Kezdődik a medvehagyma szezon

A medvehagyma (Allium ursinum) egész Európában honos, a nedves, árnyékos területeket kedveli. Hazánkban a tölgyes, bükkös és gyertyános erdők aljnövényzetében tömegesen fellelhető. Március elejétől rátalálhatunk leveleire, melyek hosszú nyelűek, 15-20 cm hosszúak, lándzsa alakúak. Az évelő növény 10-40 cm magasra nő, a kopár erdők alján üde színfoltot képez. Virágai áprilisban nyílnak, az apró, fehér, csillag alakú virágok ernyős virágzatot alkotnak. A növény kellemes, fokhagymához hasonló illatot áraszt, fűszerként való felhasználása emiatt jelentős. A medvehagyma leveleit még virágzás előtt gyűjtsük, frissen salátákhoz, fűszervajhoz adhatjuk, vagy levesbe, főzelékbe, burgonyás ételekbe főzhetjük.
Körültekintően gyűjtsük a medvehagyma leveleket, ugyanis nagyon hasonlítanak a gyöngyvirág leveleihez, melyek mérgezőek. Virágzáskor már könnyedén megkülönböztethető a két növény, azonban virágzás előtt érdemes minden egyes levelet megdörzsölni és megszagolni: ha fokhagyma illatot áraszt, akkor medvehagymával van dolgunk és nyugodtan kosarunkba tehetjük.
A tavasz egyik hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagymaillatú gyógynövényt előszeretettel szüretelik az erdőjárók, azonban a gyűjtést a jogszabályok értelmében csak korlátozott mennyiségben és területen lehet végezni. A medvehagyma levele saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben és kizárólag nem védett területeken gyűjthető.
Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény értelmében állami erdőben – nem védett területen – csak az egyéni szükségleteinek megfelelő, azaz naponta személyenként két kilogrammnyi gomba, gyógynövény – így a medvehagyma levele – gyűjthető külön engedély nélkül. Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván gyűjteni a növény leveleiből, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti.
A medvehagymát széleskörűen használják a népgyógyászatban: kiváló vértisztító, emésztő szervrendszeri és felső légúti problémák ellenszere, magas C-vitamin tartalma miatt pedig immunrendszer stimuláló hatással bír. Túlzott fogyasztása nem ajánlott, érzékeny bőrűeknél pedig allergiás reakciót is kiválthat.