toptura.hu hírlevél 2021/10.

A Bodrog partján épül tovább az Európát átszelő kerékpárút

Fotó: magyarepitok.hu

A magyarepitok.hu nyomán jó hírrel szolgálhatunk azoknak, akik szívesen kerekeznek a Tisza vonalán. Tovább épül Tokaj kerékpáros útvonala, mely részét képezi az Észak-Dél irányú, Norvégiából Görögországba haladó, EuroVelo 11. számú kerékpár útvonalnak. A kerékpárút a Tisza vonalát követi és körbe öleli a Tisza-tavat a Tisza-tavi kerékpárúttal. Ez egyike a három EuroVelo-útvonalnak, amely Magyarországon is áthalad.
A tokaji beruházás 17 hektáron zajlik majd, közel 6,8 kilométer kerékpárút építésével, mely 11 különálló építményből fog állni. A nyomvonal az árvízvédelmi töltés oldalában halad majd.
Jelenleg tervezési feladatok zajlanak, ezt követik a favágási és az irtási munkák, illetve a lőszermentesítés. Majd ezután kezdődhetnek a tényleges útépítési munkák.

A Bodrog és a Tisza összefolyása • Fotó: tokaj.hu


„A leendő útvonal mindenki számára hasznos lesz, aki szeretné a környéket kerékpárral felfedezni, vagy azoknak, akik hosszabb – akár országos, vagy több országot érintő – túrákat szeretnének megtenni” – mondta Löki Zsolt, a Zemplénkő munkatársa.
Az épülő útvonal egy részén a Bodrog folyó közvetlen környezetében az árvízvédelmi töltés oldalában halad a nyomvonal. Itt közel 145 méter hosszban, három méter magas gabionfal (könnyen mobilizálható, falat képező, fémketrecbe rakott kövek halmaza) megtámasztást kell építeni.
A projekt befejezése előreláthatólag 2022. április végére várható.

Megújult a Szentkúti kunyhó-Ökoház

Egészen különleges turistaházat nyitott a Gyulaj Zrt., azaz a helyi állami erdőgazdaság. A ház kialakítása teljes egészében tükrözi az ökotudatosságot, hiszen az áramot napelemek termelik, a víz egy 70 méter mély fúrt kútból jön, napkollektorok melegítik fel, majd a szennyvizet egy mesterséges nádas tisztítja meg, hűtőszekrényként pedig egy korábbi borospince szolgál. Az épület semmilyen közműre nincsen rácsatlakoztatva, teljesen szigetüzemben működik.

Az Ökoház portájának a bejárata • Fotó: magyarepitok.hu


Az ide érkező, pihenni vágyó turisták ökológiai lábnyoma sokkal kisebb, mint egy hagyományos szálláshelyet igénybe vevő turistáé. A konyhában az ételt egy fatüzelésű sparhelten lehet elkészíteni, ha pedig hideg van, akkor egy 100 éves cserépkályha és búboskemence gondoskodik a melegről. Gál László, az erdészet munkatársa és az ökoház megvalósítója a célokat úgy fogalmazta meg, hogy „aki ideérkezik, kicsit lassuljon le, kicsit lépjen ki a napi robotból és a felgyorsult életből. Itt minden adott ehhez.”
Az ökoház jó példája annak, hogyan lehet értéket teremteni egy régi, sokak által már lebontásra ítélt épületből.
A több, mint 100 éves ház a Tolnai-hegyhátat átszelő piros sáv turistajelzés mellett fekszik számos olyan látnivaló szomszédságában, mint például a Wosinszky „Sánc” (késő bronzkori földvár), a Papdi kápolna vagy a Kurd földtani alapszelvény.

A fürdővizet is napelemekkel melegítik • Fotó: magyarepitok.hu

A ház a népi hagyományos építészet és a környezetbarát technológiák ötvözését mutatja be.
A Szentkúti kunyhó-Ökoházat, a Gyulaj Zrt. honlapján lehet lefoglalni: https://gyulajzrt.hu/szentkuti_kunyho

Az ország legszebb természetfotói egy kiállításon

A Varázslatos Magyarország megnyitotta 11. fotókiállításának kapuit a Városliget szívében, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.
Varázslatos tájképek, az állatok életének rejtett pillanatai, növények apró, művészi részletei…


A Varázslatos Magyarország a 2020-es versenyévad természetfotósainak 144, lélegzetelállítóan szép fotóján mutatja be nemzeti parkjaink különleges világát.
A kiállítás megtekinthető július 18-ig.

Mobil tablókon látható a képanyag • Fotó: varazslatosmagyarorszag.hu

toptura.hu online
Kiadja: Kornétás Kiadó Kft.
1138 Budapest, Népfürdő u. 15/d.
A kiadásért felel:
Pusztay Sándor ügyvezető igazgató
s.pusztay@kornetas.hu
Felelős szerkesztő: Máté István
mate@toptura.hu