A Vaskapu-szoros

Amikor először megláttam a hatalmas, sziklába vájt Decebal fejszobrot, azonnal tudtam, hogy szeretném élőben is megnézni. Gyorsan kiderítettem, hogy hol kell keresnem és mivel a lelőhely a Vaskapu-szoros volt, nem is volt kérdés, hogy ez lesz a következő családi nyaralásunk helyszíne. A Vaskapu-szoros Románia és Szerbia határán található, a Déli-Kárpátok és a Szerb érchegység között. Valójában nem egyetlen szoros, hanem több szakaszból álló, 134 kilométer hosszú rendszer.
Mivel általában minden utazásunkat saját magunknak szervezem, és saját autóval oldjuk meg, ezért ez alkalommal is az útvonal volt az első, amit feltérképeztem. Azért, hogy ne ugyanazt az utat járjuk, odafelé Szerbián keresztül mentünk bácsalmási határátkeléssel, visszafelé Románián keresztül jöttünk az A1 autópálya határátkelőjén keresztül.
Az utazásunkat hat naposra terveztük és fontos szempont volt a szállás kiválasztásánál, hogy minél kevesebb autózással tudjuk elérni a különböző látnivalókat a szerb és a román oldalon is, ezért Novi Sip községben kerestünk szállást, hiszen így pillanatok alatt át tudtunk kelni a Dunán, a vízerőmű hídján és nagyjából középtájon helyezkedtünk el a látnivalóktól.


Az első állomásunk Galambóc vára volt a szerb oldalon. A Duna ezen szakaszának stratégiai jelentőségét mutatja, hogy már a római korban is erődítmény állt ezen a helyen. Galambóc városától 4 km-re fekszik a vár és a látogatóközpont, közvetlenül a Duna fölé emelkedő sziklafalakon és részben a folyóba benyúlva. A vár 2016 és 2019 között teljes felújításon esett át. A látogatóközpont új épületében válthatjuk meg a belépőjegyeinket (a megtekintendő terület nagyságától függ a belépőjegy ára). Bizonyos területeket egyénileg és szabadon bebarangolhatunk, míg a vár 9, masszív, kőből épített tornyát csak drótokkal és korlátokkal segített mászóutakon érhetjük el. Ezeket csak vezetővel fedezhetjük fel, ide a belépő ára is magasabb.

A második állomásunk a dunai hajózás volt. A román és a szerb oldalról egyaránt indulnak 10-12 személyes kishajók, melyekkel megtekinthetjük a főbb nevezetességeket a vízről. Mi a román oldalról indultunk, a Decebal szobortól. Az út ára 50 lej volt fejenként és nagyjából 1 órás volt a kirándulás. Érdemes belevágni, mert nagy élményt nyújt.

Először Decebal fejszobrát néztük meg egészen közelről, így kitűnően érzékelhettük annak monumentális méretét. A szobor 55 méter magas és 25 méter széles, ezzel Európa legnagyobb sziklába vájt szobra. Decebal (i.sz. 87-106) az utolsó dák király volt, aki a rómaiak ellen harcolt a mai Románia területén. A szobor faragásán 12 szobrász dolgozott, és több, min 10 évig tartott (1994 – 2004 között),  hogy elkészüljön. A szobor Orsova mellett található. Ezt követően megtekintettük a Ponicova barlangot, melybe néhány méter erejéig bementünk a kishajóval. Ezután megálltunk a Grota Veterani barlangnál, ahol kiszálltunk a hajóból és megnézhettük a barlangot 10 lej belépő fejében. Nevét az osztrák Veterani tábornokról kapta, aki megerősítette a barlangot, falat épített a barlangtól a Duna szintjéig, amelyet katonák őriztek.

