toptura.hu hírlevél 2020/42.

Országos Koronavírus-teszt volt Szlovákiában

Szlovákiában egy héttel, november 8-ig meghosszabbították az október 24-én életbe lépett kijárási tilalmat.

Az Igor Matovic vezette kabinet ezzel az intézkedéssel is igyekszik megfékezni az egyre terjedő koronavírus-járványt. A korlátozás alól kivételt kapnak a negatív vírusteszttel rendelkezők. Számukra november másodika után szabad lesz a mozgás.

Az eredetileg november 1-jéig elrendelt kijárási tilalom alatt az emberek továbbra is járhatnak a munkahelyükre, ugyanakkor csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel. Engedélyezve van az orvosok felkeresése is.

Szlovákiában az október 31-én és november 1-jén – az előzetes próbaszűrés után – koronavírus-tesztnek vetették alá az egész lakosságot, 10–65 éves életkor között. A szlovák egészségügy munkatársai mellett Ausztriából 50, míg Magyarországról 200 egészségügyi dolgozó és orvosegyetemista segítette a tesztelést.

Madárodúk a borsodi erdőkben

Az Északerdő Zrt. erdészeti erdei iskolái is csatlakoztak az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás országos madárodú kihelyezési programjához. A madárodúk és az etetők fontos szerepet kapnak majd az erdei iskolai ismeretterjesztésben.

Örömmel vettük át a program részeseként a madárodúkat és etetőket. Kihelyezésüket nehezítette a COVID-helyzet miatti iskolai korlátozás, valamint a hirtelen jött rendkívül csapadékos időjárás. Mindezek ellenére a Csanyiki Erdőház és a varbó-fónagysági Bagoly-vár erdészeti erdei iskoláknál négy kisebb létszámú iskolás csoport, összesen 79 gyermek részvétel elhelyeztük az odúkat és etetőket – tájékoztatott Rencsiné Ágh Márta, az ÉSZAKERDŐ Zrt. humánpolitikai osztályvezetője, az erdei iskolai programok koordinátora.

Országszerte összesen 3500 odút és 350 etetőt függesztenek ki az állami erdőgazdaságok, a vadászkamara és a nemzeti parkok részvételével. A cél a fiatalok környezettudatos nevelése, a természet megismertetése, védelme és gondozása.

A mélykúti júdásfa az Év Fája 2020-ban

Az Ökotárs Alapítvány 2010 óta szervezi minden évben az Év Fája versenyt. A címet idén a július óta tartó online szavazáson izgalmas küzdelem után a mélykúti júdásfa nyerte el, 5091 szavazattal. A Hős Fa címet a Balatonszemes-Bagolyvári Promenád fasora, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a debreceni Déri téren álló kocsányos tölgy kapta.

A mélykúti júdásfa
A mélykúti júdásfa

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története, helyi jelentősége van. Idén 38 jelölt indult a versenyen, melyek közül a szakmai zsűri választotta ki a 10 döntőst. Ezekből a közönség a július 1. és október 1. közötti online szavazással választotta meg kedvencét. A korábbi évekhez képest rekord mennyiségű, összesen 20 464 szavazat érkezett, és különösen a dobogós helyeken álló fák támogatottsága változott folyamatosan a szavazás hetei alatt. A mélykúti győztes végül a debreceni Déry tér tölgyfáját és a geszti Tisza-kastély platánjait utasította maga mögé.

A geszti Tisza-kastély park platánfái

Az eredményekre idén online formában tartott díjátadón derült fény, ahonnan minden jelölő közösség a fája mellől jelentkezhetett be. Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott. A Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa az OEE ajándékcsomagját kapta. Az Év Fája, a Hős Fa és az

A debreceni Déri téri kocsányos tölgy

Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa mellett idén is minden döntőbe jutott fa oklevelet kapott.
Mit érdemes tudni a nyertes mélykúti júdásfáról? 1750-ben került a település a Grassalkovich család tulajdonába, akik a templomdombon lévő kápolna helyébe szép templomot építtettek. Ekkor került Mélykútra a ma is megtalálható júdásfa, melyet valószínűsíthetően a vajdasági Szabadkáról a Mélykúton szolgálatot teljesítő Ferences-rendi szerzetesek hoztak magukkal, és ültették el az újonnan megépült templom északi oldalán az 1760–70-es években.

