Hegyen innen, völgyön túl a Besztercebányai régióban

Budapestre, a Rákóczi úti Szlovák Intézetbe invitálta a sajtó és az utazási irodák képviselőit a szlovák idegenforgalmi képviselet vezetője Soňa Jelinková.

A Turizmus Világnapján Besztercebánya és környéke mutatkozott be újdonságaival, illetve tekintett vissza a nyárra, az idei fejlesztések eredményeire. A prezentációt Zuzana Jóbová, a Besztercebányai Régió TDM igazgatója tartotta, aki örömmel számolt be arról, hogy a régiót népességarányosan magyar turisták látogatják legnagyobb mértékben. Ez nem véletlen, hiszen a terület a magyar turistákat jelentős számban első sorban a történelmével, kultúrájával, természeti szépségeivel és gasztronómiájával vonzza. A nyári idegenforgalmi szezonban, az egynapos kirándulók mellett egyre többen foglalnak szállást a Besztercebányai régióban, ami a látogatók számának növekedését és sok új élményt hozott.

A legnépszerűbbek közé a történelmi élményvonatok és az éjszakai égbolthoz kapcsolódó programok, látványosságok tartoznak. A magyar látogatókat a Gömör és Kishont régióban található templomok vonzották, amelyek közös kulturális örökséget jelentenek. Az összekötő közös múltunk az alapja annak, hogy további vonzó turisztikai termékeket hozzanak létre a régióban. A Besztercebányai kerületben öt nemzeti park, valamint több mint 4500 kilométernyi kijelölt kerékpárút és számos középkori vár található, a folyók hajózhatóak, de ami a legfontosabb itt, azok az emberek és történeteik.

A Besztercebányai régió „A hegyen innen, völgyön túl” úticél megjelölést azért viseli, mert ez valóban egy mesebeli régió, tele történetekkel. Olyan vidék, amely mindig meglepetést okoz, vagy titkokat fed fel.
Daniela Volenská, a Besztercebányai Régió Turisztikai Szervezetének elnöke szerint a Besztercebányai Régióban sok mindent kínálnak a látogatóknak, de nem a tömegturizmusra, hanem a hitelességre, a történelem és a hagyományok felfedezésére összpontosítanak. Továbbá a hegyeiknek köszönhetően egész évben aktív kikapcsolódást nyújtanak, akár kerékpáron, akár sílécen érkezzen a vendég.

Az idegenforgalmi szakembereik célja, hogy a régióba látogatóknak a felfedezetlen, az ismeretlen dolgokat kínálják. Természetesen szeretnék, hogy a legkeresettebb helyszíneinket se kerüljék el, mint például az Alacsony-Tátrát, Besztercebányát vagy Donovalyt, de ugyanakkor igyekeznek arra is motiválni a látogatókat, hogy a régió más, kevésbé ismert helyszíneit is felkeressék.

Történelmi élményvonatokat működtetnek. Ebben a szezonban már 14 utat szerveztek meg olyan vonatokkal, mint a Bányász Expressz, a Felső-Garammente Expressz valamint további vonalakat, amelyekkel az utasok felfedezhették a Felső-Garammente, Nógrád, Gömör és Közép Garammente régióit.
A Besztercebányai régióban például nagyon jó szórakozás az evezés a Garam folyón, amely összeköti a Felső-Garammentét, Közép-Szlovákiát és Közép-Garammente régióit. Az Ipoly folyón nagyon népszerű a rafting.

Különös figyelmet fordítanak és folyamatosan igyekeznek fejleszteni a Besztercebányai régiót Magyarországgal összekötő termékeket, és a magyar látogatók számára is elérhetővé tenni azokat.

A magyar látogatók körében nagyon népszerűek a Gömör és Kishont térségében található gótikus templomok is, amelyek tavaly elnyerték az Európai Örökség címet. Ez a rangos cím adta a lendületet ahhoz, hogy nyári szezonban rendszeres nyitvatartást tudtak biztosítani ezekben a templomokban. A régió több templomában Szent László magyar király legendája a freskófestmények motívuma.

