A világ legöregebb fái

A ma ismert egyik legidősebb élőlény a Földön az Észak-Amerikában, közönségtől távol és titokban tartott Matuzsálem fa, melynek 4850 év körüli a kora. Azonban megdőlni látszik, hogy ez lenne a világ legöregebb fája.
Kicsivel idősebb rokonát 1964-ben vágták ki, kutatási céllal. 4862 évgyűrűt lehetett megszámolni, de a mintát olyan helyről vették, ahol már hiányoztak az első életéveiből származó gyűrűk, ezért csak annyit lehetett kiszámolni, hogy 5000 éven felül volt a kora. Prométheusz fának nevezték el.
Ezt a rekordot megdöntötte volna egy skandináv fenyő, melynek c12 izotóp vizsgálata 9000 évesre tette, de mint kiderült, egy klónról van szó. A növény 600 évente elhal és a gyökere újra hajt. Ennek a norvég lucfenyőnek, lényegében körülbelül 9550 éves a gyökere. Neve Old Tjikko, a felfedező kutyájának a nevét viseli: Öreg Tjikko.
Chilében leltek egy patagónciprusra, melynek figyelmesebb újra és újra vizsgálata után, végül egy matematikai modell vezette rá a kutatókat arra a meggyőződésre, hogy a Gran Abuelo (nagy nagypapa) 5490 év körüli. A törzs vastagsága és egyenlőtlensége miatt, a fúrt minták 3000 évgyűrűt találtak el. Több fúrást nem ajánlatos végrehajtani, hogy semmilyen kórokozó ne tudja megtámadni ezen a sebhelyen keresztül az öreg fát.