A barlang bejáratánál és belsejében is folytatták a védelmi rendszert. A barlang jobb oldalán van egy természetes rés, amelyen keresztül behatol a fény. Csak a Dunáról lehet megközelíteni. Ezután megnéztük a Dunatölgyesi öblöt, a kis-Kazán szorost, a Traianus táblát.
A harmadik állomásunk a Blederija vízesés volt a szerb oldalon. Ez Novi Sip városától és a Vaskapu szorostól körülbelül 1 óra autóútra található, de érdemes ezt a kitérőt beiktatni, mert igazán szép élményben lehet részünk, Szerbia talán legszebb vízesését nézhetjük meg.
A vízesés megközelítése közben kétszer is patakon vagy keskeny fahídon (választásunk szerint) kell átkelnünk az autóval, ami még izgalmasabbá teszi az utunkat, ami nem épp autóút minőségű, de azért jól járható. A vízeséstől néhány száz méterre tudunk leparkolni, a lejárat meredek, de biztonságos lépcső kialakításával van megoldva. A lejárat előtt egy viszonylag nagy rét található, ahol rönkasztalok és padok kerültek kialakításra, így érdemes piknik felszerelést vinni, ahogy mi is tettük.
A vízesés nem egy egész napos program, ezért a szállásra visszafelé még megnéztük Novi Sip határában a Tito emlékművet is, amihez fel kell mászni az út melletti bozótos dombra. Az emlékműhöz ösvény vezet, de elég nehéz megtalálni a bejáratát, mert nem jelölik, viszont amikor megvan, onnan már jól követhető az ösvény. Az emlékmű egy igazi kommunista jelkép, viszont csodálatos panoráma nyílik a vaskapu vízerőművére, érdemes ezért rászánni azt a fél órát.
Negyedik állomásunk a Ciucaru Mare túraútvonal volt a román oldalon, Dunatölgyes közelében.

Az útvonal közvetlenül az 57-es úttól indul a sárga háromszög jelzésen. A túra hossza 4,68 km 160 méter szintemelkedéssel. Bátran vágjon neki mindenki, nem különösebben nehéz terep, viszont csodálatos panoráma nyílik a Vaskapu-szorosra több ponton is. Az útvonal bejárására érdemes több időt szánni, mert lépten-nyomon újabb és újabb fotózási pontok követik egymást, mi egy fél napot eltöltöttünk itt.

Ötödik állomásunk Szörényvár volt, ahol megnéztük a középkori, restaurált várat és Traianusz hídjának maradványait, ami az első híd volt, amit az al-Duna felett építettek a rómaiak Szörényvár (Románia) és Kladovó (Szerbia) között. Ma már csak a szárazföldi, bejárati pillérek láthatók a Duna két oldalán.
Hatodik állomásunk a szerb oldalon a Djerdap Nemzeti parkban található Veliki Strbac túraútvonal volt, aminek teljes hossza 7,6 km, bejárása kb. 4 órát vesz igénybe és belépőjegyet kell váltani hozzá, amit csak helyi készpénzben lehet fizetni. Az út fölfelé szinte végig széles úton, majd jól járható ösvényen vezet, nem túl megerőltető túra. Fent kis kilátóterasz van építve, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Dunára. Elhelyezkedését tekintve szinte pont szemben helyezkedik el a román oldalon megtekintett Ciucaru Mare-vel. Érdemes ebből az ellentétes perspektívából is gyönyörködni a látványban.
Hetedik állomásunk Kladovoban a Fetislam erőd, ami egy török erődítmény volt. Kladovo pontosan Szörényvárral szemben helyezkedik el a Duna szerb oldalán. A várat a város északnyugati szélén, a Vaskapu vízierőműtől 8 km-re találjuk meg. A vár újjáépítése 3 éve kezdődött és 2023. áprilisában adták át.

Végezetül hazafelé menet útba ejtettük Romániában a Bigéri vízesést, amely a Néra szurdok Nemzeti parkban található. A vízesés különlegessége, hogy egy harangra emlékeztető sziklakinövésen folyik le a víz sok apró sugárra válva szét, mint egy vízfüggöny, ami így különlegesen szép látványt nyújt.

A belépő 10 lej és ezért a vízesést szinte teljesen körbe lehet járni, illetve a patak forrásához is el lehet menni.
Csodás utazásban volt részünk és rengeteg élménnyel tértünk haza, de a terület még sok felfedezni valót tartogat, mindenkinek jó szívvel ajánlom a bejárását.