toptura.hu hírlevél 2021/27. – 2021. december 13.

Fokozatos nyitás Ausztriában

Az osztrák országos zárlat az oltott és gyógyult személyek (2G) számára véget ért. Óvatos nyitás kezdődik, amelynek során a tartományok a járványhelyzethez igazított lépéseket tesznek. Ausztria így fokozatosan megkezdi a téli szezont. A turisztikai célú utazások elsőként Tirolban, Vorarlbergben és Burgenlandban válnak lehetővé december 12-től. Salzburg tartományban, Stájerországban, Alsó-Ausztriában és Karintiában a szállodák és éttermek december 17-től nyitnak újra.

Foto: austria.info

Bécs december 20-án nyitja meg a turisztikai létesítményeket. Felső-Ausztriában az általános zárlat december 17-én ér véget, ezután nyithatnak a vendéglátó- és szálláshelyek. A nyitás átgondolt biztonsági intézkedésekkel zajlik, amelyek a vendégek és az alkalmazottak egészségét helyezik a középpontba, és lehetővé teszik a pihentető üdülést. 

Jelentős kedvezmény a törzsvásárlóknak

Újdonságokkal megjelent a 2022-es HungaryCard, mely élménykártya  számtalan belföldi programlehetőséget kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt, egy éven keresztül – tájékoztatott Gál Gábor, a Hotelinfo Kft. ügyvezető igazgatója. S mindezt úgy, hogy jelentős megtakarításra tehetünk szert, miközben felfedezzük hazánk természeti, történelmi, kulturális értékeit vagy éppen strandolunk, sportolunk, utazunk, kikapcsolódunk. Tekintettel arra, hogy nem névre szóló, kölcsönadhatjuk barátoknak, ismerősöknek, így még jobban kihasználhatóak a kártya előnyei. Az ára pedig akár egy nap alatt, de egy hétvégi kiruccanás alkalmával biztosan megtérül. Újdonság, hogy a kártya az aktiválástól számított 365 napig érvényes.

Fotó: hungarycard.hu

A 2022-es kártya továbbra is tartalmazza a már jól megszokott és kedvelt vasúti, Volán-, autópálya matrica kedvezményeket, valamint az ingyenes múzeumok, félárú gyógyfürdők, színházak, koncertek, hajózás, illetve kalandparkok, élményközpontok, szálláshelyek, éttermek is ugyanúgy igénybe vehetők, mint eddig.
Számos új szolgáltatóval gazdagodott a kínálat, pl. miskolctapolcai Ellipsum Élmény- és Strandfürdő, Budapest Retro Élményközpont, Art-Színtér Társulat, tatai Esterházy-kastély, füzérradványi Károlyi-kastély, nádasdladányi Nádasdy-kastély, sümegi Püspöki Palota, Kerekdomb Fesztivál, Zemplén Kalandpark, Szent István Bazilika, esztergomi Főszékesegyházi Kincstár, Édes Mackó Kürtőskalács-Cukrászda, Új Tündérkert Étterem, Károlyi Étterem, amelyek kedvezményes áron nyújtanak szolgáltatásokat a kártya tulajdonosoknak. A www.hungarycard.hu weboldalon keresztül postaköltség nélkül, illetve személyesen is megvásárolható a Hotelinfo Irodában (1056 Budapest, Váci utca 78-80.). Kétféle változatban kapható, az igénybe vehető szolgáltatások száma alapján: a Basic: 12.000 forint és Plus: 20.000 forint. Remek ajándék is lehet, amelyhez mindössze 500 forintért díszdoboz is kapható.
A törzsvásárlók, akik az elmúlt három esztendőben rendelkeztek kártyával, január 31-ig 30 százalékkal kedvezőbb áron vehetik meg a HungaryCard-ot. További információ: www.hungarycard.hu

A hármas határ ölelésében – a Zsolnai régió

A szlovákiai Zsolnai régió autentikus népzenével, filmmel, képekkel, gasztronómiai ínyencségekkel mutatkozott be a budapesti Szlovák Intézetben. A Zubereci Falumúzeumból érkezett Janostin család különleges népzenei koncertje színesítette a Zsolnai régióról szóló bemutatót. A természeti szépségekben és épített örökségben egyaránt gazdag észak-nyugat szlovák térséget itthonról is sokan meglátogatják gyönyörű erdei, vadregényes túraútvonalai, évszázados várai és népi építészeti hagyományai miatt, nem beszélve a magyar történelmi emlékek felkeresése céljából.

