toptúra hírlevél 2023/17 – 2023. augusztus 14.

Fejlesztik az ingyenes Kerékpárosbarát alkalmazást

Egy éves lett a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) ingyenesen letölthető Kerékpárosbarát applikációja, ez alatt az egy év alatt pedig folyamatosan figyelték a felhasználói visszajelzéseket, hogy az app minél jobban kiszolgálhassa a biciklisek igényeit. A Kerékpárosbarát appot eddig több mint harmincezren töltötték le. Az alkalmazás létrehozásának apropója az Országos Kerékpárosbarát Hálózat, amelynek már több mint 700 tagja van.

Az alkalmazás tartalmazza a már belépett kerékpárosbarát vendéglátóhelyeket és szálláshelyeket, valamint a hazai bringaparkokat, a vízvételi helyeket, a szervizpontokat, a bringás pihenőket, az e-bike töltőket és a kezdőknek és haladóknak egyaránt izgalmas útvonalakat.
„Folyamatosan dolgozunk a fejlesztéseken a felhasználói visszajelzések és a saját tapasztalataink alapján. Rengeteg olyan fejlesztés is megvalósult, amiket korábban terveztünk. Ilyen például az, hogy bekerült az alkalmazásba egy keresőmotor, jelenleg már nagyjából száz útvonal közül válogathatunk és tekerhetünk rajta végig, de több mint 12 ezer vízvételi hely is szerepel már az appban. Az egyik legnagyobb erőssége is az alkalmazásnak, hogy elérhető a felhasználói bejelentés lehetősége, így egyfajta „bringás Waze” is lett.  A felhasználói bejelentéseknek köszönhetően az e-bike töltők, pihenőhelyek, közmosdók és egyéb hasznos információk köre is folyamatosan bővül.” – mondta Coates Ádám, a kerékpárosbarát hálózat projektvezetője.

Terveik között szerepel egy olyan funkció, amelynek a bekapcsolásával, ha többen kerékpároznak együtt, láthatják egymást a csoport tagjai, ami megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a közös biciklizést.
A jövőben az app kerékpárosbarát szolgáltatói funkciói is megújulnak és immár az is látszódni fog, mely kritériumoknak felel meg egy adott szolgáltató. A MAKETUSZ a kerékpározás, a kerékpárosbarát hálózat és alkalmazás népszerűsítése érdekében szeptember közepére meghirdeti a Kerékpárosbarát hétvégét, amikor a kerékpárosok számára szolgáltatói kedvezmények lesznek igénybe vehetőek, illetve túrák is szerveződnek országszerte erre a hétvégére. 

Megépült Ázsia legnagyobb faépülete

Toyo Ito japán építész tervei alapján megépült a szingapúri Nanyang Technológiai Egyetemen a hatszintes üzleti iskola (Gaia), amely szinte teljes egészében fából készült. Két ívelt tömbből áll, amelyek több előadótermet, valamint számos szemináriumi termet, laboratóriumot, irodát, tantermet és tárgyalótermet is tartalmaznak. Ito szerint a fa felhasználásának célja ezekben az épületekben az volt, hogy a lakók a fák között érezzék magukat.

A Föld görög istennőjéről elnevezett Gaia a második faépület, amelyet a Pritzker építészeti díjas Ito tervezett az egyetem számára. (Az első a The Wave egy 2017-ben elkészült sportcsarnok volt.) – Mindig igyekszem a természettel, például fákkal és vízzel való kapcsolatot és érzést elképzelni a terveimben – mondta az épület avatóünnepsége után. Az épület szinte teljes egészében előregyártott faelemekből épült, kivéve a WC-ket, a földszinti födémeket és a betonból kialakított, külső lépcsőházakat.

A fa szerkezete mellett a Gaia tervezésének kulcsfontosságú jellemzője, hogy annyi energiát fogyaszt, amennyit megtermel, vagyis nettó nulla üzemű. Emiatt elnyerte a Green Mark Platinum (Zero Energy) minősítést a Szingapúri Építésügyi Hatóságtól. Az országban 16 épület felel meg ennek a nettó nulla szabványnak, ezek fele az NTU campusán található.
A Gaia a megújulóenergia-technológiák, az energiahatékony burkolat és a passzív tervezési stratégiák használatával eléri a nettó szén-dioxid-kibocsátást. Ez magában foglalja a tetőre telepített napelemes (PV) panelek használatát, amelyek elegendő tiszta energiát biztosítanak az épület éves energiaellátásához.

Környezettudatos FöldŐrző Fesztivál Pécelen

Először rendezik meg a FöldŐrző Fesztivált Pécelen augusztus 25-27-ig a Kilenc bokor völgyben.  A tágas tér, a péceliek kedvenc piknikező helye, ugyanis remek helyszínt biztosít a különleges programok számára. A fákon természetes mászókák és hinták várják majd a kicsiket. A három nap alatt környezettudatos építészeti módszereket is bemutatnak az érdeklődőknek: lesz vályogépítészet, szalmaház-bemutató, és olyan alternatív energetikai megoldásokkal is megismerkedhetnek a látogatók, mint a gravitációs energia vagy a komposztkazán. A vályogvetést is bárki kipróbálhatja majd, sőt, a legkisebbek mini vályogépítő-játékkal is játszhatnak.

Tóth Zoltán, a fesztivál főszervezője elmondta, a céljuk, hogy színes és izgalmas módon mutassanak be mindent, ami a környezettudatossághoz kapcsolódik. „Ez tulajdonképpen egy hagyományőrző, ökotudatos rendezvény, ahol tematikus tisztások várják majd a látogatókat. Minden olyan területet, módszert és eszközt igyekszünk lefedni a programkínálattal, amely Földünk optimális működését segíti. Interaktív programjaink közül kiemelném az aero-jógát és az ehető vadnövények bemutatóját. Aki kedvet kap, újrahasznosított szobrokat készíthet magának PET-palackokból. A gyermekekre is gondoltunk: ők népi játékokkal, barkácseszközökkel ismerkedhetnek és benevezhetnek a zsákban futó versenyre, a szülők pedig közben specifikus pedagógiai előadásokon vehetnek részt” – tette hozzá. A tisztásokra előadásokat szerveznek, ezeket később ingyenesen közzé teszik majd az interneten.

A Out-izm! projekt tisztásán az autizmussal érintett családok kézműves portékáiból válogathatunk majd kedvünkre. A Hagyományőrző Tisztáson áll majd a Hungarikum-sátor, ahol például megismerkedhetnek az autentikus magyar kutyafajtákkal. A rendezvényre az interaktív programok és a főzőverseny mellett, repülni is lehet, és látványos bemutatókkal is készülnek: Tóth Lajos világrekorder tart majd lovas show-t, Mónus József távlövő íjász világrekorder lövi át a völgyet, lesz ismeretterjesztő vadász-előadás őzekkel és rókákkal, de szürke marha és csikós show, illetve traktoros bemutató is lesz. Szombaton Földőrző koncert emeli az est fényét. 
A rendezvény belépőinek bevételét jótékony célokra fordítják a szervezők.