A vihorláti őserdő

Szlovákia több mint 40 százalékát erdők alkotják, ennek köszönhetően Európa egyik legerdősebb országa. A világon egyedülálló őserdőkben – az ország keleti részén – rendkívül jó állapotban maradt fenn az erdős területeken az állat- és növényvilág, amely az UNESCO Világörökség listáján is szerepel. A Vihorláti-őserdő – a Kárpáti Ősbükkösökkel együtt –, további három kelet-szlovákiai, hat ukrajnai és öt németországi őserdővel együtt szerepel az UNESCO Világörökségi Listáján.

Szlovákia harmadik legnagyobb természetes tava a Tengerszem

A kelet-szlovákiai tengert, ahogy a Széles-tavat (Zemplínska Sírava) nevezni szoktuk, a Vihorláti hegyek veszik körül. Ennek a hegységnek a része a vihorláti őserdő, az ember által érintetlen, szűz természet. A látóhatár felé nyúló termetes, 240 éves bükkfákra nézve talán eszünkbe jut az is, hogyan kötődnek egymáshoz a modern világ és az embernél sokkal hatalmasabb természet őserői. A terület nehéz hozzáférhetősége és rendszerszerű védelme mind hozzájárult ahhoz, hogy a bükkös őserdők élőhelye eredeti harmóniájában és teljes szépségében fennmaradt. Emberi beavatkozás nélkül továbbra is természetes módon zajlik az a végtelen folyamat, melynek során az elöregedett fák átadják helyüket a fiataloknak.
Az őserdőben olyan ritkaságnak számító állatok is élnek, mint a foltos szalamandra, a havasi cincér, vagy a kék meztelencsiga.

Az őserdő legelterjedtebb növénye az európai bükk

A vihorláti ősbükkösbe az egyedülálló Tengerszem-tó felől jutunk, amely Szlovákiában a harmadik legnagyobb természetes tó. A víz felülete 14 hektár, a tó feneke helyenként akár 25 méter mélyen is lehet. A Tengerszem körül ösvény vezet, körbejárva igazán szép sétát tehetünk.
Az őserdő egész évben látogatható. Kassáról másfél óra alatt közelíthető meg autóval.

https://www.unesconadosah.sk/hu/vihorlati-oserdo
www.slovakia.travel