toptúra hírlevél 2022/20 – 2022. szeptember 19.

Mozduljunk ki a városból – túratippek a HTM magazinban

Megjelent a HTM magazin 2022. szeptemberi száma, melyben külföldi és belföldi kirándulási tippek is megtalálhatók. Amikor túrázásról esik szó, mindenki a magashegyekre, távoli vidékek bejárására gondol. A „szépasszonyok nyara” időszakában egy-egy hétvégén érdemes a városokhoz közelebb eső túralátványosságokat is felkeresni. Ilyen például a Budai-hegység egyik népszerű sziklája, a Nyakas-kő.

Biatorbágy déli határában, a Tétényi-fennsík nyugati lejtőinél, az erózió különleges sziklaformációkat alkotott. Itt található a látványos Nyakas-kő, amely kitűnő túracélpont lehet a bakancsos turisták és sziklamászók számára egyaránt.
Kiindulópontként Biatorbágytól délre, a Sóskút felé vezető országúton, a falu szélétől kb. egy kilométerre visz egy bekötőút, amelynek kezdeténél a parkolóban egy kis térképes, információs tábla mutatja be a környék látnivalóit.
A túraútvonalon, a piros jelzés mentén haladva kellemes erdei séta után bukkan fel előttünk a Nyakas-kő bizarr sziklatömbje. Innen a P– jelzésű turistaút mentén, a feljutáshoz kényelmesen balról kerülhető meg a szikla, de a bátrabbak a sziklaformáció jobb oldalán felkapaszkodhatnak morzsalékos, meredek terepen a Nyakas-kő széles, lapos tetejére, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a szomszédos Madár-szirtre, a Biai-tavakra, a Zsámbéki-medencére.

Amennyiben tovább akarjuk folytatni túránkat, óvatosan ereszkedjünk le a szikláról, és meredek kaptatón másszunk fel a Madár-szirt déli oldalára, és haladjunk tovább a kijelölt útvonalon. Rövidesen elérjük a balra leinduló, hosszú lépcsősort, amelyet találó néven Százlépcsőnek neveztek el. Ereszkedjünk le a kőlépcsőkön, és a sűrű cserjék után megcsodálhatjuk a szavannaszerű sziklagyepes tájat. Menjünk tovább a kis magaslaton álló Kis-Visszhang-dombra, amelynek tetejéről gyönyörű panoráma tárul elénk a hosszan elnyúló Madár-szirtre és a Nyakas-kő jellegzetes sziklagombájára. Rövid pihenő és néhány
fotó elkészítése után, keskeny ösvényen érünk le ismét a betonútra, ahol balra fordulva jutunk vissza a kiindulási ponthoz.
Megjelent a HTM magazin 2022. szeptemberi száma. Megvásárolható, megrendelhető a Kornétás Kiadóban.
Cím: 1138 Budapest, Népfürdő u. 15/D. Telefon: 359-1964 E-mail: titkarsag@kornetas.hu

Ötscher és Gemeindealpe: zord szurdokok, vad vizek

Az Ötscher-Tormäuer Natúrparkban a lenyűgöző szurdokrendszert képzett természetjárókkal együtt fedezhetjük fel, például egy kora reggeli túrán Heribert Pfefferrel, helyi favágó, vadász és túravezető kalauzolásával. Miközben a köd utolsó foszlányai még felszállóban vannak, a madarak reggeli koncertjükre hangolódnak, a felkelő nap lágy vörös és narancssárga tónusokban fürdeti a sziklafalakat.

Az Ötscherbach és az Erlauf folyók vad vizei évezredek alatt formálták a kőzeteket, ahol utat vájva egy ősi sziklás tájat alakítottak ki a csaknem 1900 méter magas Ötscher lábánál: az Ötschergräbent.
Az impozáns Mira-vízesésnél a víz a mélybe zúdul – varázslatos pillanat, amiért érdemes volt korán kelni. Az Ötscher szomszédos hegyén, a Gemeindealpén a kirándulni vágyók egy csodálatos körútvonalat találnak, amely az Erlaufsee tótól az impozáns hegycsúcskeresztig és onnan vissza Mitterbachba vezet. A bátrabbak hegyi rolleren száguldanak le a 4,5 kilométeres kavicsos úton vissza a völgybe.

