század hetvenes éveitől kezdődően mindinkább önálló turistacélponttá vált. Elhelyezkedéséből adódóan napjainkban is sokan a tátrai kirándulás egyik alternatív célpontjaként ismerik, de egyre többen vagyunk, akik csak e lenyűgöző hegyvidék felfedezése céljából kelünk útra.
A kalauz fő célja a turistautak látnivalóinak bemutatása. A nemzeti park szurdokvölgyeit, vízeséseit, fennsíkjait bejáró turisták tartalmas kikapcsolódását segíteni elő naprakész ismeretekkel és a részletes túraleírásokkal. Az útvonalak számszerű adatait (távolság, szintidő) a legújabb mérések, valamint személyes tapasztalatok alapján állapítottuk meg, így még inkább tervezhetővé teszik a kitűzött túracélok teljesítését. A hegység általános ismertetésén túl a helyszíni tájékozódást segítő, napjaink elvárásainak megfelelő információk (szállás- és síelési lehetőségek, sífelvonók működése, címek, telefonszámok, szótárak) is a leendő kirándulók, turisták kényelmét szolgálják.
A könyv külön érdekessége, hogy a hegyvidék természeti látványosságai mellett bemutatja a Szepesség „fővárosának” Iglónak (Spisska Nova Ves) látnivalóit, amely rendkívül gazdag építészeti emlékeiben. Itt találjuk Szlovákia legmagasabb tornyú katolikus templomát, a XVIII. századból származó városháza épületét, az egykori vigadót és a Szlovák Paradicsom turisztikai központját.
Kornétás Kiadó, 3000 Ft


Nagy Árpád: Magas-Tátra
Túrakalauz


Az 1873. augusztus 10-én Ótátrafüreden megalakult Magyarországi Kárpátegyesület létrejötte óta a Tátra napjainkig a legközelebb áll minden honfitársunk szívéhez. Jelen kötet a Magas-Tátrát és a hozzá szervesen kapcsolódó hegységeket is meglehetős részletességgel ismerteti. A modern technikának köszönhetően a kalauz leírásaiban pontosítottuk a túraútvonalak táv és kalauzidő adatait, legfontosabb információkat, és a téli sportokra a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetve naprakészen kiegészítettük a sípályákra, és a felvonókra vonatkozó információkat.
Kornétás Kiadó, 3150 Ft


Pusztay Sándor: Tematikus utak Szlovákiában
Túrakalauz


A 70-es 80-as években sísportot kedvelő és művelő korosztály körében még aktívan élhet az emlék egy-egy csehszlovákiai téli utazásról, amikor kígyózó sorokban kellett a rozsdás liftekre várni, és az embermagasságú buckákon kellett leküzdeni magukat. Szerencsére ezek a spártai viszonyok már a múlthoz tartoznak, Szlovákia nagyobb síterepei simán felveszik a versenyt jó néhány tőlünk nyugatabbra fekvő alpesi sícentrummal. Az utóbbi években a nagyobb központok hatalmas modernizáción mentek át beleértve a szálláshelyeket, liftparkot, a pályakezelést és számos más, kapcsolódó szolgáltatást is. Az itteni árak még mindig kedvezőbbek, mint nyugati szomszédainknál, ez főként a szolgáltatásokban, az étel/ital árakban és a szálláshelyek áraiban testesül meg. A szlovákiai sí központok elsősorban jó ár/érték arányuk, illetve közelségük miatt lettek és lesznek egyre népszerűbbek. Az utóbbi időkben ráadásul némileg javult is a két ország közti infrastruktúra, és ha minden a terv szerint alakul, 2020-ra Budapestről már tejes egészében autópályán lesz elérhető a Magas-Tátra a Budapest – Miskolc – Kassa (Kosice) – Eperjes (Presov) – Poprád útvonalon. A síszezon a magasabb helyeken általában december elején indul, majd az időjárás függvényében néhol akár április közepéig eltarthat, bár ilyenkor már csak 1-2 pályaszakaszt nyitnak meg a közönségnek.
Az ország jelenleg közel 100 kisebb-nagyobb sítereppel büszkélkedhet, ezek közül a legnagyobbakat, illetve a magyar vendégek számára legérdekesebbeket gyűjtöttük ki:
Kornétás Kiadó, 3000 Ft


