Adventi Nagyszombat

Nagyszombat központjában a karácsonyváró időszakban fények ezrei világítanak, amelyek a téren felállított nagy karácsonyfát is ékesítik. A történelmi épületek ablakaiban kis manók rejtőznek, mintha különféle mesékből léptek volna elő, és a teljes adventi időszakban hagyományos és különleges középkori adventi vásárok várják az érdeklődőket.
A hagyományos vásáron, amely minden évben a Szentháromság téren zajlik, november 25-től kezdve minden nap puncsot, „loksát”, azaz mákkal töltött krumplilepényeket és a nagyszombati régióból származó mézbort találunk, de a leghíresebb szlovákiai művészek koncertjeit vagy betlehemező gyermekek műsorát is élvezhetjük.
Nagyszombat (Trnava), a kereskedelmi útvonalak kereszteződésében jött létre, és a középkorban a Magyar Királyság egyik legnagyobb és legjelentősebb városa volt. Éppen ezért találunk itt fennmaradt városfalakat, tornyot és számos templomot a város szűkebb központjában, amelyeknek köszönhetően a várost „Kis Rómának” is nevezik.
Nem csupán az építészetnek köszönhetően találjuk magunkat a régmúltban, hanem számtalan olyan rendezvényen keresztül is, amelyek minden évben felidézik a jelentős történelmi eseményeket. Az adventi időszakban ilyen a Középkori adventi vásár, amely immár tízedik éve december 16. és 18. között valósul meg. A Szt. Miklós tér advent idején visszatér a fénykorába, amikor a városi történések központja és a város főtere volt, ahol a rendszeres szombati piacot tartották.
A középkori kézművesek és előadóművészek a történelmi városrészben, a nagyszombati Szt. Miklós Bazilikánál évente egyszer mesebeli karácsonyt teremtenek. Láthatunk itt élő állatokat friss hóval lepett fakarámban, méhviaszból készült kézműves gyertyákat, vagy kóstolhatunk közvetlenül a tűz fölött melegített puncsot.
A városközpont épületeinek ablakaiban megbúvó kis manók a gyermekeknek és a felnőtteknek is mosolyt csalnak az arcukra.