toptúra hírlevél 2022/17. – 2022. augusztus 8.

Új app indult kerékpárosoknak

Elkészült a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) ingyenesen letölthető Kerékpárosbarát applikációja, amely tartalmazza a kerékpárosbarát vendéglátóhelyeket és szálláshelyeket, a hazai bringaparkokat, a vízvételi helyeket, a szervizpontokat, a bringás pihenőket, kezdőknek és haladóknak egyaránt izgalmas útvonalakat: mindent, ami hasznos lehet a bringások számára.
Egyre vonzóbb Magyarországon is a kerékpáros turizmus, egyre többen pattannak nyeregbe és fedezik fel országunk gyönyörű térségeit két keréken. Egyre több és több, biztonságos és vonzó kerékpáros útvonal közül választhatunk, azonban az útvonal nem elegendő. A kerékpáros turizmus alakulásában jelentős szerepe van a térségi szolgáltatóknak is.

Az applikációt folyamatosan bővítik és fejlesztik

„Az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ megbízásából szövetségünk koordinálja az országos kerékpárosbarát szolgáltatói hálózat létrehozását és működését. Célunk, hogy létrejöjjön egy országos lefedettségű hálózat, amelynek tagjai kielégítik a kerékpáros túrázók igényeit, magas minőségű szolgáltatást nyújtanak és ezáltal több vendéget, magasabb bevételt realizálhatnak” – avatott be Coates Ádám, a kerékpárosbarát hálózat projektvezetője.
A kerékpárosbarát hálózathoz mindazon szolgáltatók csatlakozhatnak, akik kerékpárosbarát szemlélettel fogadják a kerékpárral érkezőket, ezen felül megfelelnek az egyes szolgáltatástípusokra vonatkozó kötelező, illetve opcionális kritériumoknak. A hálózat tagjainak listája már nem csupán a MAKETUSZ honlapján található meg, hanem abban az új applikációban is szerepelnek, amely Kerékpárosbarát néven mind a Google Play áruházból, mind az App Store-ból ingyenesen letölthető android és ios alapú készülékekre egyaránt.
„Az applikációt folyamatosan bővítjük és fejlesztjük, annak érdekében, hogy a felhasználók minél széleskörűbben alkalmazhassák akár egy-egy túrára való tervezés, felkészülés során, akár közben, ha azonnali iránymutatásra, információra vagy segítségre van szükségük” – tudtuk meg Coates Ádámtól.
A Kerékpárosbarát app a különböző szolgáltatók, szálláshelyek, vendéglátóhelyek, strandok, múzeumok stb. mellett tartalmazza a bringás pihenőhelyeket, az ingyenes vízvételi lehetőségeket, kutakat, forrásokat, szervizpontokat és a MAKETUSZ közreműködésével létrejött bringaparkokat, vagyis a gyerekek és felnőttek számára egyaránt élvezetes pumpapályákat is. A felhasználók különböző, a kerékpárosok számára hasznos, a hazai útvonalhálózatot megjelenítő alaptérképek, és térképrétegek közül választhatnak. Az egyes rétegek más-más plusz információval egészítik ki az alaptérképet, például a hőtérkép réteggel megnézhetjük, hogy az egyes kerékpáros útvonalakat mennyire intenzíven használják a bringások.

Margófeszt Zalában 

Augusztus 11-13. között második alkalommal várja a Margófeszt a látogatókat Zala megye egyik legapróbb településén, Szentgyörgyváron. A régió legszínesebb kulturális fesztiválja, a Margófeszt: a Balatontól negyedórára, az alig 300 lakosú Szentgyörgyvár Kultúrházában, templomkertjében és nagyszínpadain irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal, és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.

