Pozsonyi nyár

Pozsonyban is újraindult az élet és a város a Pozsonyi Városi Napokkal (június 25–27.) nyitotta meg a kapuját a látogatók előtt. A középkorban a városfallal védett Pozsonyba négy kapun át lehetett bejutni, ennek egyike a Lőrinc-kapu volt a mai Laurinská utca keleti részén, a Pavol Országh Hviezdoslav Színház előtt. Ezen a helyen nyitotta meg szimbolikusan a főpolgármester a ma már nem létező kaput és egyúttal a nyári turistaszezont is.
A városközpont meghatározó épülete a klasszicista Prímási palota a 18. századból, régen az esztergomi érsek ideiglenes székhelye volt, ma a főpolgármester irodái találhatók itt. A Tükörteremben zajlanak a városi képviselőtestület ülései, de a terem számos reprezentatív koncert színhelye is. Ezen a helyen foglalták írásba az úgynevezett pozsonyi békét 1805-ben. A Prímási Palota egy része képtárként látogatható és egyes helyiségeit a Pozsonyi Városi Galéria gondozásában álló művek díszítik. A gyűjtemény legértékesebb része a hat darabból álló, Héró és Leandrosz szerelmét elbeszélő falikárpit-sorozat a 17. századból, amely a ma Londonhoz tartozó Mortlake-ben található királyi takácsműhelyből származik. A galéria hétfő kivételével 10 órától 17 óráig van nyitva.
A nyári turistaszezon újdonságaként (feltételezhetően augusztustól) a Prímási Palota audioguide szolgáltatással bővül, amellyel többek közt magyar nyelven is elérhető lesz a palota története és a termek részletes bemutatása.
A Prímási Palota szomszédságában található Turisztikai Információs Központban egy másik érdekes újdonságot is megnézhetnek, vagy inkább megtapinthatnak a látogatók. A látáskárosultak tájékozódását segítő haptikus – tapogató térkép és beszélő kockák a városközpont 12 ikonikus épületét és turistalátványosságát mutatják be 3D domborművek segítségével, Braille-írással és ismert színészek által interpretált szövegkísérettel 6 nyelven. A magyar szöveget szlovákiai magyar színészek olvassák fel Kassai Csongor, Varga Anikó, Olasz István és Hostomský Fanni személyében.
Magyar nyelven is megjelentek a Pozsonyi és a Dévényi várról készült információs anyagok és készül Pozsony kerékpáros útvonalait bemutató kiadvány szintén magyar nyelvű változata is.
A természeti élményeket keresők is megtalálják számításukat Pozsonyban, a város számos zöld övezete, a városi erdő, a Duna-menti és erdei kerékpárutak számos kikapcsolódási lehetőséget kínálnak. Kihagyhatatlan látnivaló a tavaly megnyitott új kilátótorony Pozsony „tetején”, a Devínska Kobyla-hegyen, 514 m magasságban. A kilátótorony egyedi építészeti megoldással készült és az imádkozósáskára emlékeztet. Jó látási viszonyok mellett három szomszédos ország (Ausztria, Magyarország, Csehország) területéig is el lehet látni.
A természeti környezet és a finom bor kombinációja miatt is érdemes Pozsonyba látogatni. Pozsony a Kis-Kárpátok borvidék része és a borkedvelők számára is készült új szolgáltatással. A közkedvelt városnéző Prešporáčik kisvonat júniustól Pozsony-Récse (Rača) városrészben „borkóstolós” kisvonatként is működik. Péntekenként 16:30, 17:00 és 18:00 órakor indul a Német kulturális ház elől (Barónka utca 3.) és a récsei szőlőhegy borászainál vannak megállói. A természeti környezet és a finom bor kombinációja miatt is érdemes Pozsonyba látogatni.


A kultúra, a művészetek, a hagyományok és a rendezvények kedvelői is találnak kedvükre valót a helyi múzeumokban, galériákban. A Nedbalka utcai galéria előtti tér minden évben esernyőutcává válik, amely az épp aktuális kiállítás motívumait viszi ki a köztérre. 2021-ben az esernyőket Milan Dobeš színes absztrakt kompozíciói díszítik és az installáció szeptember 26-ig látható.