toptura.hu hírlevél 2020/24.

A nyári turisztikai idény megnyitója a Magas-Tátrában

2020. június 14–16. között nyitja turisztikai kapuját a világ legkisebb óriáshegysége fiataloknak, idősebbeknek, edzetteknek és a kényelmes túrát kedvelőknek.

2020. június 14-én, 10.35 és 17.45 óra között a Poprád – Ótátrafüred /Starý Smokovec/ útvonalon – 1913-ban és 1969-ben gyártott – nosztalgia tátrai villamosokkal lehet vonatozni. A személyzet korhű egyenruhában – zenekar kíséretében és verklissel – várja az érdeklődőket. Az 1913-ban gyártott Kométa szerelvényhez csatolják az 1908-ban gyártott, nyitott látvány vasúti kocsit, amelyből megcsodálhatják a Magas-Tátra szépségeit. A nosztalgia – történelmi – villamosok egész nyári szezon alatt péntektől–vasárnapig rendszeresen közlekednek. A menetrend megtalálható a www.regiontatry.sk oldalon.

2020. június 15-én megnyitnak a tátrai turistautak és ösvények a nagyközönség számára. A szimbolikus megnyitó a Tarajkán /Hrebienok/ 10 órától lesz. Innen indul a mozgássérültek számára is igénybe vehető akadálymentes turisztikai útszakasz is. Ez az Ótátrafüred /Starý Smokovec/ – Tarajka /Hrebienok/ – Rainer menedékház /Rainerova chata/ közötti piros jelzésű sétaút alkalmas babakocsik és kerekesszékek közlekedésére. A Magas-Tátrában 8 akadálymentes turistaút található.

2020. június 16. A Magas-Tátrában a programok közül nem maradhat ki a művészet. A fényképek és a festmények sem. Így a Tátra természeti kincseiről készült képek Jaroslav Vyhnička tehetséges fotóművész bemutatkozásában. A kiállítás Ótátrafüreden /Starý Smokovec/, a Flóra Villában kerül megrendezésre. A tárlat megnyitására 2020.június 16-án – stílusosan – 16 órakor kerül sor.

Akadálymentes látogatóközpont Szarvason

Új épületekkel és az állatok számára kifutókkal bővült a Körös-Maros Nemzeti Park szarvasi Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark. Kialakítottak foglalkoztató és közösségi épületet is, amely erdei iskolák és nyári természetvédelmi táborok számára biztosít helyszínt.

Modernizálták az állatparkot, többek között gyík kifutót és állatsimogatót létesítettek, valamint elkészült egy vízvezeték mely a jávorszarvas és a vaddisznók számára biztosít a nyári melegekben friss, hideg dagonya vizet.

A parkoló és az ösvények térvilágítással, valamint térfigyelő rendszerrel lettek ellátva és egy új, mondhatni ikonikussá váló bagoly kapu is várja a vendégeket.

Az épületek megjelenésükben és színvilágukban követik mind a látogatóközpont épületének stílusát, mind az 1908 óta fennálló Csáky kastély megjelenését, mely a nemzeti park igazgatóságának épülete.

A kivitelezés során Tölgy büfé néven – a nem használt garázsépületek egybenyitásával – helyet kapott egy kioszk is. A frissítők mellett a nemzeti park feldolgozott saját termékeit: mézeket, szarvasmarha kolbászt és szalámit, valamint Túzok Kézműves sört árulnak majd.

Az épületek és az ökoturisztikai fejlesztések minden eleme teljes mértékben akadálymentes. Mindezek mellett az épületekben Indukciós hurkok vannak elhelyezve a hallássérült látogatók részére. (magyarepito.hu nyomán)


Júliustól indulnak a charterjáratok

Július elején indulhatnak a közvetlen charterjáratok a mediterrán tengerparti üdülőhelyekre, írja közleményében a Magyar Utazási Irodák Szövetsége.

A világjárvány miatt bevezetett korlátozások miatt az utazási szolgáltatók, a légitársaságok, a hajótársaságok gyakorlatilag leálltak, az utazások teljesítése lehetetlenné vált. A közlemény szerint a május 27-én megjelent kormányrendelet kimondja: az utazási irodák kiadhatnak 2021. augusztus 31-ig felhasználható utalványt a járványhelyzet miatt nem teljesített utazások, illetve leelőlegezett, vagy teljes egészében befizetett utazási csomagok, utazási szolgáltatások ellenértékéről.

Nem változott viszont az utas által kezdeményezett lemondás szabálya. Ilyen esetben továbbra is csak Olaszország igazi újraindulásának dátuma június 3. Az olaszok elhagyhatják tartományaikat, és szabadon utazhatnak az országon belül. A Magyar Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt kategóriába sorolja. Minden egyéb esetben az utazásszervező saját általános szerződési feltételei irányadóak. Az utazásszervezők ilyen esetben is felajánlhatnak utazási utalványt az utasoknak.


Drágább lesz busszal vagy autóval utazni Görögországba

A rendelkezés alapján a családos utazás során egy kocsiban legfeljebb két felnőtt tartózkodhat (gyerekekre ez nem vonatkozik természetesen). A buszokon (kis és nagy) csak a kapacitás 50 százaléka tölthető fel, minden második ülést szabadon kell hagyni, és az utazás ideje alatt az utasoknak végig viselniük kell a védőmaszkot, és a klíma sem használható, valamint fertőtlenítő kell legyen a bejáratban.

A nem családos utazásnál a gépkocsikban, ha a járműnek hét ülőhelye van, akkor a sofőrön kívül két utas tartózkodhat benne, ha pedig kilenc férőhelyes, akkor három utast szállíthat.
Újraindultak a görög légi járatok, de az athéni repülőtér gyér utasforgalma arról árulkodik, az emberek még vonakodnak az utazástól. Várhatóan június 15-től érkezhetnek nemzetközi járatok Athénba. Július 1-től pedig indulhatnak charterjáratok is a görög szigetekre.


Málta júliustól fogad turistákat

Kijelentető, hogy Máltán nem marad el a nyári szezon. Új kihívások állnak mindenki előtt, de bennük új lehetőségek rejlenek. Az „Álmodj Máltáról most, látogass el később!” kampánynak vége. A repülőtér megnyitásával most elkezdhetik felhívni partnereik és ügyfeleik figyelmét arra, hogy az álmodozás időszaka véget ért, és eljött a valós látogatások ideje.

Az Idegenforgalmi és Fogyasztóvédelmi Minisztérium és a Máltai idegenforgalmi Hivatal megelégedését fejezte ki a repülőtér újbóli megnyitásáról és a Máltáról induló és oda tartó kereskedelmi járatok 2020. július 1-jétől történő újraindításáról szóló bejelentéssel kapcsolatban.

Az első úti célok csoportja, amelyek újból megnyitásra kerülnek: Németország, Ausztria, Szicília, Ciprus, Svájc, Szardínia, Izland, Szlovákia, Norvégia, Dánia, Magyarország, Finnország, Írország, Litvánia, Izrael, Lettország, Észtország, Luxemburg és Cseh Köztársaság. A későbbiekben további desztinációk felé is nyitnak majd, amint az egészségügyi hatóságoktól arra engedélyt kapnak.