A kerecsensólyom az év madara 2024-ben

A kerecsensólyom (Falco cherrug) kontinentális szinten is kiemelkedő  természeti értékünk. Az Európai Unióban élő állományának több mint 60%-a Magyarországon fészkel, és világszinten a kárpát-medencei az egyetlen bizonyítottan stabil, enyhén növekvő állománya a fajnak. Megőrzésében a hazai természetvédelem felelőssége óriási, az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1974-es megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít e fajra, ezért is lett a 2024-es MME 50 jubileumi év madara.
A kerecsensólyom eurázsiai elterjedésű faj. Az Európában élő állomány elsősorban a ligetes erdőkkel, fasorokkal, ürgés legelőkkel tarkított élőhelyeket kedveli, és lehetőség szerint költés céljából azok közelében választ jó kitekintést és biztonságos beszállást kínáló fészket. A tojó általában március közepén vagy végén rakja le 2-6 tojásból álló fészekalját. A második tojás lerakása után megkezdődik a kotlás, amely 32-34 napig tart. A kis fiókákat a tojó eteti, a hím által hordott táplálékkal. Hat hét után röpképessé válnak a fiatalok és elhagyják a fészket, de további 3-4 hétig a szülőmadarak vadászni tanítják őket. A tojók egy éves, a hímek két éves korukban válnak ivaréretté. A párok életük végéig összetartanak.
A kerecsensólyom hazánkban fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke alapján a legmagasabb, 1 millió Ft-os kategóriába tartozik. A több évtizedes természetvédelmi munka eredményeként, 2017-ben az országos állományát 148-197 párra becsülték.
Bővebb információk a kerecsensólyomról: https://mme.hu/hirek/2024/01/01/2024_ev_madara_kerecsensolyom