Európa Kulturális Fővárosa – 2026

A pályázók közül évente kettő vagy három európai uniós ország egy-egy városának ítélik oda az Európa Kulturális Fővárosa (ECOC) címet. 2026-ban Szlovákiának másodszor nyílik módja elnyerni a lehetőséget, s Finnországgal fog együttműködni. 2013-ban már Kassa a francia Marseille várossal együtt viselte az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Az Európai Kulturális Főváros projekt fő gondolata az, hogy a kiemelt városok Európa kulturális életének központjává váljanak. A projekt a kultúrának és a művészetnek köszönhetően elősegíti a kiválasztott városok életminőségének javítását és az összetartozás érzésének erősítését. E városok polgárai egész évben részt vehetnek a nevezett tevékenységekben, és nagyobb mértékben részt vehetnek fejlődésükben és kulturális megnyilvánulásaik módozataiban.

Az Európai Kulturális Főváros cím elnyerése lehetőséget kínál a megfelelő kulturális, társadalmi és gazdasági fejlődés elindítására. Közülük sokan, például Lille, Glasgow, Essen vagy Kassa, főként a kreativitásnak, az új látogatóknak és a nemzetközi elismertségnek köszönhetően képesek voltak újjáéleszteni városközpontjaikat.

Az ECOC 2026 cím elnyerésére nyolc szlovák város pályázott. Három város − Nyitra, Trencsén és Zsolna – jutott tovább a kiválasztás utolsó szakaszába.

Nyitra városa kiemelkedő potenciális lehetőségként tekint négy közösségi lakótelep létrehozására, amelyek közösségi rendezvények, műhelyek vagy ökooktatás megvalósításának központjaiként működhetnek, illetve ezen túlmenően a Nappali elnevezésű projekt koncepciójára, amely városi klubházként működhet.

Trencsént aktív kulturális nagykövetek mutatják be, akik feladata lenne elsősorban a polgárok tájékoztatása és bevonása a város kulturális eseményeibe, valamint a trencsénteplici Machnáč gyógycentrum („gyógyház”) megmentése céljából kifejtett aktivitásba, amelyet a város a művészek alkotótereként kíván felhasználni.

Zsolna kulturális nyitottságát és aktív polgári részvételét különösen Christian Potironnak köszönheti, aki 20 évvel ezelőtt Párizsból költözött a városba, hogy segítsen felépíteni a Stanica kulturális központot. A jelenlegi terv a város köztereinek fejlesztése. A jelöltséget a nemzetközi együttműködés lehetőségének tekinti, és a kulturális lehetőségek fokozása mellett fontosnak tartja város történeti öröksége üzenetének közvetítését.

Az ECOC-projektet 1985-ben Melina Mercouri görög kulturális miniszter proponálta.
(képek: slovakia.travel)