Érdemes megemlíteni a Garammenti várút várait, vagy a nógrádi határvárakat is, amelyek a közös történelem szimbólumaiként ma már nemcsak a szlovákiai és magyarországi turisták körében népszerűek.
A Besztercebányai régióba látogató magyar vendégek kedvelt motívuma a természeti potenciál, amely a déli régiókban a Novohrad–Nógrád Geopark keretében közös projekt. Ha a látogatók az adrenalinlöket mellett döntenek, akkor a Körmöcbánya feletti Skalkánál található via ferrata világa biztosan érdekelni fogja őket. A via ferrata ösvényein kívül itt található Szlovákia leghosszabb függőhídja is, mely 80 méter hosszú, 40 méter magasságban található, és hihetetlen kilátás nyílik róla a környező hegyekre és Besztercebánya városára.

Az ősz és később a téli hónapok beköszöntével a régió turisztikai kínálata még inkább a természetre összpontosít. Az őszi „Ülj fel a bringára” kihívás arra ösztönzi a látogatókat, hogy a régiót kerékpárral fedezzék fel. A látogatók a www.BBregion.sk portálon közel 170 tippet találnak a kerékpáros kirándulásokhoz.
Az Outdoor Active platformnak köszönhetően minden technikai információt megtudhatnak a kerékpártúrákról. Hosszukról, a szintemelkedésről, a nehézségről, és a platform lehetőséget biztosít egy ingyenes GPX útvonal letöltésére a telefonra.

A közelgő – remélhetőleg kiadós – télen viszont a hóban aktívan mozogni vágyók közel 65 sífutó pálya tippet találnak ezen a platformon. A Besztercebányai régió sífutó paradicsom. Ennek köszönhető, hogy minden télen van egy sífutó kihívás, amely arra motiválja a résztvevőket, hogy a sítúra keretében fedezzék fel a gyönyörű havas hegyeket.

Besztercebánya vidékén élőknek természethez való intenzív kötődése mellett a történelemmel és a hagyományokkal is kézzelfogható kapcsolata van. A hagyományos mesterségek megőrzésén és népszerűsítésén van a hangsúly, olyan lehetőségeken keresztül, mint például a helyi mesterek által vezetett tanfolyamok, akik kincsként őrzik a kézművességet és a hagyományokat. Így a turisták képzett mesterekkel találkozva tanulhatják meg a mesterségeket. Legyen szó fazekasságról, szőnyegszövésről vagy akár a hagyományos nyírfa seprűk készítéséről.

A történelem nyomait nagyra becsülve, a jelenkor turisztikai szakemberei hálásak, hogy a múlton keresztül a jövőt is megteremthetik a régiókban. Olyan kulturális-tematikus útvonalakat igyekeznek kialakítani, amelyek a múltra vagy a térség múltbéli dicsőségére építkezik.

A legnépszerűbb kulturális-tematikus útvonalak közé tartozik a Garammenti várút, amely 16 várat köt össze a Garam folyó mentén. Egyre népszerűbb a Coburgi Vasútvonal, amely a Felső-Garammente és a Gömör régiókat köti össze, és olyan helyszínek mentén halad, amelyek egykor a híres Coburgi vasfeldolgozó komplexum részei voltak.

Egy további tematikus útvonal is egyre keresettebb, ez a Nógrád régióban az üveggyártó mesterség egykori dicsőségének állít emléket, ami valóban dicső múlt. Elvégre ki ne ismerné a régió leghíresebb – cseh és szlovák piacon keresett – üvegipari termékét, a Zlatá Zuzanát? Ma a rimakokovai Régi Iskolában ennek a mesterségnek szentelt kiállítás látható.

(Fotók: www.BBregion.sk)