toptura.hu hírlevél 2020/36.

Átadták a Duna legmagasabb hídját

Szeptember 17-én Révkomáromban Orbán Viktor magyar és Igor Matovic szlovák kormányfő átadta a – Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) és a Slovenská Správa Ciest (SSC) beruházásában – Komárom és Révkomárom között megépített, a Duna felett átívelő Monostori hidat. A 2017 őszén elrajtolt projektben Magyarország és Szlovákia között egy 600 méteres, egy pilonos, ferdekábeles átkelő épült a komáromi vasúti hídtól 170 méterre nyugatra. Az új közúti, kerékpáros és gyalogos Monostori híd a Duna legmagasabb hídjaként jött létre.

A Monostori híd esti kivilágításban (Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

A beruházás egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a hidat nehézgépjárművek is használhatják, másrészt a turizmus szempontjából előnyös, hogy Komárom belvárosát kikerülve, sokkal gyorsabban lehet eljutni Érsekújvárra, Nyitrára, Pöstyénbe vagy Nagyszombatba.

Máltán szabadon engednek gyöngybaglyokat

A máltai Vadász- és Természetvédelmi Szövetség, a vadászok és csapdázók szövetsége egy projekt keretében hat fogságban nevelkedett baglyot enged szabadon. Hamarosan megkezdik a fajnak a visszatelepítését, amely több mint két évtizede tűnt el Málta szigeteiről.

A gyöngybaglyokat egy kíméletes és elfogadott eljárással fogják be, majd fogságban tenyésztik. A befogott egyedeket később szabadon engedik, remélve, hogy utódaik a Máltai-szigeteken szaporodnak. A szabadon eresztett madarakat a szövetség tagjai – akik egész évben járják a szigetet –, a továbbiakban is megfigyelik. A kis baglyokat felújított farmházakban nevelik, melyeket még a máltai lovagrend épített a XVI. században. Hogy a madarakkal minél kevesebb közvetlen kontaktus legyen, a megfigyelés a házakba telepített kamerarendszeren keresztül történik. A baglyokat naposcsibékkel és egerekkel etetik.

A gyöngybaglyok újbóli, honos fajként való visszatelepítése pótolja a hiányzó ökológiai rést és hozzájárul a máltai biodiverzitáshoz. A gazdáknak fel kell ismerniük a gyöngybagoly valódi értékét, miszerint meggátolják a patkányok és egerek által a szántóföldön okozott károkat. Becslések szerint egy gyöngybagoly család körülbelül 1300 patkányt és egeret képes megölni egy év alatt.

A projekt másik célja, a közönség oktatása, hogy megismerjék a gyöngybagoly életciklusát. A nyilvános CCTV-rendszeren és élő közvetítésen keresztül megfigyelhető a madárházakban végzett összes tevékenységet.
A nagyközönség eddigi reakciói a projekttel kapcsolatban nagyon pozitívak voltak, és számos látogatást szerveztek már iskolások számára. A kezdeményezés akkor tekinthető majd sikeresnek, amikor az első utódokat elengedik, és azok visszatérnek az etetésre szolgáló létesítményekbe. Ez legkorábban 2021-ben vagy még később várható, amikor teljesen függetlenné válnak, és képesek lesznek önállóan vadászni.

Megújult Petőfi emlékhely Erdélyben

Népes közönség jelenlétében avatták fel szeptember elején a Máramaros megyei Koltón a szépen felújított Teleki-kastélyt.

Az 1760-ban elkészült főúri kastély azzal vonult be a magyar irodalomba és a köztudatba, hogy gróf Teleki Sándor vendégeiként 1847. szeptember 9. és október 19. között Petőfi Sándor és Szendrey Júlia itt töltötte mézesheteit.

Ez tette híressé a kastélyt és a falut, ahova hosszú évtizedek óta az egész Kárpát-medencéből érkeznek magyarok, meglátogatni az 1950-es években a kommunizmus idején kialakított Petőfi-emlékszobát, a kastélykertet, illetve a híres somfa alatti kőasztalt, ahol Petőfi Sándor több híres költeményét írta. A kastélykertet ma is több 19. századi fa díszíti, amelyek lombjai alatt Petőfi is megfordult.

A barokk kastély meglehetősen rossz állapotban volt a felújítás előtt. Az átfogó korszerűsítés az alagsortól a tetőzetig mindenre kiterjedt.

A felújított kastélyt csak részlegesen sikerült berendezni. A teljes berendezés még hátravan: a helyi önkormányzat tervei szerint év végéig szeretnének a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen állandó kiállítást nyitni Koltón. A kastély legfelső emeletének kiállítótermében nagybányai képzőművészek gyűjteményes kiállítása tekinthető meg, a lenti termekben a korábbi koltói Petőfi-múzeum műtárgyait állították ki.

(Az erdelyinaplo.ro nyomán.)