Élmények a Zsolnai Régióban

Ha a magyar ember a nyári szabadságát észak felé indulva tervezi eltölteni, az első gondolata legtöbbször az utóbbi időben meglehetősen zsúfolt Magas-Tátra, holott Szlovákia számos régiója ugyanazokat a szabadidős lehetőségeket biztosítja.

Az egyik alternatív lehetőség a Zsolnai Régió, ahol egy átlagos családot akár két hétre való kaland, kikapcsolódási lehetőség, gasztronómiai és történelmi élmény várja.

Vlkolínec, a védett építészeti érték

A Sidorovo hegyre vezető utca részlete • Fotó: Máté István

Rózsahegytől délre, a Sidorovo hegy oldalában található a három tucat, 18. századi lakóépületből és a házakhoz tartozó melléképületekből álló Vlkolínec (Farkasd) település. A két utcás falu, fekvése, településképe és építészeti értékei okán felkerült az UNESCO Világ Kulturális és Természeti Örökségeinek listájára.

A levéltári adatok szerint a település egykor Rózsahegy egyik utcája volt • Fotó: Máté István

A háromszáz éves, védett építési megoldásokat felvonultató utcákon tett séta elmerülés a múltban. A falu normál vagy elektromos rásegítős kerékpárral mind Rózsahegyről, mind Fehérpatakról is felkereshető.

Salaš Krajinka, kézműves sajtkülönlegességek, kiváló étterem és kihagyhatatlan pékáru

Rögtön az elején érdemes megjegyezni, hogy a régió legjobb gasztronómiai élménye is Rózsahegyhez köthető. A Vág mellett, Alsó-Liptó festői környezetében található a Salaš Krajinka. Egy farm, ahol testközelből ismerhető meg a birkatenyésztés, a tejfeldolgozás és a kézműves sajtkészítés. Különlegesség, hogy a sajttésztában semmilyen tartósítószert nem használnak.

Finom falatok, kiadós adagok • Fotó: Salas Krajinka

Az étteremből közvetlenül a juhakolra nyílik kilátás, ahol gyönyörű környezetben látható a tanya élete és élvezhető – többek között – a friss bryndzás galuska.

Fotó: Salas Krajinka

A helyet ismerők számára a közelmúltban nyitott pékség kínálhat újabb gasztronómiai élményt.

Kubínska Hol’a a négy évszakos hegy

Szlovákiában is tapasztalható a turisztikai lehetőségek egész éves kihasználása. Kubínska Hol’a-n a téli sízés utáni „száraz” időszakban a sípálya felvonója mellé épített – mostanság népszerű – zipline drótkötélpálya szolgál adrenalinnal.

Programkínálat télen-nyáron • Fotó: Kubínska Hol’a

Az 1234 m hosszú lesiklást 2,5 perc alatt lehet abszolválni.
Továbbá a számos gyalogos turistaút mellett lehetőség van elektromos rásegítős kerékpár és tereproller bérlésére is. A környéken épült, kiválóan felszerelt menedékházakban, panziókban és új építésű szállodákban pihenhető ki a napi fáradtság.

Tutajozás, Árva vára kívül-belül

Indulás előtti izgalom • Fotó: Máté István

Az Árva folyó felső részén létrehozott víztározónak és vízi erőműnek köszönhetően viszonylag egyenletes a folyó vízhozama, ami lehetővé teszi a nyugodt tutajozást. A vörösfenyő rönkökből összeállított stabil dereglyén kb. tizenöten utazhatnak egyszerre, két kormányos vezetésével. A beszállás a folyó jobb partján található Felsőlehotán kialakított stégről történik. Az Árvaváraljáig tartó öt kilométeres táv egy óra alatt tehető meg. A csendes vízen a kormányosok a folyóról, s annak élővilágáról is sok érdekességet elmondanak, miközben a vízben gázlómadarak keresik a táplálékukat, az utasok pedig rendületlenül fényképezik a folyó fölé tornyosuló Árva várát.

Fotó: Máté István

A sziklára épült erődítmény, monumentalitásával végig uralja a tájat. A folyóról is szembe tűnik, hogy nem véletlen a kapta a középkorban a sasfészek nevet. Az erőd legismertebb tulajdonosa a Thurzó család volt.

Árvaváraljáról szélesnek mutatja magát • Fotó: Máté István

A tutaj kikötése után pár perc múlva a vár bejáratánál egy modern „Bábelben” vehetjük meg belépőnket, hiszen a bejutásra várók között japán és dél-amerikai indián család is olvassa az ismertetőt.

