toptura.hu hírlevél 2022/7. – 2022. március 16.

Három feledhetetlen nap Máltán

Málta remek választás lehet egy párnapos kikapcsolódáshoz. Íme néhány ötlet, hogy mit érdemes egy kompakt, háromnapos hétvégi máltai városlátogatásba betervezni. Valletta, az ország mostani és egykor a Johannita lovagrend fővárosa kihagyhatatlan és örök program. Egy napot érdemes Gozónak szentelni, és Málta egyre elismertebb gasztronómiáját is érdemes kipróbálni. Hogy ne csak városi élményekben legyen részünk, tavasztól késő őszig akár strandolást is betervezhetünk, hogy a D-vitamin készleteinket feltöltsük és kipihenjük a felfedezés fáradalmait, mielőtt hazautaznánk.

Fotó: visitmalta.com

Valletta és a történelmi Három Város

Valletta, Málta jelenlegi fővárosa tele van látnivalóval, így a városra jó pár órát érdemes rászánni. Autóval, tömegközlekedéssel, de akár hajóval is könnyen elérhető a sziget számos pontjáról. Valletta egy félszigeten fekszik, egy várfallal és erődökkel körülvett, barokk város. Utcáit járva úgy érezhetjük, visszarepültünk a XVI-XVII. századba. Ideális kiindulópont a sziget kultúrájának és történelmének megismeréséhez. A fővárosban is igen hosszú az „ezt látni kell” helyek listája.
A Triton kút, a város főbejárata előtt, az egykori buszpályaudvar helyén kialakított hatalmas tér közepén áll. Mögötte a Valletta „City Gate” a régi-modern főbejárat impozáns és megosztó épülete. Az eredeti 1566-ban épült, a mostani, időrendben ötödik kapu Renzo Piano sztár építész tervei alapján épült 2011-2014 között. A városba belépve az Opera épülete után jobbra fordulva juthatunk el a felső Barakka kertbe, aminek teraszáról lenyűgöző kilátás nyílik a Földközi-tenger legnagyobb természetes kikötőjére, a Grand Harbour-re.

Fotó: visitmalta.com

Innen visszafelé, a város szíve irányába elérjük a Johanniták máltai főtemplomát a Szt. János társkatedrálist, melynek épülete kívülről fel sem tűnik, olyan puritán, egyszerű, ellenben belül nem fogunk hinni a szemünknek. A katedrálisból az irányt a félsziget csúcsa felé vehetjük, haladjunk végig a Republic Street-en, ami Valletta fő és egyben bevásárló utcája. Ha időnkbe belefér, megállhatunk egy kávéra a Cafe Cordina-nál, a Könyvtár épülete mellett, vagy vehetünk egy sétálós „pastizzit” valamelyik kis pékségben vagy kávézóban. A főutca mentén elérjük a Nagymesterek Palotáját – jelenleg csak a fegyvertár látogatható, az emeleti termek nem – illetve egy bájos kis nemesi ház, a Casa Rocca Picola. A félsziget csücskében áll a Szt. Elmo erőd. Ebédre érdemes betérni valamelyik helyi kis étterembe és ha sietősre fogjuk, akkor egy ftiraval, máltai szendviccsel próbálkozni. Sokféle feltéttel – pontosabban töltelékkel – kínálják, de a tonhalas az egyik igazi máltai klasszikus. Vallettában több Michelin csillagos étterem is található, ha egész napra vagy délutánra, estére térünk be a városba, akkor ezekből is érdemes válogatni (Under Grain, Noni). A Szt. Elmo erődtől visszafele érdemes bekukkantani az Alsó Barakka Kertbe (magyar vonatkozású emléktáblát is őriznek a kertben) és a vallettai kört a város mellett húzódó Valletta Waterfrontnál zárni. Ide legegyszerűbb a Felső Barakka kertből lifttel lemenni. Innen pedig egy tradicionális csónakkal, Dg?ajsa-val kelhetünk át az öböl túloldalán fekvő három városba. Vittoriosa, Senglea és Cospicua, azaz történelmi nevükön Birgu, L-Isla és Bormla. Ezt érdemes megjegyezni, mert kicsit zavaró lehet, ha egyiket keressük és a másik név van kiírva. L-Isla és Birgu egy-egy kis félszigeten, Bormla a kettő között található. A lovagok idején is fontosak voltak, így erődvonallal lettek megerősítve. Falaikon belül szinte tapintható a történelem, de a kilátás Valletta felé se elhanyagolható. 

