toptura.hu hírlevél 2020/43.

Téli zárlat a Tátrában

2020. november 1-től 2021. június 14-ig ismét szezonális zárlatot vezetnek be a Tátrában. A téli zárlatot – amely összesen mintegy 230 km. jelzett turistautat érint – elsősorban a zergék és mormoták nyugalmának biztosítása, valamint a tavaszi időszakban a növényzet kímélése érdekében vezették be. A turisták nyári rohama után a természetnek is szüksége van a pihenésre, ráadásul ebben az időszakban kezdődik a zergék párzási időszaka, a mormoták pedig az áttelelésre készülnek. Tavasszal kelnek ki a kőszáli sas és a vándorsólyom fiókái, akkor születnek a zergegidák, és ugyancsak tavasszal jönnek elő a mormoták. A lezárások másik jelentős szempontja a turisták testi épségének megvédése a téli körülmények között.

A menedékházak – a Hunfalvy-völgyi menedékház kivételével – továbbra is várják a turistákat, a magashegyi túrázóknak azonban ajánlott a hágóvas, jégcsákány vagy síbot, és még alacsonyabb magasságokban is megfelelően meleg ruházat használata. A lezárt útvonalak listája a www.magas-tatra.info oldalon is megtekinthető.

A magashegységekbe vagy rossz időjárási körülmények között szervezett túra indulása előtt, az otthon maradó családtagoknak, barátnak, vagy az aznapi szálláshely személyzetének mindig adjuk meg a bejárni tervezett útvonalunkat, a délutáni vagy esti érkezés helyét és várható időpontját. A napi etap befejezésekor jelezzük, hogy biztonságban vagyunk!
A bajba jutás esetén hívandó telefonszám, illetve a mentés elérhetősége a túracsapat minden tagjánál – a ruházat könnyen elérhető részén, zsebében – legyen felírva!

A túrázást érintő korlátozások

November 11-től a természetbarátok lehetőségei is beszűkülnek egy időre, hisz látogatóhelyek zártak be, előzetesen meghirdetett programok, szervezett túrák maradnak el. A természetben töltött idő segíthet egészségesnek maradni, de túrázzunk felelősen! Betegen ne induljunk útnak, mindig kerüljük a zsúfolt helyeket, lehetőleg ne tömegközlekedéssel, hanem autóval vagy kerékpárral menjünk kirándulni, kizárólag az azonos háztartásban élők mozogjanak együtt az erdőben is, és aludjunk otthon. A természetben is tartsunk mindenkitől a 1,5 méteres távolságot.
Alábbiakban a Pilisi Parkerdő felhívásának ide vonatkozó részét osztjuk meg, melynek fő vonalai a többi erdészet által üzemeltetett és működtetett turisztikai látnivalókra is hasonlóan vonatkozik.

A természetben is tartsunk mindenkitől a 1,5 méteres távolságot.

„A járvány elleni védekezés keretében a Pilisi Parkerdő Zrt. 2020. november 11-től szünetelteti az erdei szálláshelyek, erdészeti erdei iskolák működtetését, valamint átmenetileg bezárja a közjóléti turisztikai központjait, az erdei múzeumokat és kiállításokat.

Az erdő látogatása – amíg Magyarország Kormánya ettől eltérően nem rendelkezik – továbbra is lehetséges. A parkerdők, nyitott arborétumok, tanösvények, turistautak – az egyéni sporttevékenység, illetve rekreációs célú igénybevétel céljából – a vonatkozó járványügyi intézkedések betartása mellett továbbra is látogathatóak, azonban csoportos túrák, illetve egyéb rendezvények nem szervezhetőek.

A Pilisi Parkerdő erdei iskolái (Visegrád, Mogyoró-hegy; Hármashatár-hegy; Budakeszi Vadaspark), valamint a kezelésében lévő turistaházak 2020. december 11-ig zárva tartanak. Szintén bezár és nem fogad látogatókat a Visegrádi Fellegvár. A 2020. december 11-ig lefoglalt rendezvények, foglalások lemondásra kerülnek, átszervezésükről igyekszünk gondoskodni. Az ügyintézéssel kapcsolatban javasoljuk, hogy elektronikusan és telefonon intézzék ügyeiket, a személyes egyeztetések alkalmait csökkentsük!”

