800 éves a Pannonhalmi Bencés Főapátság bazilikája

Magyarország legrégebbi szerzetesrendje egy éven át tartó rendezvénysorozattal ünnepli bazilikája születésnapját. Hazánkban nem igen van olyan középkori épület, amely épebben fennmaradt. Az orgona, a liturgia változott, de a falak és az elhivatottság változatlan maradt. A Szent Mártonról elnevezett templom építését a monostor általános megújításának részeként az 1200-as évek elején Uros apát kezdeményezte, az 1224-es felszentelésen II. András király is részt vett. Azóta egyedül a török hódoltság alatt néptelenedtek el a padsorok és koptak meg a gótikus boltívek.

Fotó: Papp Sólyom

Jelenlegi formáját 2012-ben nyerte el a szerzetestemplom. Minden középkori faragványt és műemléket meghagytak, de a belső modernebb és főleg praktikusabb lett. A teret már a robosztus ónix oltár uralja, melynek tövében márványtábla emlékezik meg II. János Pál pápa idelátogatásáról.
Az apátságot 996-ban alapították Pannonhalma hegyén. Azóta a szerzetesek úgy próbálják tartani évezredes hagyományaikat, hogy közben idomulnak az adott kor kihívásaihoz. Már nem csak imádkoznak és dolgoznak, hanem sört, bort készítenek, gyógynövényeket termesztenek és gimnáziumot tartanak fenn.

Fotó: Papp Sólyom

Az épületegyüttes egyik legnagyobb büszkesége a neoklasszicista stílusban épült, grandiózus könyvtár. Itt napjainkban 400 ezer kötetet őriznek annak ellenére, hogy a gyűjtemény teljesen megsemmisült a török hódoltság idején. Egy-két kivételes emlék, szerzetes napló és kiváltságlevél azonban így is megmaradt. Ezeket vezetett túrákkal lehet megtekinteni.

Fotó: Papp Sólyom

Ferenc pápa egyszer azt mondta a pannonhalmi monostorról, hogy egyszerre spirituális emlékmű, az imádság helye és a testvériség hídja. Az apátság idén eköré a három fogalom köré szervezte a Bazilika 800 rendezvénysorozatot, melyben lesznek kiállítások, épülettörténeti séták, orgonahangversenyek és közös imádságok.