Szalontai Kriszta: Gyógynövények és tanösvények
Túrakalauz


Hazánk gyógynövénykincse
Házipatika a természetből
Kirándulásaink során nem csak a táj szépségeire csodálkozhatunk rá, hanem érdemes megismerkednünk azokkal a gyógyító hatású növényekkel is, melyek hazánkban könnyen fellelhetők, begyűjthetők. A legtöbb betegségre, panaszra találunk megoldást a természetben. Magyarország gyógynövénykincse olyan gazdag, hogy a növényeket tanulmányozva, hatásukat megismerve, házi patikát állíthatunk össze. A kisméretű növények és a hatalmasra nőtt fák egyaránt tartalmazhatnak gyógyító hatóanyagokat, melyek az egészség megőrzését vagy a gyógyulást segítik. Könyvünkben 35 tanösvényt és 70 féle gyógynövényt részletesen, évszakos bontásban mutatunk be. A szerző olyan helyekre kalauzolja el az olvasót, ahol a természetjárás során a kikapcsolódás és feltöltődés mellett a tanösvények bejárásával új ismeretekre tesz szert.
Kornétás Kiadó, 3000 Ft


Szalontai Kriszta: Kertpedagógia


A környezeti nevelés csak saját élményeken keresztül, tapasztalati úton valósítható meg hatékonyan. A szerzőt gyermekkora óta a természet világa foglalkoztatja. A lakásban gondozott növényei megfigyelése mellett a nagyszülők kertjében is gyűjtötte a tudásmorzsákat. Például egy életre meghatározó, felejthetetlen élménye a fóliasátorban nevelt paradicsom és paprika csodálatos illata. Felnőtt fejjel, több éves újságírói és szerkesztői munkásság után kertészmérnökként tért vissza a kertpedagógia területére, hogy a gyermekek és fiatalok oktatásának szentelje idejét, tapasztalatait, tudását. Az elméleti tudás mellett a gyermekek kertészkedése során tapasztalt ismeretek járultak hozzá a kertpedagógia könyvben olvasható, kikristályosodott, egyszerű ötletekhez, melyek családi körben és intézményes formában is könnyen megvalósíthatók.
Kornétás Kiadó, 3800 Ft


Luckerbauer Éva – Pusztay Sándor: Keletstájer túrakalauz
55 élménytúra

 

A túrák során bemutatott programok egyik érdekessége, hogy a legtöbb esetben az útvonal mentén található különböző üzletek ingyenes bemutatókon, kóstolókon fogadják az arra járókat.
A könyv külön fejezetet szentel az Alpannónia nemzetközi túraútnak, amely összeköti a Wechsel-hegység vidékét a magyar Írottkő vidékével, ezáltal feledhetetlen panorámás hegygerinceken haladva fedezhetjük fel a két ország határmenti tájait.
A régió adottságai, csodás kerékpárútjai és kellemes klímája a kerékpárosok számára is ideális. Hangulatos és könnyű, de a sportosabb és igényesebb utak is rendelkezésre állnak. Egyik nevezetes kerékpárútja a Rába-menti útvonal, de izgalmas szurdokon haladhatunk át a Feistritz-völgyi kerékpárúton. Kulináris manufaktúrák, tavak és kastélyok, kertek és kulturális nevezetességek túraútvonalai között válogathatunk.
A könyvben bemutatott „Ausztria kertje”, igen jól jellemzi a régió kulináris adottságait. Itt található Ausztria legnagyobb almatermelő vidéke, amelynek egyik különlegessége a „Hirschbirne” – őszi körte – Pöllauban, az alpesi ökörhús, a sajt, a füszernövények, a weizi hegyi bárány sok-sok zöldség és gyümölcstermelő gazdaság „finomságai” a kertekből frissen kerülnek feldolgozásra.
Számos termelőnél, kertésznél, manufaktúrában és mesterszakácsnál, a turisták személyesen nyerhetnek betekintést a kulisszák mögé és a kertekbe. Részt vehetnek pl. teabemutatón, kipróbálhatják az ecetkészítés tudományát vagy a mézeskalács szívek dekorálását. A kertek mentén kerekezve vagy gyalogtúrázva sok helyen betérhetnek egy finom kóstolóra vagy megcsodálhatják a szebbnél-szebb látványkerteket.
Az ötvenöt konkrét túrahelyet bemutató kötet jól illeszkedik a kiadó népszerű túrakalauz sorozatába, és várhatóan az olvasók körében nagy népszerűségre számíthat.
Kornétás Kiadó, 3000 Ft