Eredet védett lett a szomolyai a rövid szárú fekete cseresznye

Az Európai Bizottság jóváhagyta a szomolyai rövid szárú fekete cseresznye felkerülését az oltalom alatt álló eredetmegjelölések listájára.

Az oltalom alatt álló eredet megjelölés olyan mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre vonatkozik, amelyeket meghatározott földrajzi területen, elismert módszerekkel állítanak elő és védelemben részesülnek az Európai Unióban.

A Bükk hegység lábánál fekvő Szomolyán a gyümölcstermesztés évszázados hagyományokra tekint vissza, különösen ismert és kedvelt a rövid szárú fekete cseresznye, amelynek jellegzetessége még bordós-piros húsa és egyedi íze. Szomolyán az eredeti, ősi faj él, mely június közepéig beérik, és nagy koncentrációban tartalmaz flavonoidokat. Színe gyakorlatilag teljesen fekete, héja közép vastag, szívós. Húsa feketés bordópiros, félkemény, bő levű, leve erősen festő. Édes és jellegzetes zamatú. Egyik legízletesebb cseresznyefajtánk. A cseresznye fizikai, kémiai, biológiai tulajdonságai Szomolya környékén teljesednek ki a legintenzívebben.

A szomolyai emberek régen az Eged-hegyről, Vár-hegyről hozták a vadcseresznyefa csemetéit, amit, az elültetést követő évben beoltottak a kemény húsú, finom zamatú cseresznyével. A cseresznyét a régi időkben Egerbe, Mezőkövesdre szekerek rakterébe szénára rakott nagy méretű fűzfa kosarakba és ládákba, hátikba pakolva szállították. Nemcsak az ország határán belül, hanem azon kívül is ismerik a szomolyai rövid szárú fekete cseresznyét. Keménysége miatt jól bírja szállítást, a zamata is kitűnő.

Szomolyán minden évben megrendezik a Cseresznye Fesztivált. Ilyenkor minden a mézédes gyümölcsről szól. A látogatók belekóstolhatnak a legendás cseresznyés süteményekbe is.

Pihenés termálfürdőben, fürdőházban, szaunában

Karintiában rendkívül sokoldalú a téli wellnesskínálat. Az egyik legszebb élményt a Millstatti-tó partján fekvő Karintia fürdőház nyújtja: a nagyméretű üvegablakoknak köszönhetően télen is lenyűgöző a napfényben fürdő tó panorámája. Ha valaki a Wörthi-tavat részesíti előnyben: itt is található egy Karintia fürdőház, amely a Werzer’s hotelhez kapcsolódik.

Igazi különlegességgel büszkélkedhet a sí-világkupafutamoknak is otthont adó Bad Kleinkirchheim. A Nockberge-hegységben található településen két termálfürdő is van: a Római termálfürdő és a St. Kathrein termálfürdő. A Római termálfürdő ráadásul közvetlenül a világkupa pálya mellett terül el.
Villachban a Karintia termálfürdő Ausztria délvidékének legmodernebb élményfürdője: csúszdák, sportmedencék, gyermekrészleg és pazar SPA-oázis várja a felüdülni vágyókat. Egy titkos tipp ennek közelében található: a Maibachl termálforrás csak hosszú csapadékos időszakok és hóolvadás után tör a felszínre, beharangozva a tavasz érkezését.

Az erdőben, a főforrás közelében két medence is kialakult, ahol 28°C-os vízben fürdőzhetnek a vendégek a szabad ég alatt. A víz emellett jótékony hatással van a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, valamint a csontritkulásra.

Karintia nagyszerű wellnesshotelekkel is rendelkezik, ahol a vendégek a szaunázást követően közvetlenül egy tóban hűthetik le magukat. Ilyen szaunák találhatók például a Wörthi-tó vagy a Turrachi-tó partján is.

(Fotó: Gert Perauer)