Drótosok a Budatini várban

A Vág (Váh) és a Kiszuca (Kysuca) folyók találkozásánál fekvő Zsolna (Žilina) város műemléke a Budatini vár (Hrad Budatín).

Műalkotás drótból • Fotó: Pusztay Sándor

A várat a Balassa-család építtette a XIII. század második felében, s mesterséges csatornával körülvett szigeten állt, Legrégebbi része a korai gót stílust is felmutató hatalmas, négyszintes, henger alakú román torony, amelyet később reneszánsz stílusúra alakítottak át. A vízvár a Sziléziába vezető kereskedő utat védte. Kezdetben királyi birtok volt, később a XV. században a Szúnyogh családé lett. Hozzájuk köthető a gyönyörű Katalinról szóló monda, akit apjának, a vár urának a parancsára élve befalaztak. A XIV. században a toronyhoz további palotaszárnyakat építettek. Zsigmond király 1397-es vágvölgyi hadjárata során leromboltatta, de újra felépült és a Csákyaké lett, akik 1944-ig birtokolták.

A XVIII. században ők építették hozzá a hatalmas, pompásan berendezett kastélyszárnyat. 1849. január 2-án Götz osztrák tábornok felgyújtotta a kastélyt, gazdag könyvtára és levéltára elpusztult. Az épületegyüttes 1870–1918 között laktanyaként szolgált. Csáky Géza 1930-ban helyreállíttatta és elegánsan berendezte. A várban van az 1942-ben alapított Vágmente Múzeum (Považské Múzeum).

A múzeumban több kiállítás tekinthető meg: természettudományi (zoológiai, botanikai, geológia), közlekedéstörténeti, régészeti – nagyszámú, a környéken gyűjtött lelettel. Festőien szép a kastélynak a Vág és a Kiszuca összefolyásánál végződő, a XIX. században eredetileg angolparkként telepített parkja.

Műalkotások drótból •Fotó: Pusztay Sándor

A kiállítások közül kiemelkedik a drótos mesterséget bemutató, amely egyedülállónak tekinthető az egész világon.

A „drótostótok” mesterségéről szóló első említés a XVIII. századból származik és ezen mesterség bölcsője Trencsén és a kiszucai régió környéke volt. Az ország ezen szegény részein élő férfiak, elsősorban Sziléziában dolgoztak, ahol megtanulták a drót feldolgozásának technikáját. A drótosok erről a vidékről járták be Magyarország különböző vidékeit. A drótostótok a drótot agyagedények javítására, apró tárgyak előállítására és később szinte művészi alkotások készítésére is használták.


Szlovákiai utazás – jó ötlet.
A projekt a Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építési Minisztériumának pénzügyi támogatásával valósult meg..