Mentsük meg a vízimadarakat!

Szárazság, helytelen vízgazdálkodás, nádasok kiirtása, partmenti beruházások. Ilyen körülmények között a vízimadaraknak évről-évre egyre nehezebb megfelelő fészkelőhelyet találniuk, ahol a költési szezon végéig biztonságban nevelhetik fiókáikat. Szívszorító látványt jelentenek a néhány éve még élettől nyüzsgő, mára lebetonozott, nádasaiktól megfosztott vízpartok, ahogy kiszáradt alföldi szikes tavaink is. Az élőhelyek tömeges eltűnése a vízimadarak mellett a táplálékhálózat minden kapcsolódó elemét is érinti, így közvetetten minket, embereket is. A biológiai sokféleség ilyen mértékű csökkenése a mi életben maradásunkat is súlyosan veszélyezteti.
Az életmódjuk miatt vízhez kötött madarak költőhelyei sorra tűnnek el a szemünk láttára, az aszályos időt a felszíni vizek elvezetése és a parti területek beépítése is súlyosbítja. A talaj és a vizek szennyezése, a legeltető állattartás megszűnése, a mocsaras rétek lecsapolása, ezek nagyüzemi földművelés alá vonása és vegyszeres kezelése mind-mind veszélyt jelentenek számukra.
Bár a fenti felsorolás nem teljes, mégis jól látható belőle, milyen sokféle emberi tevékenység fejt ki pusztító hatást ezeken az értékes ökoszisztémájú területeken. Ezért elhivatottan küzdünk az érintett szakmai területek szemléletformálásáért, javaslatokat dolgozunk ki számukra az agrár-, a vad- és vízgazdálkodás területén egyaránt.

A parti, földön fészkelő madárfajokat az élőhelyvesztésen túl természetes ellenségeik, különböző ragadozók is fenyegetik. Egy hazánkban még új módszerrel, fészekvédő kosarak és vadkamerák kihelyezésével lehet plusz védelmet nyújtani nekik.
A nagyüzemi mezőgazdasági gyakorlat átalakításával, a talajélet növelésével és a vízgazdálkodás racionalizálásával a legfelső földréteg vízmegtartó képessége többszörösére növelhető. Ez a termesztett növények védekezőképességét is erősíti, így egyúttal a vegyszerhasználat is csökkenthető.
A mindannyiunkat éltető víz megóvásában a döntéshozók és a gazdálkodók mellett a lakosságnak is óriási szerepe van. Használjuk felelősen, hiszen nem csak az utánunk jövő, de már a mi nemzedékünk sorsa is ettől függ.
Az MME Vízimadár-védelmi Szakosztálya a vizes élőhelyek madárfajainak állományfelmérésével és védelmi lehetőségeivel foglalkozik, fajmegőrzési programokat dolgoz ki az érintett gazdálkodó szervezetekkel.
További információk, támogatási lehetőség: https://mme.hu/csoportok/vizimadarvedelmi_szakosztaly?utm_source=MME+donation+letter&utm_medium=email&utm_campaign=EDM3-23_Vizimadarak&utm_term=name&utm_content=VVSZ