toptúra hírlevél 2023/13 – 2023. június 19.

„Támad” a parlagfű

Bár a parlagfű virágzásig van még egy kis időnk, de a sok májusi csapadék, és a közben megérkező meleg, nyárias időjárás beindította a növények fejlődését, növekedését. Ilyenkor különösen fontos előre gondolkodni, és akár megelőző kaszálásokat végezni, hiszen a hatóság komoly bírságokat vethet ki az allergén növény jelenléte miatt. A parlagfű irtását a virágbimbók kialakulásáig kell elvégezni, amire van még némi időnk. Azt sem árt tudni, hogy a növény a kaszálást követően regenerálódik, oldalhajtásokat, illetve azon virágrügyeket fejleszt, ami azt is jelenti, hogy a szezon beindulását követően folyamatosan figyelemmel kell kísérni a parlagfű jelenlétét és fejlődését, és akár többször is beavatkozni.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói 2022 végén számoltak be arról, hogy mi befolyásolja a parlagfű természetes ellenségének számító parlagfű-olajosbogár terjedését: a domborzat és a szélirány. A faj eredetileg Észak-Amerikában őshonos, de részben spontán módon, részben pedig tudatos betelepítés következtében már Európában és Ázsiában is meghonosodott, hazánkban 2020 óta van jelen Budapest környékén.

A parlagfű-olajosbogár megjelenése egyelőre inkább kérdéseket vet fel, hiszen a kutatók sem tudják, mit eredményezhet az esetleges elszaporodásuk. Nem biztos ugyanis, hogy a faj jelenléte csak a parlagfűre lesz hatással, hiszen más fészkes virágzatú növényeket, így napraforgót is fogyaszt. A legjobb, leginkább fenntarthatóbb megoldás tehát mégiscsak egy fűkasza, aminek segítségével sok bosszúságot és még több büntetést úszhatnak meg a területtulajdonosok.

Újraindult a nyári szezon a Magas-Tátrában

Ótátrafüreden (Starý Smokovec), a vasútállomáson június 17-én nagy érdeklődés mellett a történelmi villamosok elindításával kezdetét vette a 2023 évi nyári turista szezon.
A szezonkezdést jelképező rendezvényen a Magas-Tátra településeinek, és a Slovakia Travel különböző szintű vezetőinek jelenlétével nagyszabású, szórakoztató műsort szerveztek, amelyek között igen népszerű volt a különböző szlovák termékekből készített harapnivalók sokasága és a Tatratea kóstolása. Ezen a napon több ezer szlovák és a környező országok turistája vágott neki a Magas-Tátra különböző, népszerű turista helyeinek bejárására Tátralomnictól a Csorba-tóig.

Erdőtelepítés és ökoturisztikai fejlesztések

Számtalan természeti kincs található az Egererdő Zrt. erdeiben, hiszen ki ne ismerné Galyatetőt, Kékestetőt, vagy a szilvásváradi Szalajka-völgyet. Több száz kilométer gyalogos turistaút, és kerékpározásra, illetve lovaglásra alkalmas erdészeti út alkotja turisztikai hálózati alapjukat, melynek csomópontjaiban számos erdei turisztikai attrakciót létesítettek, illetve újítottak fel az elmúlt időszakban. A társaság három kisvonatot üzemeltet Szilvásváradon, Felsőtárkányban és Gyöngyösön, ahonnan a Mátravasút indul. A 2023-ban befejeződő felújításoknak köszönhetően a kisvasutak ma már környezetbarátabb kikapcsolódást nyújtanak az erdei kirándulóknak.

Szilvásvárad, a Bükk hegység méltán híres települése, melyet csodás erdei környezet vesz körül. Leghíresebb természeti kincse a Fátyol-vízesés. A Szalajka-patak vize fodrozódva bukik át az egykor ledőlt fák elmeszesedett maradványain, feledhetetlen látványt nyújtva az idelátogatónak. A természeti értékek mellett a település épített környezete és egykori tájhasználata sok emléket hagyott a jelenkornak, ezért az országban egyedülálló módon a Szalajka-völgyben két erdészeti múzeum is található. A muflonok és dámszarvasok mindennapjait az Egererdő Zrt. vadbemutató kertjeiben szemlélhetik meg a kirándulók.
A Mátra és egyben hazánk legmagasabb csúcsa a Kékes, amit a nemzeti színűre festett kő jelez. Nyáron a sok napsütés, a friss levegő és az enyhe klíma igazi csúcsélménnyel szolgál az ide látogató kirándulóknak. Télen pedig az erdőkkel határolt déli sípálya nyújt nagyszerű sportolási lehetőséget. A különleges klíma és termőhelyi adottságoknak köszönhetően a csúcstól északra erdőrezervátum található, ahol tudósok vizsgálják az érintetlen erdei ökoszisztéma változásait.  

Népszerű túraközpont Galyatető is, mely minőségi szolgáltatásokkal várja a bakancsos turistákat. A Magyar Természetjáró Szövetség és az erdőgazdaság 2015-ben adta át a Galyatetői Turistacentrumot és a megújult Galya kilátót. Ezt követve pedig erdei tornapálya, játszótér és környezetbarát parkoló került kiépítésre, a kirándulók igényeit kiszolgálva. A kilátó fontos helyet tölt be nemcsak a mátrai turizmusban, hanem szervesen illeszkedik az Országos Kéktúra mozgalomba is, hiszen hazánk második legmagasabb pontja Galyatető.
Változatos erdőállományokkal gazdálkodik az Egererdő Zrt.: az elmúlt 5 év alatt 2667 hektár erdőfelújítást kezdtek meg, és ezen felül a meglévő állami erdőket további 33 hektár új erdő telepítésével gyarapították. Folyamatosan fejlesztett ökoturisztikai hálózatuk szerteágazó szolgáltatásokat nyújt a Mátra, Bükk és Heves-Borsod dombvidék erdeiben.