A hónap gyógynövénye: a bodza

A bodza az egyik leggyakrabban használt növény a népgyógyászatban. Virágzata, érett termése, levele és gyökere is alkalmazható gyógyászati célokra. Az ebben az időszakban nyíló bodzavirágzatot javasoljuk gyűjtésre – meghűléses betegségek esetén rendkívül hatásos.
A fekete bodza (Sambucus nigra) hazánkban gyakori, 2-5 méter magas fácska, erdőszéleken, tisztásokon találkozhatunk vele. Könnyen felismerhető kellemes illatú, sárgásfehér álernyő virágzatáról, melyet akkor kell leszedni, amikor az ernyő szélső virágai már kinyíltak, de a középsők még csak bimbósak. Autóutaktól távoli helyen, száraz időben gyűjtsünk! Szárral felfelé, lazán egymás mellé rakosgatva szedjük ládába, így egyúttal a szárítás is megoldható.
A száraz virágokból készített gyógytea izzasztó, hurutoldó, megfázás elleni, vizelet- és hashajtó tulajdonságokkal rendelkezik. A virágzat légúti gyulladásos betegségek elleni hatását klinikai vizsgálatok igazolták. A friss bodzavirágzatból ízletes szörpöt készíthetünk, emellett a szeptemberben beérő bogyók felhasználása is jelentős: szörpök, gyógylekvárok, gyümölcsteák alapanyaga.