Gozo és a cominoi Kék Lagúna

A két kisebbik lakott sziget Málta északi partjaitól egy kőhajításnyira fekszenek. Kevesebb, mint fél óra hajózással bármelyik elérhető. Cominon, a kikötőtől jobbra egy aprócska strandon át vezet az út a híres Kék Lagúnához. Olyan kékség élményt nyújt, hogy az szinte elképzelhetetlen. Érdemes egy korai hajót elcsípni és még a tömegek előtt ideérni. De hagyhatjuk a nap végére is, és Gozo felől útban vissza Máltára is megnézhetjük. Vagy benevezhetünk egy Comino körüli „napnyugta-hajózásra” és úgy nézzük meg a szigetet, a víz felől. Mindenki igénye szerint válogathat.
De mit is csinálhatunk a legkisebb szigeten? Comino nyári úticél, bár hűvösebb időben is bejárható. Első sorban úszhatunk a kristályszínű vízben. Meg persze körbe sétálhatjuk a Margit-sziget méretű területet és megnézhetjük a lovagok idején épült őrtornyát, ami a Monte Cristo grófja című filmben If váraként szerepelt. Nyáron, ha hosszabb időt szentelünk a strandolásnak, akkor a Kék Lagúna mellett számos más mini strandot és sziklás öblöt is kipróbálhatunk. De Gozora is hagyjunk elég időt, mert itt is rengeteg a felfedeznivaló. Ha hosszabb idő áll rendelkezésre, akkor több tartalmas napot is eltölthetünk Gozo szigetén, de ha csak egy napunk van rá és azt is Cominoval kombináljuk, akkor az alábbi „ezt látni kell” helyszíneket érdemes mindenképp útba ejteni. Mggar településnél érünk partot, akár Cominoról, akár Málta északi része felől érkezünk. Rövid időre való tekintettel a legjobb, ha autót bérelünk erre a napra, de vigyázat: itt is jobbkormányos a vezetés! Valójában tömegközlekedéssel is bejárható a sziget, de ehhez egy nap kevés lenne. Érdemes a felfedezőtúrát a sziget fővárosával, Victoriával és ott is a Citadellánál, a fellegvárban kezdeni, melynek alapjai i.e. 1500-ra vezethetők vissza.

Fotó: visitmalta.com

A város főterén számos kávézóban megpihenhetünk, miután megmásztuk a fellegvárba vezető lépcsőket. Innen induljunk tovább az UNESCO világörökségi Ggantija Temples felé. Az i.e. 3200-3600 időszakból származó kőépítmény a világ egyik legrégebbi, ember alkotta, szabadonálló építménye, a piramisoknál is jóval régebbi. Út közben érdemes megállni egy gyors fotó erejéig a bájos Ta’Kola szélmalomnál, majd irány egy titkos öböl, a Wied il-G?asri. Megmártózhatunk a türkiz színben pompázó aprócska strandnál, vagy sétálhatunk egyet a szigetbe hosszan benyúló keskeny öböl mellett húzódó sziklameredélyen. Ha kigyönyörködtük magunkat a természet csodájában, akkor indulhatunk is tovább a sziget északi partján húzódó sólepárlók felé. 

Fotó: visitmalta.com

Xwejni öböl számos gozoi fotón megtalálható, nem véletlenül. A középkor óta működő sólepárlók látványa nagyon különleges. A hagyományt már csak néhány család őrzi. Ha szerencsénk van, épp láthatjuk őket sótisztítás vagy betakarítás közben. A sziget legfőbb strandját a vöröshomokos Ramla Bayt is útba kell ejteni. Ha több időnk lenne egy egész napot is itt tölthetnénk. Kis szerencsével és jó időzítéssel naplementére érhetünk Dwejra öbölbe a sziget nyugati csücskébe. Itt állt a néhai Azúr Ablak, ami 2017 tavaszán egy vihar és az erózió következtében a vízbe omlott. A táj, azért ettől függetlenül lenyűgöző és a sziget legszebb naplementéjét is itt lehet tetten érni. Innen aztán irány a komp és Málta!

Délről északra a sziklás, nyugati part mentén

Harmadik napra sokféle programot tervezhetünk attól függően, hogy inkább az épített történelmi és kulturális emlékek vagy a természet és a strandolás vonz jobban. Dél Máltától észek felé haladva egy nagyon komplex napot élhetünk meg és a végén egy újabb csodás naplementét is megcsodálhatunk. A napot kezdjük a fősziget délnyugati természeti csodájánál a Kék Barlangnál. Ha több időnk van, akkor a fotó megálló után akár vízre is szállhatunk és csónakból a víz felől is megnézhetjük a sziklaképződményeket. Innen az irányt Mdina felé vegyük.