Azok, akik inkább lemondanak az adrenalinlöketről, idilli utazást tehetnek a Mariazellerbahnon, Ausztria leghosszabb keskeny nyomtávú vasútján, amely a tartományi fővárosból, St. Pöltenből a festői Pielachtal-völgyön és az Ötscher-Tormäuer Natúrparkon keresztül a Mariazellerland régiójába vezet.

Egyedi kulturális és oktatási élmény az Alföld szívében

A Petőfi 200 emlékévben leghíresebb költőnk szülővárosa kiemelt célpont a kulturális turizmus számára. Petőfi Sándor életének különböző helyszínei és a költészetéhez kapcsolódó számos intézmény várja az érdeklődőket. A költő életművéből inspirálódó, és azt feldolgozó kiskőrösi látnivalók és élményforrások sorához csatlakozott a János Vitéz Látogatóközpont is, ahol Petőfi legismertebb költeményét virtuális kalandon keresztül, interaktív digitális eszközök segítségével ismerhetjük meg. Az intézmény komplex audio-vizuális élmény formájában nyújt oktatási és szórakozási lehetőséget minden korosztály számára.

Kiskőrösön minden Petőfi Sándorhoz kapcsolódó látnivaló a központban helyezkedik el, egymás szomszédságában található a János Vitéz Látogatóközpont, az evangélikus templom, amelyben a költőt megkeresztelték, a szülőház, a világ első köztéri Petőfi-szobra, illetve a szintén egyedülálló Petőfi Műfordítói Szoborpark, amit a kiskőrösi székhelyű Országos Petőfi Sándor Társaság hozott létre 1985-ben.
A János Vitéz Látogatóközpont célja, hogy közelebb hozza az érdeklődőkhöz Petőfi költeményének helyszíneit, alakjait és cselekményét; a technológia és a tradíció, a szórakoztatás és tudásmegosztás ötvözésével emberléptékű és személyes kapcsolatot teremtsen a látogatók és az irodalmi mű között. A kiállítás őszi osztálykirándulások, családi utazások kiemelt célpontja lehet, a látogatás után gyerekek és felnőttek egyaránt új, saját élményükön alapuló nézőpontból értelmezhetik a János vitézt.

A látogatóközpont kiállítása az 1845-ben épült, egykori evangélikus lelkészlakban található. Egy labirintus-útvonalon keresztül megismerhetjük Petőfi elbeszélő költeményének egyes fejezeteit, miközben Kukoricza Jancsiból János vitéz, végül Tündérország királya lesz. A színházi világot idéző tér installációi között magunk is a mű cselekményében haladunk mind a fizikai, mind a virtuális térben, így a történetben nem csak szemlélőként, hanem aktív résztvevőként lehetünk jelen. A labirintust különböző útvonalakon járhatjuk be a tablet segítségével, miközben szövegrészleteket hallunk a műből. Az egyedi múzeumi és irodalmi élmény során interaktív feladatokat is kapunk.
„A látogatóközpont a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeummal, illetve a műfordítói szoborparkkal a kiskőrösi Petőfi-kultusz szerves része, ahová az országból és a világ minden tájáról érkeznek hozzánk különböző korcsoportok szerint, hogy megtalálják a játékos, irodalmi, kulturális vagy épp erős érzelmi kötődést a nemzet költőjéhez” – emelte ki Dr. Filus Erika, a János Vitéz Látogatóközpont igazgatója.
Az intézmény tematikus múzeumpedagógiai programja az épület tetőterében kap helyet, ahol az iskolai csoportok korosztályuknak megfelelő játékok, művészeti foglalkozások és interaktív órák segítségével tanulhatnak a János vitézről. A látogatóközpont nemcsak a diákokat várja, hanem a pedagógusokat is, akik a korszerű irodalomoktatás módszertanával ismerkedhetnek meg. Az interaktív kiállítás ideális családok és felnőtt csoportok számára is.
További információ elérhető a János Vitéz Látogatóközpont weboldalán: https://janosvitezlatogatokozpont.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/janosvitezkiskoros