Szentgyörgyváron várja a látogatókat a Margófeszt

Zalában lenni kell! – mondta Gönczi Ferenc, Zala néprajzkutatója, és a szervezők mindent meg is tesznek azért, hogy akár egy, akár több napra érkezik valaki, valóban Zalában érezze magát. Több olyan programmal is készülnek – túrák, workshopok -, melyek a környék alaposabb feltérképezését, kultúrájának megismerését szolgálják. Ilyen lesz az igazmondó stand-up, a Sántakutya, ami személyes történeteken keresztül igyekszik értelmezni a zalaiságot.
Itt lép utoljára színpadra az elmúlt évtized legizgalmasabb irodalmi-zenei projektje, a 2011-es budapesti Margón induló Rájátszás, Beck Zoltán (30Y), Egyedi Péter (Mmamt), Grecsó Krisztián, Háy János, Jancsovics Máté, Kemény István, Kollár-Klemencz László (Kistehén), Sárközy Zoltán és Szűcs Krisztián (HS7) zenei formációja.
A Margófeszt az irodalom és zene kapcsolatát keresi a Kollár-Klemencz Kamarazenekar vagy a Szabó Balázs Bandája koncertjein is. Izgalmas produkciókban és programokban ezt követően sem lesz hiány: az egyszerre négy helyszínen zajló fesztiválon fellép többek között az Analog Balaton, a Grecsó-Hrutka Tandem, Barkóczi Noémi, Saiid, a Törzs, a Papaver, Kocsis Bence dalszerzői estjével, valamint Beck Zoltán és Szűcs Krisztián a Cseh Tamás és Csengey Dénes soha nem hallott dalaiból összeállított estjével.
Napközben a Slam Poetry Magyarországgal közös szervezésű táborban Kemény Zsófi, Pion István, Závada Péter, Horváth Kristóf vagy Süveg Márk Saiid workshopjain lehet tökéletesíteni a slamtechnikát és aztán közönség előtt is kipróbálni a tanultakat. A templomkertben délután irodalmi beszélgetések lesznek a Pannon Tükör és a Hévíz folyóiratok szervezésében, a nyári olvasmányokat a Bookline pop-up könyvesboltjában lehet beszerezni. Éjszakánként bemutatják A legjobb dolgokon bőgni kell és a Bereményi kalapja című filmeket, a templomban pedig komolyzenei koncertek zárják a napot.
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, valamint a Bookline támogatásával megvalósuló Margófeszt helyszíne Szentgyörgyvár, egy alig 300 fős település a zalai dombok között. Mindez Keszthelytől, Hévíztől és Zalaegerszegtől is néhány kilométerre található, a Balaton 15 perc és Budapestről is könnyen elérhető a település.
A rendezvény napijeggyel és bérlettel is látogatható – a zalaiaknak kedvezményes áron. A programokra való eljutás zökkenőmentességét a Zalaegerszegről, illetve Hévíz érintésével Keszthelyről induló fesztiválbusz-járatok segítik.
További információk: http://www.margofeszt.hu/hu

Szepeshely, a térség „kis Vatikánja”

Szepeshelyet, mint egyházi kisvárost a térség „kis Vatikánjának” is nevezik. Ha kitekintünk a Szepesi vár főtornyából, szinte elsőként tűnik szembe a Szepesváralja mögötti emelkedőn a várfallal körülvett, építészetileg rendkívül érdekes épület-együttes. Amit látunk, az egy egyedülálló egyházi kisváros, Szepeshely, amelyet akár egy „kis Vatikánnak“ is tekinthetünk.

A városka központi épülete a Szent Márton-katedrális

A Szepeshely (Spisská Kapitula) ma Szepesváralja (Spisské Podhradie) része, ám régebben önálló falu volt. A fennmaradt írásbeli emlékek már 1235-ben igazolják létezését. Szepeshely az egyházi oktatás egyik központja volt a mai Szlovákia területén.

A Szepesváralja mögötti emelkedőről Szepeshely látható

A román stílusban épült Szent Márton-székesegyházban minden vasárnap 7 és 9 órától szentmisét tartanak.

A Szent Márton-székesegyház monumentális ablakai

A városka központi épülete a Szent Márton-katedrális, amely először prépostsági templomként szolgált a királyságban. Az eredetileg román templomot a XV. században építették át gótikus stílusúra. Ekkor készült el a viszonylag nagyméretű szentély és az épület magassága a kétszeresére nőtt. A templomban nyolc oltár található, Szűz Mária megkoronázásnak oltára 500-nál is több éves. Rendkívül érdekes, már-már rendhagyóan világi jellegű az itt látható falfestmény: Károly Róbert 1317-es megkoronázását örökíti meg, akit Szűz Mária áld meg, karján a kis Jézussal. A katedrális egyfajta központja a várfallal szegélyezett városkának, a várfalakon három kapun át lehet átlépni. Jellegzetes a kanonokházak utcája, amely az egyetlen utcaként egyfajta tengelyét képezi a városkának.

Szepeshely madártávlatból

Szepeshely létrejötte megerősíti az egész térség történelmi jelentőségét. Már a XI. században voltak kápolnák és temető a mai katedrális helyén. A városka már a kezdetektől fogva jelentős szerepet játszott a régió egyházi életében, a XVIII. század végére pedig püspökséggé nőtte ki magát. A XIX. század elején papi szemináriumot hoztak itt létre, illetve Szepeshelyhez kötődik Magyarország legrégebbi tanítóintézete is.

A Fehér oroszlán

A székesegyházban látható a Szlovákia területén található egyik legrégebbi román kori dombormű, a travertinóból készített Fehér oroszlán.
Szepeshely közvetlen közelében, a Pažicának nevezett területen egy, valószínűleg a XVII. században kialakított keresztút maradványai láthatók. Ez lehet az ország legrégebbi kálváriája, amelynek további érdekessége, hogy egy jeruzsálemi típusú kálváriáról van szó, ahol a kis kápolnák elhelyezése a Jézus-korabeli Jeruzsálemet hivatott felidézni. A Szepességi Jeruzsálemet csupán 2002-ben tárták fel teljes egészében.

A szenthelyet látogatásával megtisztelte II. János Pál pápa is
https://www.unesconadosah.sk/hu/szepeshely
www.slovakia.travel