Fotó: B.Mezei Éva

Szlovákia második legnépszerűbb régióját 2018-ban 14 ezer magyar vendég kereste fel, s a pandémia ellenére tavaly is 8400 honfitársunk aludt ott kereskedelmi szálláshelyeken. Az aktív turizmus kedvelői előszeretettel látogatják a cseh és a lengyel határ által körbezárt Zsolnai régiót, melyet ma öt történelmi egység, egykor öt vármegye alkotott. A magyarok körében, közös történelmünk emlékei miatt különösen kedvelt az Árvai régió – mondta Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet magyarországi vezetője.

Fotó: B.Mezei Éva

Szlovákia kilenc nemzeti parkjából négy ebben a természeti szépségekben, hegyekkel, völgyekkel tarkított, sebes folyókban gazdag régióban található – tudtuk meg Iveta Chabadovától, a Zsolnai turisztikai régió igazgatójától. Vadregényes hegycsúcsokon magasodó középkori várak, luxus szállodákká átalakított kastélyok, nemesi kúriák várják a vendégeket. Összesen 3070 kilométernyi jelzett turistaút, s 3060 kilométer kerékpárút, vadvízi evezésre, tutajozásra alkalmas folyók, via ferraták, remek síterepek állnak az aktív kikapcsolódást, az adrenalin sportokat kedvelők rendelkezésére. Síelj és csobbanj! a mottó, azaz a síelők esténként remek fürdőkben pihenhetik ki magukat Csicsmány, Jasna, az Alacsony-Tátra, az Alacsony-Fátra síterepein. A bicikliutakat télen a sífutók használják.
A Zsolnai régióban öt világörökségi helyszín, öt barlang, öt kilátó található. A legismertebb, leglátogatottabb Deményfalvi-barlangot gazdag cseppkődíszeivel a világ legszebb barlangjai között emlegetik. Ahogy nálunk Rózsa Sándornak, itt Juraj Jánosiknak, a leghíresebb betyárnak óriási kultusza van. Jánosik Rákóczi kurucaival együtt harcolt, ám később a zsiványok kapitánya lett. Legendák övezik, mikén fosztott ki gazdagokat, s osztotta szét az elrabolt javaikat a szegények között. Ám végül elfogták, s bitófán végezte.
Árvaváralján, festői környezetben találjuk a régió legismertebb látványosságát, az Orava folyó melletti magas sziklaszirtre épített Árva várát, melyhez számos legenda fűződik. A Thurzók sasfészkének is nevezett vár a középkorban fontos szerepet játszott Magyarország északi határa és a Lengyelország felé vezető kereskedelmi út védelmében. Történetével a vár múzeumában ismerkedhetünk.
Népszerű itt a zarándok turizmus is, hiszen Mária kultusz van a régióban, ahol a nemzetközi Mária út halad keresztül. Érdemes felkeresni a világörökség részét képező mesebeli, középkori turdossini (Tvrdošín) fatemplomot, s a mellette lévő temetőt.
A Kornétás Kiadó igazgatója, számos Szlovákiával foglalkozó könyv írója, Pusztay Sándor, a Barna Bélával közösen írt A Kis- és a Nagy-Fátra című könyv szerzője több helyi érdekességgel, látnivalóval egészítette ki az előadásokat. A régióban fennmaradó 15 vár a cseh, lengyel és magyar várépítési kultúrákat őrzik. Így például a Zsolna központjától egy kilométernyire, északra a Vág folyó jobb partján, a Balassa család által épített Budatin várban érdemes megtekinteni a drótos tótok kiállítását, vagy éppen ellátogatni Jánosik szülőfalujába, Terhelyre, ahol a híres betyár monumentális szobra áll. Végigmehetünk a vadregényes Jánosik szurdokon (Diery szurdok), meglátogathatjuk a térségben található négy zsinagógát. Ezekből kettőt Zsolnán találunk. A neológ zsinagóga épülete Szlovákia legszebb és építészetileg legfontosabb zsidó épületeinek egyike közé tartozik, melyben modern kulturális központ nyílt, kiváló koncertteremmel.

Fotó: slovakia.travel