Kutyás szabályok az erdőben

Manapság egyre többen igazi családtagként kezelik a kutyájukat. Minőségi eledellel etetik, nem holmi maradékkel, óvják őket mindenféle élősködők ellen és minőségi együtt töltött időt próbálnak velük tölteni. Éppen ez utóbbi miatt nagyon sokan szeretik télen-nyáron az erdőkbe magukkal vinni kiskedvencüket, rövidebb vagy akár hosszabb túrákra is. Azonban az erdőben való sétáltatásnak vannak írott és íratlan szabályai is.
Az írott szabályok
A törvény elég kacifántosan fogalmaz a kutyasétáltatás szabályai kapcsán. Hivatalosan, póráz nélkül csak a következő helyeken szabadna sétálnia a kutyusodnak:
– zárt magántulajdonú kertekben belterületen,
– kutyafuttatóban (szintén belterületen).
A törvény szerint hivatalosan nincs póráz kötelezettség külterületen. De elvileg minden nem körbe kerített ingatlan, út, stb. ami külterületen helyezkedik el, az már vadászterületnek minősül. Ahol ismét póráz kötelezettség van.
Ugye, hogy egy kicsit róka fogta csuka esete? Tehát valójában akár egy közeli erdőben, akár egy nemzeti parki területen sétálsz a kedvenceddel, pórázon kell lennie. Ez egyrészt a vadak védelmében van, másrészt a kutyusod az őrült rohangálásával zavarhatja az ott kiránduló vagy bicikliző embertársaidat. Úgyhogy azt javasoljuk, inkább szerezz be egy 5 vagy 10 méteres pórázt, amivel nagyobb mozgásteret adsz a kedvencednek, de még mindig biztonságban tudhatod őt.
Emellett akár belterületen, akár az erdő legmélyén vagy, a kutyapiszkot köteles vagy feltakarítani. Valamint arról se feledkezz meg, hogy nem csak a saját irataidat szükséges magadnál tartanod egy kirándulásnál, hanem a kutyád oltási könyvét is. Ennek hiányában komolyabb büntetésre is számítanod kell, egy esetleges ellenőrzés során.
Természetesen reméljük, mondanunk sem kell, hogy érvényes veszettség elleni oltással kell rendelkeznie kutyusodnak.

Íratlan szabályok
1.Amíg nincs meg a teljes oltási sorozata a kutyádnak, akkor nem ajánlott semmilyen kirándulást tenned vele. Ugyanis komoly, akár az életét veszélyeztető fertőzéssel is találkozhat. Tehát várd meg, amíg megkapja az első veszettség oltását, és csak utána vegyétek nyakatokba az erdőt.
2.Ezen felül vedd figyelembe mindig a kutyusod mozgásigényét és egészségügyi állapotát. Egy kölyök, vagy egy idős kutya hamar elfárad, ezen kívül az ízületeiknek sem tesz jót a rázós, sziklás terep. Számukra egy sík terepes 2-4 km-es rövid séta is bőven elegendő. Ha hosszabb túrát terveztek, gondoskodj arról, hogy legyen nálad egy kutyahátizsák például a Kutyakajás webáruházból, amelyben megpihenhet. Persze ez csak akkor lehetséges, ha kisebb termetű a kutyusod és előtte hozzá szoktattad.
3.Tüzelő szuka kutyával ne menj nagyon látogatott turisztikai célpontra kirándulni. Mert sajnos akár hetekkel később is megbolondíthatja az arra látogató kan kutyákat az otthagyott illata, ami akár kanok közötti verekedéshez is vezethet.
4.Reméljük, mondanunk sem kell, hogy beteg, lázas, fertőző, stb. kutyával nem illik kirándulni menni a saját és a többi kutya védelmében sem.
5.Mindig legyen nálad póráz, hám, itató tál, víz. Ezen felül gondoskodj az élősködők elleni védelemről is!
6.A kakitündér nem létezik, úgyhogy legyen nálad elegendő kakizacsi! A futkározás, izgatottság miatt előfordulhat, hogy többször, vagy lazább állagú végtermékkel boldogít majd kedvenced, erre is készülj fel.
7.Engedély nélkül ne engedd oda más emberekhez/kutyákhoz a kutyád. Nem tudhatod, hogy az a személy, vagy kutya nem fél-e más kutyák társaságában.
8.Mindig csak napkeltétől napnyugtáig kiránduljunk erdőben, a vadak és a vadászok miatt is! Utóbbiak ajánlják, hogy kutyád viseljen láthatósági kutyamellényt is, vagy valamilyen villogó bilétát. Így a kóbor kutyáktól meg lehet különböztetni, ha esetleg elszökne mellőled.

Természetesen a listát még sok mindennel lehetne tovább bővíteni, de ha már ezeket az alap dolgokat betartjuk, sokat tettünk a kutyás társadalomért.
Jó kirándulást kívánunk minden erdőjárónak!
Forrás: www.kutyakajas.hu