toptúra hírlevél 2022/21 – 2022. október 3.

Cartographia–Budai Kilátók teljesítménytúrák

A Tipográfia Testedző Egyesület a tájegység nevezetes kilátóit és kilátópontjait összekötő turistautakon, kettő távon teljesítménytúrát rendez a Budai-hegységben, melyek időpontja: 2022. október 8. (szombat). Minden távon, a tájékozódást szöveges leírás és színes térkép segíti. A sikeresen teljesítőket a célban oklevéllel, emléktárggyal vagy kitűzővel jutalmazzák. Az elvesztett energia pótlására útközben édességet vagy gyümölcsöt, a célban meleg ételt és teát biztosítanak. Várnak mindenkit, aki az őszi erdő színpompájára vágyik.

Cartographia–Budai Kilátók Normál táv
A Normafától 7–9.00 óra között indul az átlagos fizikummal kényelmesen, szintidőn belül teljesíthető túratáv.
Útvonal: Normafa – János-hegy (Erzsébet-kilátó) – Nagy-Hárs-hegy (Kaán Károly-kilátó) – Kis-Hárs-hegy (Makovecz-kilátó) – Fekete-fej – Feketefej utca (némi víz + energia) – Vöröspocsolyás-hát – Tarnai-pihenő – Nagy-Kopasz (Csergezán Pál-kilátó) – Nagykovácsi.
Táv: 24 km; szint: 750 m; a cél 17 órakor zár. Nevezési díj: 1600 Ft.

Cartographia–Budai Kilátók Extra táv
Ugyancsak a Normafa Síháznál, 7–9.00 óra között várják az Extra táv indulóit. A túra útvonala a Feketefej utcáig azonos a normál távval. A Feketefej utcától a résztvevők az útvonal egy részét egyéni tájolással (gps-el, térképpel, itinerrel) teljesítik, miközben érintik a Budakeszi Vadasparkot. A Budakeszi Vadaspark után a Katonasírok érintésével a Tarnai-pihenőnél csatlakoznak vissza a Normál táv útvonalába (a Vöröspocsolyát nem érintik).
Táv: 29 km; szintemelkedés: 1000 m; szintidő: 8 óra. A cél 17 órakor zár. Nevezési díj: 1600 Ft.

Minden távon, a tájékozódást szöveges leírás és színes térkép segíti. A sikeresen teljesítőket a célban oklevéllel, emléktárggyal vagy kitűzővel jutalmazzuk. Az elvesztett energia pótlására útközben édességet vagy gyümölcsöt, a célban meleg ételt és teát biztosítunk. A legnagyobb csapat különdíjban részesül. A rajtból a célba csomagszállítást biztosítunk. A célban turistatérképvásár lesz!
A túranap a Cartographia Kupa és a Budapest Kupa 2022 túrasorozat fordulója.
További információ: Máté István tel.: 06 20 913 3899; Tolvaj Gyula, tel.: 06 30 830 0218.

Túrák kicsiknek és nagyoknak a Wechselland vidékén

A Wechselland vidéke mindössze egy órányira van Bécstől, mégis távol a város zajától és nyüzsgésétől, így tökéletes úticél ahhoz, hogy rövid időre elfelejtsük a hétköznapokat. A jó megközelíthetőség és a könnyű túraútvonalak ideális célponttá teszik a régiót az egész család számára – például túrázhatunk egy ún. Schwaigenhez is, itt így hívják az alpesi legelőket és az azokhoz tartozó hüttéket.
Jó két órát vesz igénybe a túra a rusztikus Herrgottschnitzerhüttéhez, amely mintegy 1300 méter magasan fekszik a Kampsteinon. Az éhes kirándulók számára Maria, a hütte háziasszonya kiadós finomságokat készít, tepertős gombócot (Grammelknödel) és buktát vaníliamártással (Buchteln). Ha itt éjszakáznánk, akkor Maria egyik hangulatos vendégszobájában szállhatunk meg, és kockás ágyneműben élvezhetjük a hegyvilág páratlan csendjét.

Tipp a vénasszonyok nyarára: a Kirchberg am Wechselben található Herrmannshöhle-cseppkőbarlang. Itt egész évben kellemesen hűvös van, de nyáron a frissítő menedéket a barlang repülő lakói is élvezik: Alsó-Ausztria legnagyobb, több emeleten átívelő négy kilométer hosszú cseppkőbarlangjában nem kevesebb mint nyolc különböző denevérfaj él. Állati lesz a St. Corona am Wechsel hangyaösvénye (Amaisenpfad) is, mely egy tematikus túraútvonal, ahol 15 állomáson játékosan tanulhatják meg a gyerekek, hogy mitől olyan értékesek ezek az apró erdei lakók a természet számára.

Magasságok és mélységek

A napokban kezdték vetíteni  a  hazai filmszínházakban a Magasságok és mélységek című nagyjátékfilmet. A megtörtént eseményeken alapuló alkotást Csoma Sándor rendezte. A középpontban Erőss Zsolt magyar hegymászó (Trill Zsolt) és felesége, Sterczer Hilda (Pál Emőke) története van. A premiert követő két és fél hétben a filmhez kapcsolódóan országosan számos tematikus közönségtalálkozót szerveznek. A film Sterczer Hilda szemszögéből mutatja be férje, Erőss Zsolt elvesztése miatt érzett gyász folyamatát. Ezzel a filmmel az embereket empátiára akartam ösztönözni – nyilatkozta Csoma Sándor.

Az események közismertek: 2013 tavaszán országszerte aggódva figyeltük a híreket, amikor a Mount Everest első magyar meghódítója, öt hétezernél magasabb csúcs megmászója, Erőss Zsolt (Trill Zsolt) a társával együtt eltűnt a Himalájában. Bár mindenki más még reménykedik, felesége, Sterczer Hilda (Pál Emőke) élő adásban jelentette be, hogy felesleges az újabb mentőexpedíciók szervezése. A következő hetekben a média rosszallóan kommentálta a feleség keménységét. Sterczer Hilda viszont biztosan tudta, hogy mit képes és meddig elviselni az emberi szervezet oxigénhiányos, 8000 méter magasságban.
Az emberek sokszor ítélkeznek olyanok felett, akik valamit másképp csinálnak, mint a többség. Sokak számára érthetetlen, hogy emberek miért másznak 8000 méter magas hegyeket. Sokan rosszallták, hogy Zsolt kétgyermekes apaként nekivágott a veszélyes expedíciónak. A film egy hegymászó hiányát akarja bemutatni, mégpedig egy hegymászó szemszögéből. Hiszen Hilda kiváló hegymászó volt. Ő megértette Zsoltot, hogy miért választotta az amputációt. Ha megmarad a sérült lába, soha többé nem mászhatott volna. Neki viszont ez volt az élete.
A gyász folyamatát akarta végigkísérni a rendező: a női lélek,  a női sors bemutatása volt a célja. Pál Emőke kiváló alakítása mellett ki kell emelni a hat esztendős Nagy Enikőt, aki Erőssék kislányát, Gerdát alakította. A filmet még jobban  megértjük, ha elolvassuk a film alapjául szolgáló A hópárduc felesége című könyvet, amelyet Révész Szilvia írt.