toptúra hírlevél 2023/4 – 2023. február 13.

Megnyílt az Erdei Harmónia látogatóközpont

A hajdú-bihari Nyíradonyban átadták az Erdei Harmónia látogatóközpontot, ahol egyebek mellett a gúthi erdő vadvilágát bemutató kiállítás, 300 fős rendezvényterem, a térség természeti kincseit bemutató interaktív szoba, mozi és játszószoba is helyet kapott. A szolgáltatások magas minőségének biztosítására kerékpárokat, sátort, kültéri bútorokat és mobilszínpadot is beszereztek. Külön attrakció a fényerdő, egy látványosan megvilágított multimédiás ösvény, ahol titokzatos tájakon, zenei aláfestés kíséretében sétálhatnak a látogatók.

A beruházást a Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület több mint 800 millió forint, pályázaton elnyert európai uniós és hazai állami forrásból valósította meg.
Az átadáson Lázár János építési és közlekedési miniszter a helyi értékek feltárására, megismertetésére, a természeti környezet megóvására hívta fel a figyelmet megemlítve, hogy a térségben lévő ötezer hektáros gúthi erdő az Alföld legnagyobb egybefüggő erdőterülete. Lázár János azt mondta, „ma Magyarországon a vidéken élők a legnagyobb kisebbség”, mindent meg kell tenni a vidék fejlesztése, versenyképességének, munkaerő-megtartó erejének növelése érdekében. A kormány az elmúlt években minden lehetőséget megadott Budapestnek, a fővárosi polgárok ezután is számíthatnak rájuk, de a fejlesztések fókusza vidékre kerül, „a vidék az első” – hangoztatta.

Neom: okosváros épül Szaúd-Arábiában

Talán egy olyan ambiciózus projekt sem született még ezen a bolygón, mint Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg elképzelése, az Egyiptommal és Jordániával is határos Neom okosváros létrehozása. A megapolisz három régióból, Trojenából, Oxagonból és a magyarországi lakosság szinte teljes egészét befogadni képes The Line-ból, azaz A Vonalból áll majd, melyek együttesen egy teljesen új sztenderdet nyitnának meg arról, hogy hogyan is lehet a természettel és a technológiával összhangban élni.

2017-ben jelentették be az ötletet, a látványtervek nyilvánosságra hozatala után azonban senki sem hitte, hogy a szaúd-arábiai Neom városából valaha is valóság lesz – nemrég azonban kezdetét vették az építkezések. Trojena olyan ikonikus, világszínvonalú úti cél lesz, amely a természetes és a fejlett tájakat ötvözi, egyedülálló, emberközpontú élményeket kínálva a lakosok és a látogatók számára egyaránt. Mindez olyan úti célt hoz létre, amelyhez hasonló nincs még egy a Földön. Az ipar és a körforgásos gazdaság legkorszerűbb megközelítéseinek egyesítése, valamint a jövő gyárainak létrehozása a jövő termékei számára: ez lesz Oxagon.
Bár Trojenának és Oxagonnak is megvan a saját maga varázsa, a legérdekesebb és legelképzelhetetlenebb fejlesztés egyértelműen a The Line névre keresztelt projekt lesz. A 170 kilométer hosszú, de mindösszesen csak 200 méter széles és 500 méter magas megapolisz két, egymással párhuzamos „falból” áll majd, melyek között életre kel a természet a sivatag közepén.
Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg szerint a mai városok egyik legnagyobb problémája az ingázás, mely az emberek életéből akár több évet is elvehet. 2050-re a jóslatok szerint ráadásul az ingázás időtartama megduplázódhat, és addigra mintegy egymilliárd embert kell áttelepíteni a növekvő CO2-kibocsátás és tengerszint emelkedése miatt. Éppen ezért a The Line alapkoncepciója az, hogy maximálisan két perc sétával bárki a természet lágy ölén érezhesse magát, további három perc gyaloglással pedig minden gyakran használt szolgáltatást (étterem, orvosi rendelő, iskola stb.) elérjen.

Szintén nem elhanyagolható részlet, hogy a város abszolút zéró kibocsátású lesz, tehát 100 százalékban megújuló, legfőképp nap- és szélenergiát fognak felhasználni a működtetéséhez. Az élelmeztetést különböző vertikális farmok kiépítésével oldanák meg, míg a víz egyenesen a Vörös-tengerből érkezne, természetesen egy különleges eljárással először sótalanítva, majd a szükséges ásványi anyagokkal visszadúsítva. A kellő napfény, árnyék és friss levegő miatt sem kell aggódni a tervezők szerint, a gondosan kialakított mikroklimatikus környezetek ugyanis ezek tökéletes egyensúlyát állítják majd fel.
Bár a látványterveket látva korábban mindenki azt hitte, csak egy túlgondolt PR-fogásról van szó, melyekkel befektetők százait verheti át az arab állam, a jelek szerint Neom városa és a The Line tényleg megépül. Ezt bizonyítják azok a nemrégiben készült drónfelvételek is, melyeken jól látható a The Line alapjainak kiépítése.

Versenyben a tatai platán „híd”

Február 1-én elkezdődött a közönségszavazás a 2023-as vetélkedőben. Melyik fa nyerjen ebben az évben? Az Európai Év Fája verseny immár tizenhárom éve hívja fel a figyelmet a fák és az emberek, a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a fáknak Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére és jelentőségére. Magyarországot az idei évben a 250-300 év körüli tatai platán „híd” képviseli, mely 2022-ben nyerte el hazánkban az Év Fája címet.

A híres tatai platán valószínűleg nem sokkal ültetése után megdőlt, így a földfelszínnel párhuzamosan növekedett. Kialakításakor a Cseke-tó partja nem volt kikövezve a jelenleg ismert módon, így a közvetlenül a tó partjára ültetett platánsor több példánya is megdőlt a laza szerkezetű, vizes talajon, de egyik sem feküdt fel a partfalra ilyen csodával határos módon. Szerencsére a platánokra jellemzően remekül alkalmazkodott a helyzethez és törzséből további statikai támasztó gyökereket növesztett. A tatai Angolkert egyik legjellegzetesebb fája, közkedvelt esküvői és szerelmes fotó készítő helyszín.
A Európai Év Fájára február végéig voksolhat bárki a www.treeoftheyear.org oldalon – érvényesen szavazni két fa bejelölésével (és egy email cím birtokában) lehet.