Az erdő veszélyei a kutyákra nézve

Lehetsz kezdő kutyás, vagy már rutinos róka, lehet, hogy újdonságként ér majd a mondanivalónk: bizony a kutyádra nem csak a vadállatok jelentenek veszélyt, amikor az erdőbe mész vele. Amikor a család felkerekedik, hogy a hétvégén egy erdei túrát vegyenek a nyakukba, sokan döntenek úgy, hogy kutyájukat is magukkal viszik. Hiszen a testmozgásra neki is szüksége van, az érdekes szagok szimatolásáról nem is beszélve! És mi sem boldogítóbb látvány, mint amikor hazaérvén az eb csak kidől és már hortyog is a jóleső fáradtságtól. Azonban nem szabad a gazdiknak elfelejteni, hogy különféle veszélyek fenyegetik a kutyát az erdőben:

* balesetveszély (sziklán, farönkön mászkálva, stb.),

* vaddal való találkozás,

* kóbor állatok, más túrázok szabadon sétáltatott kutyái,

* és bizony a fránya élősködőkről nem is szólva.
És bár amíg az egyes balesetforrásokat, vagy más állatokkal való heves találkozást meg tudjuk oldani azzal, hogy pórázon van az eb, az élősködőkkel más a helyzet.
De mi ellen is érdemes mindenképp védened a kutyádat?

Azok a fránya kullancsok
Nem lehet sajnos elégszer hangsúlyozni, hogy a kullancsok már szinte egész évben aktívak. Éppen ezért folyamatosan érdemes kedvencünket védeni valamilyen módon ezen pókszabásúak ellen. Hiszen sajnos komoly betegségeket hordoznak a kullancsok.
Lyme kór
A kórokozója a Borrelia burgdorferi nevű baktérium, amely a kullancs vérszívó tevékenysége során kerül a kutyába. Ez a betegség magas lázzal járó heveny ízületi gyulladást okoz.
Az egyik legszembetűnőbb tünete az úgynevezett visszatérő sántaság. Ami még jellemző, hogy néhány napos antibiotikumkezelés hatására elmúlik, majd visszatér, és másik ízületen vagy ízületeken jelentkezik a tünet. Ilyenkor meleg, duzzadt és nagyon fájdalmas lehet a végtag érintett része. Emellett gyakran levertség, láz, étvágytalanság is jelentkezik.
Komolyabb vérvizsgálattal és a tünetek alapján tudja az állatorvos diagnosztizálni a kórt.
Babézia
A babézia nevű egysejtű (Babesia canis canis) kullancsok nyálmirigyében élnek és várakoznak az oda tévedő áldozatukra. A vérszívás utáni 48-72 órában a legnagyobb az esély arra, hogy a babézia egysejtű a kullancs nyálával a kutyánkba kerüljön. A tünetek pedig ezután szoktak megjelenni 3-14 napon belül.
A leggyakoribb tünet a levertség, étvágytalanság, magas láz, halvány nyálkahártya, véresnek tűnő vizelet, sárgaság lehet. Fontos, hogy mielőbb jusson itt is állatorvoshoz a házikedvenc, hogy a komoly maradandó károsodást megelőzhessük.
Szúnyogok okozta szívférgesség
Sajnos hazánkban is nagyon komoly fertőzöttséget állapítottak már meg szívférgességből az állatorvosok. A tigrisszúnyog hordozza a szívféreg lárvákat, és okoznak olykor enyhébb-súlyosabb tüneteket, a fertőzöttség mértékétől függően.
A tünete lehet az erősebb szőrhullás, fáradtság, köhögés, fogyás többek között például. A megelőzés itt is a legkönnyebb és a legolcsóbb: használj például a Petguru kínálatában is megtalálható Vectra 3d cseppeket, amely bolha-kullancs-szúnyog-légyriasztó hatással rendelkezik.
A túrákra egyébiránt érdemes egy mini elsősegélydobozt is magaddal vinned, amelybe az alábbi dolgokat érdemes beletenned:

* steril kötszer,

* leukoplaszt vagy még jobb az öntapadós copoly kötöző,

* betadin oldat,

* kullancskiszedő csipesz,

* kisolló.
Jó kirándulást kívánunk minden kutyásnak!
Forrás: www.petguru.hu