Modern faépületek, természetes esztétika

A tömör faanyagok, a belőlük készült termékek, mint például a keresztrétegelt faanyag (CLT) és a ragasztott rétegelt fa (glulam) egyre népszerűbbek az építészetben, mivel alacsony szén-dioxid-kibocsátású alternatívát kínálnak az olyan hétköznapi anyagokkal szemben, mint az acél és a beton. Emellett természetes esztétikát kölcsönöznek az épületeknek, támogatva a biofília elvét, amely fokozhatja a lakók jólétét. Az alábbi néhány példa illusztrálja a faanyagban rejlő lehetőségeket a legkülönfélébb építészeti projektekben.
Timber House
Az Adjaye Associates által tervezett Timber House várhatóan Kanada egyik legnagyobb lakóépületének tömör faszerkezetű építménye lesz (kezdő képünkön). Ha elkészül, megfizethető lakóegységeket és idősek számára kialakított lakásokat fog egyesíteni, amelyeket egy jellegzetes, rácsos homlokzat fog közre, beültetett erkélyekkel.
A terv része a szélesebb körű torontói Quayside-fejlesztésnek, és a remények szerint „az első ilyen léptékű, teljesen elektromos meghajtású, szén-dioxid-mentes közösség” lesz.
Tilburg University Lecture Hall
Egy olyan körkörös épület létrehozása a cél, amely kiküszöböli a hulladékot és a környezetszennyezést, ez a célja a Tilburgi Egyetem előadótermének, amelyet a Powerhouse Company tervez Hollandiában. A négyzet alakú épület szétszerelhető és újrahasznosítható elemekből épül, többek között 4,6 kilométernyi szerkezeti fagerendából és felakasztott mészkő homlokzati panelekből.

World of Volvo
Ez a fából készült épület a Volvo autógyártó cég élményközpontjának és találkozóhelyének ad otthont a svédországi Göteborgban. A szerkezeti oszlopok és gerendák mindegyike ragasztott lemezből, míg a födémek CLT-ből készülnek. A tervező szerint a projekt a remények szerint „új mércét állít majd fel a fa építészeti felhasználásának számos módjára vonatkozóan”.