toptura.hu hírlevél 2021/18.

A Megváltó szobra

Ha valaki a szlovákiai Árva tájain lelki nyugalomra vágyik, vagy élvezni szeretné a gyönyörű kilátást, látogasson el a Klin községben levő, egyedülálló Krisztus szoborhoz. A falu felett a Grapa-dombon áll a Megváltó szobra, amelynek széttárt karjai az általa védett Árva felé tárulnak. A huszonhárom tonna súlyú, kilenc és fél méter magas monumentum a brazíliai Rio de Janeiroban található szobor másolata. (A második huszonhárom méter magas Krisztus Megváltó szobor a portugáliai Lisszabonban található.)

Fotó. Pusztay Sándor

A település egyik lakójának megrendelése alapján egy ismert népi szobrászművész alkotta. A szobor környékén szépen rendezett, gondozott park, és padokkal ellátott pihenők találhatók. A falu végén levő parkolóból húszperces gyalogtúra vezet az alkotáshoz.

Ördög-gát a Telekes-völgyben

A Rudabányai-hegységet kettészelő Telekes-völgy vadregényes sziklaszorosa minden évszakban felejthetetlen. Legszebb szakasza az Ördög-gát sziklája és környezete.

Szendrőből – a piros sáv jelzésen – a Bódva folyón átkelve, a Lipócon át érünk ki a Korlát-tető gerincére. Megnyílik a kilátás a Bódva völgye irányába. Látható Szendrő városa, felette a Várhegy és rajta a kilátó, megcsillan a hatalmas Rakacai víztározó víztükre, mögötte a Cserehát és a távolban a Zempléni-hegység emelkedik. Tiszta időben szabad szemmel kivehető a Regéci-vár is. Különleges hely ez a Kis-Korlát-tető, mely összeköti a Felvidék hegyvidékét a Cserehát békésen hullámzó dombjaival. Innen a Korlát-hegyre térünk ki a piros háromszög jelzésen.

A kis szusszanás után visszatérünk a fő jelzésre, mely rövidesen elágazik. A piros sávon balra ereszkedünk le a vadregényes Telekes-völgybe. Csapadékos, hóolvadásos időszakban, a patak medrében víz is van. A patak az Aggteleki-karszt lábánál, Imolától nem messze ered, több kisebb mellékvölgy vize csatlakozik hozzá, míg beér a szurdokba, melyet a patak fűrészelt a 210–240 millió éves mészkőbe. A szurdokot a helyiek Ördög-gát néven ismerik.

Fotó: Szabó Zsuzsa

A sziklafalak váltakozó völgyoldalon emelkednek függőlegesen, a zöld jelzésű ösvényen többször kényszerülünk átmenni a patakon. A völgy egyik kanyarulatánál érkezünk el a szurdok leglátványosabb pontjához, az Ördög-gáthoz.

Feljebb szelídebbé válik a völgy, a vad szurdokerdőt a ligetes-bokros növénytársulás váltja fel. Itt-ott a magasabban a patak feletti ösvényen oldalazva jutunk tovább, mígnem elérjük a patakmederbe átkelő gyanánt fektetett gumiabroncsot, melynek segítségével egy mellékvölgybe juthatunk. Ezen felkapaszkodva kiérünk a hegygerincre, ahol néhány kilátópont is vár.

Fotó: Szabó Zsuzsa

Az Ördög-gát, mint látnivaló a Telkes-völgy leglátványosabb pontja. Száraz időben búvópatakká válik a vízfolyás, a patak egy ponton eltűnik, majd újra előbukkan a sziklák alól. A monda szerint az ördög elvarázsolja a vizet, majd lejjebb újra elővarázsolja. Az Ördög-gát azonban nem csak a neve miatt különleges helyszín, évmilliókkal ezelőtt a patakmeder egy nagy, U alakú kanyart leírva kerülte meg a vízfolyásra merőleges sziklabordát. Ahogy telt az idő, úgy a sziklafalat a víz átszakította, egy rést nyitva, melyen többlépcsős vízesés formájában zúdul alá a megáradt patak vize. A vízesés aljában egy kis tavacskába gyűlik. Különleges, vadregényes látvány. Az eredeti U alakú, ma már száraz patakmeder megmaradt, ezt ma Keringőnek nevezik, a turistaút pedig ezen vezet keresztül. A kaland után Szalonna település előtt érünk ki a 27-es úthoz.

Szlovákiai utazás – jó ötlet.