toptúra hírlevél 2023/14 – 2023. július 3.

Ötödjére is Guinness-rekorder lett a dinnyési Várpark

Negyvenhét vár élethű makettje áll a nem mindennapi parkban. A dinnyési Várpark és Skanzen idén immár ötödik alkalommal lett világrekorder három új váruknak köszönhetően. A Várpark alapítója, alkotója Alekszi Zoltán januárban nyújtotta be igényét az új Guinness-rekordra, amit most meg is kapott. „Negyvenhét vár szerepel az új rekordon, ez hárommal több, mint az előző rekordnál tavalyelőtt. Ezúttal Fehéregyházát, Jászberényt és Szentkirályt nyújtottuk be, mint új várakat. Ezekkel a vármakettekkel növekedett most a létszám” – mesélte Alekszi Zoltán.

A Várpark megálmodója szerint a Jászberényi vár több szempontból is igazi kuriózumnak számít. „Ez a vár Mátyás király uralkodásának idejét és a török kort idézi meg, a benne található ferences templomot 1472-ben szentelték fel. Emellett érdekessége még az is, hogy ez az első építmény a Várparkban, amelyet vegyes anyagokból építettem, hiszen a templom és a kolostor kőből vannak, míg a palánk fából készült” – tette hozzá a dinnyési Várpark és Skanzen alkotója, tulajdonosa.
Noha immár ötszörös világrekorder a Várpark, Alekszi Zoltán minden egyes alkalommal ugyanolyan büszkeséget érez, mint az első világrekord esetében. A kezdeti időszak azonban nem volt zökkenőmentes: többször is újra kellett építenie egy-egy várfalat.

„A legelső lépés mindig a legnehezebb. Mielőtt elkezdtem volna ezt a parkot, csak az előkészületek másfél évig tartottak. Akkor nem volt régész kapcsolatom, morzsákból kellett összerakni a kiindulási alapot. Aztán úgy jártam, mint Kőműves Kelemen, kétszer is leomlott a várfal, mert rutintalan falrakóként nem vártam meg, hogy rendesen megszilárduljon a kötés. Most azért már sokkal olajozottabban megy a dolog és természetesen tanultam az elején elkövetett hibákból is” – magyarázta Alekszi Zoltán, akit a családja is maximálisan támogat a történelmi épületek megépítésében.
Várak helyett most templomokat épít: „Ezúttal nem várakat, hanem templomokat kezdtem építeni. A koronázó Bazilikát csinálom most meg makett formájában, ami Szent Istvánhoz köthető, Dinnyésen pedig volt egy elfeledett templom az Árpád korból, amit szintén szeretnék megépíteni, illetve egy fa körtemplomot, hiszen ebből a korból az összes fa templomunk eltűnt, és úgy tudom, senki nem tett kísérletet ezek helyreállítására. A koronázó Bazilika egy monumentális terv, mert anyaghűen eddig senki nem készítette még el” – fejtette ki Alekszi Zoltán. 

Kihajózott a világ legnagyobb tengerjáró hajója

A világ legnagyobb tengerjáró hajója, az Icon of the Seas néhány napja először hagyta el a finnországi Meyer Turku hajógyárát és megkezdte a tengeri próbaútját. Egyelőre csak próbautakat tesz a Royal Caribbean társaság legújabb büszkesége. A 20 emeletes hajón 2 350 fős személyzet szolgálja majd a 7600 fő utas kényelmét, a tervek szerint jövő januárban teljesíti majd az első hivatalos útját.

A szenzációs tengerjáró a kétszázötvenezer-nyolcszáz tonnájával és hatalmas térfogatával hivatalosan is megelőzi a világ jelenlegi legnagyobb tengerjáró hajóját, a Wonder of the Seas-t a Royal Caribbean flottájából. Mindemellett pedig az Icon of the Seas lesz az első hajó az új Icon osztályban, ami azt jelenti, hogy egy teljesen új hajóosztály született meg az előző Royal Caribbean hajókhoz képest.
Az Icon of the Seas most egy tengeri próbasorozatot hajt végre, ahol a hajó manőverezését és fedélzeti technológiáját valós körülmények között tesztelhetik. A hajón jelenleg több mint 450 szakember dolgozik, akik fontos, előzetes teszteket hajtanak végre az Icon fő hajtóműveivel, hajótestével, mentőcsónakjaival, tolómotorjaival és navigációs rendszerével, hogy minden a legnagyobb rendben legyen, amikor az utasok már a fedélzeten lesznek.

