Barlangok és Karsztok Nemzetközi Éve

Szeptember 13-án az UNESCO a barlangászokkal együtt ünnepli a „Barlangok és Karsztok Nemzetközi Éve” eseményt az UNESCO párizsi központjában.

Fotó: Berentés Ágnes

Az eseményen a Nemzetközi Barlangtani Unió (Union Internationale de Spéléologie – UIS) tagországok és a számottevő nagyságú karsztterülettel rendelkező egyéb országok nagykövetei és más befolyásos személyei vesznek részt. Ezek a személyek képesek lehetnek befolyásolni az UNESCO, valamint az általuk képviselt országok barlangokkal és karsztokkal kapcsolatos gondolkodását, ahogy a Nemzetközi Év mottója is mondja:
a barlangok és a karszt „felfedezésére, megértésére és védelmére”.

Ez egy eddig soha nem volt egyedülálló lehetőség a szpeleológia történetében, hogy előmozdítsa a barlangok és a karsztok fontosságának világszintű kormányzati elismerését!
Magyarországot a helyszínen Túróczy László párizsi magyar nagykövet, Szendrei Dorottya első titkár (Magyarország Állandó Képviselete az OECD és UNESCO mellett), továbbá Hegedűs Gyula, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat elnöke, az UIS titkára fogják képviselni.

Fotó: Berentés Ágnes

Az ünnepségen a következő előadásokra is sor kerül:
• Prof. Dr. Nadja Zupan Hajna: A karsztok, a barlangok és az emberek kapcsolata
• Dr. Fadi H. Nader: A karszt erőforrásainak biztonságos és fenntartható használata
• Emeritus Prof. Dr. John Gunn: Barlangok és karsztok, mint az UNESCO által is védett Világörökségek
• Clayton F. Lino: Barlangok és karsztok a bioszféra rezervátumokban: barlangok, mint az Ember és Bioszféra (Man and Biosphere – MAB) hálózat részei
• Dr. Paul A. Griffiths: Karsztok az ENSZ 2030-ig szóló terveiben Az ünnepi ülés eseményeit mindenki élőben nézheti a YouTube-on a https://www.youtube.com/channel/UCzSiErLj5x6viNbvAdehDvA
címen, párizsi idő szerint 10–13 óra között.
Az ünnepi ülés rögzítésre kerül, így mindazok, akik ebben az időben nem tudják követni az eseményeket, utólag is meg tudják nézni a fenti webcímen.