toptura.hu hírlevél 2021/8.

KOMBIbike – határtalan kerékpáros lehetőség

Útjára indult a KOMBIbike, határokon átívelő kerékpárkölcsönző rendszer, mely Magyarország és Szlovákia kilenc települését köti össze. A Pons Danubii Európai Területi Együttműködési Csoportosulás négy magyarországi és öt szlovákiai település bevonásával hozta létre ezt az egyedi projektet, amivel Európa legnagyobb kerékpárkölcsönző rendszerét sikerült megalkotni. A különleges kétkerekű közlekedési eszközök 2021. május 19-től elérhetők a nagyközönség számára. Közös projektben 13 állomáson összesen 130 kerékpár várja a helyieket és turistákat. A nemzetközi KOMBIbike kerékpárkölcsönző rendszer valódi unikum Európában.

Fotó: KOMBIbike


A szlovákiai és magyarországi városokat összekötő rendszer célja, népszerűsíteni az alternatív közlekedési eszközöket mind a helyi lakosság, mind a térségbe látogató turisták számára, látványosságokat kínálva.
„A 13 dokkoló állomásnak köszönhetően így tulajdonképpen az egész Dunamente körbejárható két keréken” – mondta Bara Zoltán, a Pons Danubii igazgatója.
A közösségi kerékpárkölcsönző rendszer 95 hagyományos és 35 elektromos kerékpárt kínál használatra. A szlovákiai oldalon Komárom, Ógyalla, Gúta, Érsekújvár és Naszvad városában lesznek megtalálhatók, míg Magyarországról Komárom, Tata, Kisbér és Oroszlány csatlakozott a KOMBIbike projekthez. A biciklik kölcsönzésére a www.kombibike.eu weboldalon keresztül nyílik lehetőség. Egy gyors regisztráció után 24 órás, 3 napos, vagy heti jegy is vásárolható.

Fotó: KOMBIbike

Önvezető buszok Bécsben – csak június végéig

Két év után befejeződik a bécsi „okosvárosban”, Aspern Seestadtban a menetrend szerint közlekedő önvezető buszokkal indított kísérleti projekt. Az autonóm járművekre még június 23-ig lehet felszállni. A buszozás mindenki számára ingyenes.

Önvezető buszok • Wiener Linien • Fotó: Manfred Helmer


A kísérleti városrész, Aspern Seestadt Bécs legmodernebb városnegyede. Itt minden innovatív, környezetbarát és „okos” – a lakóházaktól kezdve a parkokon át a közlekedésig. Jó példa erre az önvezető busz, amelyből 2019 júniusában tesztjelleggel kettőt állítottak forgalomba.
Az okosváros egyrészt azért jelentett ideális helyszínt, mert adott volt az urbánus környezet – ami ugyanakkor kevésbé komplex, mint a városközpontban –, másrészt pedig, mert a Seestadt maga is egyfajta „kísérleti labor”.
A Navya által kifejlesztett elektromos buszok 2D- és 3D-LiDAR szenzorokkal vannak felszerelve. Az elektromos közlekedési eszközök jó idő esetén hétköznap 7.30 – 12 óra között cirkálnak az U2-es metró végállomása körül.
Az eredményeket június végén mutatják be.

Történelem kéznyújtásnyira Trencsénben

Trencsénben (Trenčín) egyedülálló – Braille-írással írott – kiadvány jött létre.
„A történelem érintése” címet viselő brosúra történelmi műemlékek – Trencsén megyében található – várak, várromok és kastélyok leírását tartalmazza Braille-írással.

Fotó: slovakia.travel


A Trencséni régió gazdag történelmi örökségét ezzel a lépéssel kívánták közelebb hozni a látássérültekhez is. Az egyedülálló, vakok és gyengén látók számára Braille-írással készült kiadványok a Trencsén megye turisztikai és információs irodáiban, valamint a kiválasztott várakban (Trencséni vár, Csejtei vár, Beckó vára) kerülnek elhelyezésre.

toptura.hu online
Kiadja: Kornétás Kiadó Kft.
1138 Budapest, Népfürdő u. 15/d.

A kiadásért felel:
Pusztay Sándor ügyvezető igazgató
s.pusztay@kornetas.hu

Felelős szerkesztő: Máté István
mate@toptura.hu