A világ legnagyobb óceánjáró hajója 20 fedélzetből áll és 7600 fő utas kényelmét 2 350 fős személyzet szolgálja majd. Emellett 7 medence, 9 pezsgőfürdő, 6 rekord nagyságú vízi csúszda, AquaDome, Chill Island, Swim & Tonic úszóbár, Central Park és a megújult Royal Promenade várja a vendégeket, valamint a Royal Bay Pool, ami a legnagyobb valaha megépített medence lesz a tengeren.
A tervek szerint a monumentális tengerjáró 2024 januárjában áll szolgálatba, amikor Miamiból indulva hétnapos körutakra indul majd a karibi térségben. „Már foglalhatók a világ legnagyobb tengerjáró hajójára a helyek, és nagy az érdeklődés irántuk” – nyilatkozta Nemes Horacek Márta, a Royal Caribbean Group hazai képviseletét ellátó Tengerjáró Kft. ügyvezetője. 

Gyűjthető és termeszthető gyógyfüvek

Magyarország gyógynövénykincse olyan gazdag, hogy a növényeket tanulmányozva, hatásukat megismerve házipatikát állíthatunk össze. A kistermetű növénykék és a hatalmas fák egyaránt tartalmazhatnak gyógyító hatóanyagokat, amelyek egészségünk megőrzését vagy gyógyulásunkat szolgálják. Érdemes minél több gyógynövényt a természetben megkeresnünk, s gyűjtenünk azokból, amelyekre szükségünk lehet. Szalontai Kriszta 100 kedvenc gyógynövényünk című könyvében kitér a szakszerű gyűjtés, tárolás feltételeire is.

A Kornétás Kiadó gondozásában júniusban megjelent könyv hasábjain bemutatjuk azokat a hazánkban leggyakrabban fellelhető gyógynövényeket, amelyeket bárki megtanulhat felismerni, s a gyűjtés, feldolgozás ismeretében elkezdhet használni. Azonban a tavasztól őszig terjedő tenyészidőszakban megpróbálkozhatunk bizonyos gyógynövények termesztésével is.
A természetes gyógymódok iránt érdeklődő olvasóknak szánt, száz gyógynövényt részletesen bemutató könyvben egyaránt szerepelnek gyűjthető és termesztett növények, alaktani leírásuk és fitoterápiás alkalmazási lehetőségeik. Néhány kedvenc ezek közül: a levendulát mindenki ismeri, illatpárnát, koszorút, szörpöt készíthetünk virágából, de ha csak vázába állítjuk, akkor is szépen mutat és illatával betölti a teret, elűzi a molyokat.

A citromfűből és mentából gyógytea, és citromot hozzáadva frissítő ital is készíthető. A kakukkfű szép lila virágával díszíti a sziklakertet, levelét torokfájás, légcsőhurut esetén nyersen elrágcsálva azonnal érezhetjük gyógyhatását, szárítva teafűnek tehetjük el a hideg hónapokra. A körömvirág üde színfolt a kert bármely részén, narancssárga virágai a fagyokig díszítenek, értékes hatóanyaga sebgyógyító krémek összetevője.
A rozmaringot, a lestyánt, a bazsalikomot és a majorannát fűszerként való felhasználásuk miatt érdemes tartani – ha nincs kertünk, akkor az ablakpárkányon.
A könyvben az egyes növények gyógyhatásait, alkalmazási területeit a népgyógyászat és a legújabb klinikai vizsgálatok tükrében mutatjuk be. A legtöbb betegségre, panaszra találunk megoldást a természetben. A könyv kapható a könyvesboltokban és a Kornétás Kiadóban: https://kornetas.hu/uzlet/?filter_szerzo=szalontai-kriszta