A legenda szerint, mely a néphitből ered, a júdásfa virágai Krisztus Urunk vérét szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzre utalnak.
Kisebb csoda, hogy ez a mediterrán növény a templom északi, időjárásnak, hidegnek jobban kitett oldalán egyáltalán megmaradt, és mind a mai napig megvan. Érdekességként lehet még említeni, hogy a júdásfa a közel ötezer lelkes kisváros, Mélykút pontos mértani középpontján helyezkedik el. A templomdomb az általános iskola közelsége és a templom központisága miatt kedvelt pihenő és játszóhelye a település lakóinak. A júdásfára minden mélykúti lakos büszke, a település legszebb fájának tartják. Kedvelt találkozási pont kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Tavaszi virágzását mindenki megcsodálja, a település egyik jelképévé vált az évtizedek során. Számtalan magonca sok Mélykútról elszármazott kertjében nő tovább, ezzel összekötve a múltat és a jelent, a mélykútiakat szerte az országban.
Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

  1. Júdásfa a mélykúti templomdombon (Bács-Kiskun megye) 5091
  2. A debreceni Déri téri kocsányos tölgy (Hajdú-Bihar megye) 4679
  3. A geszti Tisza-kastély park platánfái (Békés megye) 4244

Újra megnyílt a máltai Għar Dalam

Átfogó munkálatok után újra megnyílt a máltai Għar Dalam archeológiai múzeum és park.

Az Heritage Malta, máltai múzeumigazgatóság tavaly márciusban bezárta a Għar Dalam régészeti feltárást és múzeumot, hogy átfogó munkákat végezve, holisztikusabb és emlékezetesebb élményt nyújthatnak a látogatóknak. Ezek a munkálatok, melyeket az Heritage Malta finanszírozott 250 000 euró beruházással, egy sokkal nagyobb projekt részét képezik, aminek megvalósítását követően a Għar Dalam terület egy négy völgyből álló park része lesz Ħal Safi város határában.

A Għar Dalam újbóli megnyitásáról tartott sajtótájékoztatón José Herrera, a nemzeti örökségért, a művészetekért és a helyi önkormányzatokért felelős miniszter kijelentette, hogy a Heritage Malta minden projektben és kezdeményezésben mindig bebizonyítja, hogy mennyire proaktív és képes előre látni a látogatók kívánságait, sőt meg is haladja azokat. A Heritage Malta vezérigazgatója, Noel Zammit hangsúlyozta az intézmény elkötelezettségét, hogy jövőt adjon múltunknak, és kijelentette, hogy a Għar Dalam projekt végrehajtása elkötelezettségük újabb bizonyítéka.

Október 24-től a Għar Dalam régészeti park és múzeum a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos közegészségügyi előírásoknak megfelelően áll nyitva a nagyközönség számára. További információk a Għar Dalam nyitvatartási idejéről a Heritage Malta weboldalán találhatók.

Előkelő 5. lett Valetta

Valletta idén az 5. legjobb „kis” város a Condé Nast turisztikai magazin olvasói szerint.

Málta fővárosa, Valletta 2020-ban ötödik helyezést ért el a népszerű angolszász turisztikai magazin, a Condé Nast Traveler olvasóinak szavazata alapján. A Condé Nast Traveler egy luxus és lifestyle utazási magazin, amelyet egy nemzetközi média társaság, a Condé Nast jelentet meg.

Az évente meghirdetett felmérés – melynek idei fordulója a harmincharmadik volt a sorban – teljes egészében a magazin olvasóitól kapott szavazatokon alapul, akik közül nagyon sokan szívesen utaznak.

ggg
Valetta

Az eredményeket kísérő rövid leírásban Vallettát több szempontból is dicsérettel illették barokk építészeti szépségeiért és azért a tényért, mert 2018-ban Európa Kulturális Fővárosa lehetett. Kiemelésre kerültek a máltai fővárosban kínált szállás-, gasztronómiai és városnézési lehetőségek is. Julia Farrugia Portelli idegenforgalmi és fogyasztóvédelmi miniszter hangsúlyozta ennek az elismerésnek kiemelkedő a jelentősége. Málta számára mindig megtiszteltetés, amikor elismerést kap egy ilyen rangos folyóirat olvasóitól. De az idei sajátos körülmények még különlegesebbé teszik, mivel ez azt bizonyítja, hogy minden kihívás ellenére Valletta és Málta továbbra is ott szerepel az utazóközönség gondolataiban és ez jót tesz a desztinációnak.

Johann Buttigieg, a Máltai Turisztikai Hivatal (Malta Tourism Authority) vezérigazgatója hozzátette, hogy az MTA folyamatos erőfeszítései, amelynek célja Málta népszerűségének fenntartása a sziget legfontosabb turisztikai küldőpiacain, meghozza gyümölcsét. Az, hogy Málta a világranglista kiemelkedő helyén szerepelt, a hivatal és az ország felé tükrözi a tényleges utazók, a jövő potenciális vendégeinek véleményét. Remélhetőleg sokuk nemsokára személyesen is megtapasztalhatja Málta valós szépségeit és vendégszeretetét.

https://www.cntraveler.com/