Bővülő partneri kapcsolatok

Beszélgetés Václav Mikával, a Slovákia Travel vezérigazgatójával

Néhány hónapja Szlovákiában megalakult az új turisztikai ügynökség, a Slovakia Travel.
A változtatás szükségességéről és az átszervezés eddigi tapasztalatairól kérdeztük a kinevezett vezérigazgatót.

Fotó: slovakia.travel/hu


– Április elején több hónapos előkészítő munka után alakult meg a Slovakia Travel, amely új koncepció szerint működteti a turizmust, az idegenforgalmat – kezdte a beszélgetést Václav Mika. – Valamennyien tudjuk, hogy az elmúlt több mint egy év alatt megváltozott a turizmus szerkezete. A világjárvány miatt az emberek mindenhol kevesebbet utaztak, így megváltoztak az utazási, turisztikai szokások nálunk is. Ezt a változást pedig minden területen figyelembe kellett vennünk.
Az átszervezés után vettük számba, hogy az ügynökségnek több, mint száz partnerszervezete van, amelyeknél végig kellett gondolni a tevékenységük helyzetét. Úgy látjuk, a megváltozott helyzetben nem a régiók, a szervezéssel foglalkozó TDM irodák a fontosak, hanem sokkal inkább az általuk biztosított „termékek”.
Az új koncepció alapján – a területi elhelyezkedéstől függetlenül – a nemzeti parkokra, a magashegyekre, a barlangokra, az élményközpontokra, a fürdőkre, a gasztroturizmusra, a várakra és kastélyokra kell egy-egy csokorba ráirányítani a figyelmet.
Természetesen tudjuk, van olyan város, terület, ahol egy adott helyen több turisztikai attrakció is megtalálható. Ott éppen a sokszínűséget, a lehetőségek széles körét kell a figyelem központjába állítani. Van például olyan város, ahol egymás mellett található meg egy jó állapotban levő vár, de a közelben van egy népszerű fürdő, és kitűnő kerékpárutakat is kiépítettek, tehát a történelmi látványosságot kell összekapcsolni az aktív turizmussal.


– A megkezdett, sok területet átfogó átszervezéshez milyenek a feltételek?
– A kormány három hónappal ezelőtt jóváhagyta a szervezet költségvetését, amelyben a teljes körű átszervezés után száz–százhúsz ember fog itt dolgozni. A szervezeti egységek megszervezése, átszervezése folyamatban van, tehát a személyi, tárgyi-, és pénzügyi feltételek biztosítottak.
Az átszervezés fontos eleme, hogy különválasztjuk az állami-, és az ügynökség szakmai feladatait. Az államnál – a jelenlegi közlekedési, építési minisztérium fennhatósága alatt – marad a stratégiai irányítás, de a konkrét szakmai, fejlesztési, turisztikai és marketing munkák átkerülnek a Slovakia Travel irányítása alá.
– Az elgondolás alapján, mely területek kapnak prioritást?
– A Covid járvány hazai és nemzetközi tapasztalatait ismerve, mi is a hazai turizmus fejlesztését, minőségi javítását helyezzük előtérbe. Minden ország be akarja hozni a turizmusban elszenvedett lemaradásokat, veszteségeket. Ennek érdekében a járvány csökkenésével párhuzamosan szélesítjük a turisztikai igények választékát.
A nyári adatokból már látható, hogy minden területen bőven lesz tennivaló.


– Szlovákiát és Magyarországot több évszázados történelmi, kulturális, családi kapcsolatok kötik össze. Mennyire változik a magyar turisták beutazási lehetősége?
– A turizmus adataiban évek óta a magyar beutazók az előkelő harmadik, negyedik helyen szerepelnek. Ezt ismerve számunkra is fontos, hogy a külföldi turistákat, köztük a magyar vendégeket ne veszítsük el. Nemrég a V4 országok külügyi, turisztikai vezetői egy videó-konferencia keretén belül tárgyaltak a kérdésről. Az egyeztetés során szinte egyöntetű volt az a vélemény, hogy minden országban segíteni kell a beutazó turizmust. Ennek egyik fontos eleme a védettségi igazolások, oltási igazolványok egymással szembeni elfogadása.
Ekkor vettük sorra a rövid távú célok mellett, a hosszabb távú együttműködési lehetőségeket is. A nyári időszakban még csak kisebb kampányokat indítunk országunk szépségeinek megismertetésére, de a tervek szerint a téli kampány során már összehangoljuk a turisztikai, sportolási lehetőségek programjait. Ilyen lesz például a 2022 januárjában tervezett kézilabda Európa bajnokság, amelyet Szlovákia és Magyarország közösen szervez, és Pozsonyban, illetve Kassán lesznek az elődöntők, míg a döntőre Budapesten kerül sor, de bekapcsolódnak olyan városok is, mint Veszprém, Debrecen, Szeged.

Borsi, Rákóczi-kastély


Sokak számára érdekes kulturális program lehet, hogy június közepén átadtuk Borsiban II. Rákóczi Ferenc gyönyörűen felújított várkastélyát, amelynek rendbehozatala közös szlovák és magyar támogatással történt.
Ügynökségünknél – a szlovák emberek szabadidős programjainak szervezése mellett – három ország beutazó turistái vannak figyelmünk középpontjában: Csehország, Lengyelország és Magyarország. Ezek az országok területileg és érzelmileg mindig közel álltak egymáshoz. Az emberek szeretnek utazni, új vidékeket megismerni, pihenni vagy aktívan sportolni, közben ismeretlen ételeket kóstolni. Ezeknek a lehetőségeknek a népszerűsítésében, bővítésében valamennyien partnerek lehetünk.
– Köszönöm a beszélgetést.
Pusztay Sándor

Fotó: slovakia.travel/hu