Látogatható a Naplás-tavi kilátó

A torony 2021. június 10-én kapta meg a használatba vételi engedélyt. A tóparttól rövid sétával juthatunk el a lábához. Tűsarkú cipő azért nem ide való! A lábánál most még rendezetlen, de remélhetően csinosabb lesz. Padokat ide nem terveznek, de több tűzrakóhely is van a közelében.

A toronyba lépve egyből szembetűnik a biztonságra való törekvés. A fa szerkezet sűrű bordái közt képtelenség kiesni, ám fém rács is megtalálható a fa lépcsők mellett. Korlát sajnos nincs, a nehezebben mozgóknak pedig hasznos lenne.

A torony 2021. június 11. óta látogatható
A torony szerkezete belülről

Érdemes távcsővel érkezni, mert igen messzire el lehet látni. Eddig nem sok embernek volt lehetősége a Naplás-tavat a magasból megcsodálni, de most már ez is lehetséges. Aki szán rá időt, és elég jó a szeme, igen távoli pontokat is felismerhet.

Aránylag közel mindjárt ott van a volt Hungarokamion épülete, a rákoskeresztúri lakótelep. Távolabb kivehető a Kőér utca adótorony, még távolabb a repülőtér tornya. De lehet látni a Duna víztükrét, a parti épületek. Szemfülesek megláthatják az Erzsébet-híd pilonjának felső részét, az Operaház, a Szent István Bazilika tetejét. Jól látható a Börzsöny vonulata is.

Fontos megjegyezni, hogy viharos időben nem szabad megközelíteni a tornyot, de ez minden hasonló építményre igaz.

Népszerű hely évtizedek óta a Naplás-tó. Kevésbé romantikus neve a Szilas-pataki árvízvédelmi tározó. A Naplás elnevezés történetéről annyit, hogy alapszava a napol. Ennek jelentése időt elveszteget. Nos, ide kirándulni nem elvesztegetett idő, hanem nagyon is hasznos és kellenes. A „tó” fiatal, a Szilas-patak 1978-as visszaduzzasztásával jött létre. Ezóta belakta állat, ember. Télen-nyáron sokan keresik fel. Télen korcsolyázni szoktak rajta (ami egyébként tilos és veszélyes!), nyáron sokan horgászni járnak ide, vagy csak ejtőzni egy cseppet. Közvetlen szomszédságában egy erdő található, melyet a helyiek csak Cininek mondanak, a pontosságra adók Cinkotai-erdőként emlegetik.

Kellemes sétaút a „Ciniben”

A tó és erdő közigazgatásilag a XVI. kerülethez tartozik, de szívesen látogatják Rákosmente lakói is.

Az utóbbi években több jelentős változás történt a tó körül. A XVI. kerületben és a szomszédos XVII. kerületben sok kerékpárút került kiépítésre. Itt-ott sehonnan-sehova nem vezető szakaszok is voltak, ezek lassan megszűnnek.

A tó déli partja mellett vezető úton viszonylag jelentős autóforgalom van. Bár 40-es táblák régóta kint voltak, de nem egy autós akár a duplájával is elszáguld itt. Sem a gyalogosok, sem a bringások nincsenek biztonságban. Erre megoldás – a sebességkorlátozás mellett – a kiépített, korláttal elválasztott gyalog-és kerékpárút. Padok is kikerültek, nem is csak elvétve. Nagy befogadóképességű parkoló is kiépítésre került, illetve – bár elég szerényre sikeredett – fekvőrendőrök is lassításra ösztönzik a járművezetőket.

Nem csak új burkolatot kapott az út, de parkoló, és jól elkülönített gyalog- és kerékpárút is létesült.