Egy nagyvárosnyi látogató kereste fel 2021-ben • Fotó: Máté István

Árva vára (Oravský hrad) Szlovákia egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága, 2021-ben 160 ezren léptek be a főkapun.A felhajtót, az udvarok emelkedőit és a több, mint 650 lépcsőt „megmászva” érjük el a legfelső – látogatható – toronyszobát. A látvány részeként az idegenvezetők középkori jellegű ruhákban tartják a vezetést, továbbá felárért tiszteletbeli lovaggá ütnek, s ehhez modern, laminált „kutyabőr” is jár.

Hajózás az Árvai tározón

A tározó kialakítása során két völgy öt településének lakóit telepítették át más falvakba. Jelenleg – az áramtermelés mellett – számos vízparti hotel és panzió nyújt pihenési lehetőséget, a szabadidő kényelmes eltöltését.

Kikötő a szigeten, előtérben egy stáció • Fotó: Máté István

Naponta közlekedik hajó a tó egyetlen szigetére, amelyen egy barokk templom és kálvária várja a látogatókat csendes elmélkedésre.

Kisvasutazás a Felső-Árvában

Az Osztrák–Magyar Monarchia számos helyén, így az Erdőtkán (Oravská Lesná) erdei vasúton is a faállományt keskeny nyomtávú vasutakkal szállították le a nagyvasútra. Az 1915–18-ban, olasz hadifoglyok építette – legnagyobb kiterjedésekor – 111 km hosszú vaspálya 1972-ben megmenekült meg a teljes enyészettől. Az utókor számára megőrizték az értékes irányfordító rendszert, melynek segítségével a vasút leküzdi a Beskyd-nyeregre vezető emelkedőt. Jelenleg 11 km vaspályán van turisztikai forgalom.

Népszerű az utazás az Árvai kisvasúton • Fotó: Máté István

Tanečník állomásról a beskydi állomásra és vissza csodálatos napsütéses, vadvirágos rétek és hűs fenyőerdők váltakozása során egyórás retúr keretében, nyitott vagonban vonatozhat, aki vállalkozik utazásra ezen ipartörténeti műemlékvasúton. A felső állomás feletti dombtetőn található fa kilátó ragyogó ismerkedési hely a Beszkidekkel.

Az utasok nem tudnak betelni a táj látványával • Fotó: Máté István

Különlegesség, hogy nyáron minden hónapban egy nap gőzvontatás van az 1928-ban gyártott gőzmozdonnyal.

Egy délután az Árvai Falumúzeumban

A falumúzeumba belépő látogató egy eleven, élettel teli, mozgalmas település mindennapi életébe pottyan, ami avatott vezető kíséretében néhány órára jólesőn fogva is tartja.

Ismerkedés a skanzennel • Fotó: Máté István

A terület eredetileg Zuberec lakosságának mezőgazdasági legelője volt. 1967-ben épült a skanzen rajta. Az épületek többnyire eredetiek, amelyeket Árva különböző helyeiről szállították a gyűjtemény területére. Az eredeti tulajdonosoktól megvásárolták, szétszedték, elszállították és kezelés után a múzeumban újra összeszerelték. A visszahozhatatlan vagy szállíthatatlan tárgyakat rekonstruálták.

Hagyományos öltözet és autentikus zene • Fotó: Máté István

A terület bejárása után akár egyházi vagy népzenei kamarahangverseny, sőt táncbemutató részese lehet a látogató.

Kerékpározás a Túróc járás erdei újain

Az elektromos rásegítős kerékpárral nincs lehetetlen • Fotó: Máté István

Nem kell minden fát és ösvényt ismerni, ha a mountain bike vagy az elektromos rásegítős kerékpárral szeretnénk túrázni az erdőben. Jó módszer, ha a szállásunkon vagy közelében bérlünk kerékpárt, amihez a legtöbb helyen elektronikus útvonalvázlatot (itinert), szerviz segítséget vagy helyismerettel rendelkező túravezetőt is kérhetünk. Néhány óra alatt – változatos terepviszonyok között –, jelentős élményt gyűjthetünk.

A fenti lehetőségek egy rövid út néhány mozzanatai. A szélesebb merítéshez szívesen ajánlom a slovakia.travel honlapot, illetve a Kornétás Kiadóban megjelent túrakalauzokat.