Pozsonyi Koronázási Napok 2021

A koronázó város ez évben is visszatér az időben és felidézi az 1563 és 1830 közötti koronázásokat. A Szent Márton-dómban tíz királyt, hét királynét és egy uralkodó királynőt, Mária Teréziát koronáztak meg.

Fotó: slovakia.travel/hu


Koronázási menet
A koronázási menet útvonalának egy része ma bronz koronákkal van jelölve az utcák burkolatán. Ezen az útvonalon vonul végig a koronázási menet, amely a Pozsonyi Koronázási Napok fő látványossága lesz augusztus 14-én. A 15 órai kezdettel a Pozsonyi várból induló kosztümös menethez csatlakozhatnak a nézelődők is és végigkísérhetik a város utcáin keresztül. A Fő térre (Hlavné námestie) 16 órakor érkező menetet fanfárok fogadják.
A koronázási menetben a nézők néhány Pozsonyban koronázott király portréját láthatják korhű öltözékben felvonuló kísérő menettel, míg II. Ferdinánd lovon vonul kíséretével a menet élén. A koronázási jelképeket az egyházi méltóságok viszik és a menetben fokozatosan bemutatkoznak a különböző korszakok öltözékei és fegyverei. A Fő téren a koronázási menet különböző egységeit szóban is bemutatják.

Fotó: slovakia.travel/hu


Lovagi torna
A koronázási ceremónia kísérő rendezvényeként a Tyršovo nábrežie Duna-parton 18 órakor lovagi tornára kerül sor, de még a kezdete előtt 17.30 órakor a nézőket korabeli táncok, párbajok és zászlós bemutatók várják.
Azután a koronázási eskü szertartását mutatják be. Ennek keretében a király a lovával két lábra állva, kardjával a négy égtáj felé suhintva megesküszik, hogy védelmezni fogja az országot bármely irányból érkező ellenséggel szemben.

Grafika: slovakia.travel/hu


Ingyenes koronázási városnézések
A Pozsonyi Turisztikai Szervezet a Koronázási Napok alatt ingyenes tematikus városnézésekkel várja a helyieket és a turistákat, amelyek a koronázási történelmet és a koronázási menet útvonalát mutatják be szlovák, magyar, angol, német és orosz nyelven.
A két órás magyar nyelvű ingyenes séta augusztus 14-én 13 órakor indul a Szent Márton-dómtól és a várban ér véget.
A lovagi tornán és a városnéző sétákon való részvételre előzetesen szükséges bejelentkezni a www.visitbratislava.com/koronazas oldalon keresztül.