Barna Béla: Grúzia és a Kaukázus
Túrakalauz

 

Válogatott földabrosz volt ez: a szubtrópusi tengerparttól az égbetörő hegycsúcsokig, a zöldellő alföldektől a szőlődombokon át a szépséges félsivatagi tájig mindent megkaptak a grúzok. De nem csak a természeti szépségekben dúskál az ország, ezt harmonikusan kiegészítik az ember építette kulturális javak: a hegytetőkön trónoló templomoktól az erdőkben megbújó gyönyörű kőkolostorokon át a modern tengerparti üvegpalotákig megannyi látnivaló várja a Grúziába látogató utast, sőt a Kaukázus eldugott aszfalt nélküli falvaiban levő fantasztikus kőtornyoktól Tbiliszi nyüzsgő milliós metropoliszának villódzó éjszakai életéig mindent, de mindent megtalálunk ezen a földdarabon.
Kornétás Kiadó, 3150 Ft


Dr. Farkas Sándor: „Nagy hegyeknek ormán” – Erdély peremén
Túrakalauz

 

A szerző – aki foglalkozását tekintve nyugalmazott sebész orvos – szenvedélyes természetjáróként több ezer kilométert gyalogolt hazánk és Európa túraösvényein. Külföldi útjai elsősorban a magas hegyekbe, így az Alpokba, a Magas-Tátrába, a Balkán hegységeibe és Erdélybe vezettek.
A kötetben beszámol azokról az útjairól, melyek során feljutott az Erdélyt övező valamennyi kétezer méternél magasabb hegység – szám szerint tizennyolc – legmagasabb csúcsára. A meglátogatott tájak egy része – így a Latorita-, Capatina-, Lotru-, Jézer-, Pápusa- és Leaota hegységek – a hazai turisták számára természeti szépségeik ellenére közel ismeretlenek, és magyar nyelvű dokumentum alig található róluk. A kötet elolvasásával sok hasznos ismeret és a szerző által megélt, megszerzett hasznosítható tapasztalat kerülhet birtokunkba.
Kornétás Kiadó, 3000 Ft


Nagy Árpád: Magas-Tátra
Túrakalauz (bővített)

 

A Magas-Tátra igen népszerű a magyar turisták körében. A világ legkisebb magashegyéről a kötetben a fő hangsúly a túrákon, a túraútvonalak helyszínein és célpontjain van. A túraútvonalak számszerű adatait (távolság, szintidő), a legújabb mérések alapján adja meg a szerző, így azok előre tervezhetővé teszik a kitűzött túracélok teljesítését. A könyv naprakész információkat ad a felvonókról, a szálláshelyekről, miközben a földrajzi nevekkel kapcsolatban egy kis szótárt is tartalmaz. A könyvet térképmetszetek és színes képek teszik szemléletessé.
Kornétás Kiadó, 3300 Ft


A kötetek megvásárolhatók, illetve megrendelhetők a Stúdió könyvesboltban
1138 Budapest, Népfürdő u. 15/d., Tel.: 359-64-61, 359-1964
e-mail: megrendeles@studio-pe.hu

 
     
  oldal teteje  
     
Cím: 1138 Budapest, Népfürdő u. 15/D.
Telefon/Fax: 359-1964
Szerkesztőség: Tel./Fax: 789-7149, 239-0146
2012 © HTM
Minden Jog Fenntartva!
4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu