Madárles Balatonberényben, a Csicsergő-félszigeten

Újabb négy évszakos turisztikai látványossággal gazdagodott Balatonberény település csodálatos természeti kincse, a Csicsergő-félsziget. 2022 decemberében adták át Balatonberény új attrakcióját, a Csicsergő-félszigeti kilátót.
A település fontosnak tartja, hogy „A Balaton zöld sarka” szlogen szerint Balatonberény egyedülálló természeti értékeit az odalátogató nagyközönség is szakszerűen ismerje meg. E szándékhoz kapcsolódóan első lépésként egy „madárles” létesült. 2022. év második félévében felépült a kilátó, műszaki átadása decemberben megtörtént, és 2022 decembere óta a közönség számára látogatható.

A kilátó kútalapokra helyezett vasbetonlemez alépítményen áll. A felépítmény fűrészelt fenyőfából készült, 4×4 méter alapterületű, sátortetővel fedett. A belső lépcsőn két kilátószint érhető el, amelyek 2,5 és 5 méter magasan vannak. A kilátó legmagasabb pontja 9,10 méter. A lépcsőn járást, és a kilátószintek biztonságát palánk korlát védi.
A felső szintről tiszta időben a Keszthelyi-öböl, az északi part tanúhegyei, a Badacsony és a fonyódi dombok is láthatók. Balatonberény több mint hat kilométeres partszakasza – részben a Kis-Balaton közelsége miatt – rengeteg különböző madárfaj állandó vagy ideiglenes otthona. Nem véletlen, hogy a hazai ornitológiai szakirodalomban gyakran bukkan fel a község neve, több alkalommal madárgyűrűzés helyszíne is volt a település.
A Csicsergő-félsziget érintetlen, ligetesen „erdősült” részén – amely részben Natura 2000 terület – sok madárfaj talál menedéket, ezért a fejlesztés fontos célja a madárvilág, illetve a parti nádas élővilágának magasból történő bemutatása.
Az önkormányzat tervei között további aktív, illetve ökoturisztikai jellegű fejlesztések szerepelnek, melyek célja Balatonberény természeti és épített örökségének bemutatása mellett a környezet- és egészségtudatos gondolkodásmód erősítése.
A kilátó egész évben ingyenesen látogatható, egyszerre tíz fő tartózkodhat az építményen.
A kilátót Karlavics Alexandra építészmérnök tervei alapján Ekler Károly mérnök vállalkozó építette.