Fotó: visitmalta.com

Az egykori fővárost ma „csendes város” néven is emlegetik, részint mert a várfallal körülvett területre kocsival nem lehet behajtani, részint, mert mikor Valletta átvette a főváros szerepét, az élet itt sokkal visszafogottabb lett. A középkori és egyszerre barokk utcákon barangolva egyfajta időutazásban lesz részünk. A városfalakról pazar kilátás nyílik az egész szigetre. A látványt érdemes összekötni egy uzsonnával (vagy tízóraival), amit a falba épített Fontanella Tea Kertben érdemes megejteni. A mindössze 300 lakosú városban számos építészeti remekművet csodálhatunk meg, érdemes erre is időt szánni. Mdinából induljunk tovább északnyugat felé, hogy a Golden Bay homokos strandjánál sétáljuk egy jót a három öböl menti sziklákon, vagy hogy megmártózhassunk a tengerben, miközben elcsípjük a lemenő nap utolsó sugarait. Hosszú nyári estéken talán még arra is lehetőségünk lesz, hogy itt csak strandoljunk egyet, majd tovább kiránduljunk Popeye falu irányába.

Fotó: visitmalta.com

A régi filmdíszlet ma szórakoztató központként működik, gyerekekkel kihagyhatatlan, de felnőttként is kellemes kikapcsolódás. Ha nincs időnk betérni, akkor legalább egy fotó erejéig érdemes megállni és az öblöt körülölelő sziklafalról lepillantani. Ha nem a Golden Baynél várjuk be a napnyugtát, akkor érdemes elmenni Coral Lagoonig és ott megnézni. Ez egy hatalmas, természetes medence a sziklába vájva. A bátrabbak a szikláról bele is ugorhatnak a tengerbe, de a naplemente a szikla tetejéről is csodás. 

Három tartalmas nap vár ránk, utazzunk az év bármely szakában. A programokat persze máshogy is alakíthatjuk, de semmi esetre se hagyjuk ki Vallettát, Gozot és a Kék Barlangot! 

További információk: visitmalta.com

Új vasalt utak Demjénben

Magyarországon eddig összesen hat helyen – Bódvarákón az Esztramos-hegyen, a Cuha-völgyben, Cseszneken, Felsőtárkányban a Kőközön, a Megyer-hegyi tengerszemnél és Tatabányán – lehetett via ferratán, azaz vasalt utakon kirándulni. Azonban az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatásának, valamint a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség (MHSSZ) szakmai koordinációjának köszönhetően Demjén települése is feliratkozott erre a különleges listára.
Elkészült Magyarország hetedik via ferrata helyszíne Demjénben, amely a település keleti erdős részén, Bányabérc-kőbányában található. A régi érseki kőbányák szikláin 11 db vasalt útvonal várja az extrém természetjárókat a kezdőtől egészen a professzionális szintig. Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 25 millió forintos támogatásával létrejött via ferrata a kivételes helyi adottságoknak köszönhetően hazánkban elsőként kínál F nehézségű pályát a különleges sportok szerelmeseinek.

Fotó: aktivmagyarorszag.hu

A demjéni via ferrata pályákat a helyi önkormányzat tulajdonában lévő régi kőfejtőben alakították ki, melynek alkotó kőzete miocén kori vulkáni eredetű riolittufa. A 80 éve bezárt bánya nagy előnye, hogy itt nem robbantással, hanem hasítással történt a kőfejtés, tehát a szerkezet nincs szétrepedezve. Ezáltal a sima felületek kiválóan alkalmasak arra, hogy látványos és jól használható vasalt útrendszert építsenek ki rajta. Ennek köszönhető, hogy ez a terület már több éve közkedvelt helyszín a sziklamászók körében.

Fotó: aktivmagyarorszag.hu

A 33 m magas függőleges és áthajló falfelületekkel rendelkező kőfejtő vasaltút-rendszere úgy épül fel, hogy a sziklában 20 centimétertől akár 1 méter mélységig műgyantával ragasztott tartóvasak találhatók, melyekhez bilincsekkel 16 mm átmérőjű, minősített acélsodrony-köteleket rögzítettek. Ez adja az alap vázát, illetve a vonalát a via ferrata útvonalnak, melyre karabinerekkel tudnak rákapcsolódni a mászók. Az előrehaladást szintén a falba épített lépővasak segítik, melyeket hozzávetőlegesen fél méter mélységig ragasztottak a kőbe. Az így létrejövő mászóút hossza eléri a 375 métert.

Fotó: aktivmagyarorszag.hu

A demjéni útvonalakat a mászók térítésmentesen, saját felelősségre használhatják a szabályzat és a házirend betartása mellett. Kipróbálásukhoz nem kell semmilyen engedély, csupán kalandvágy, némi előzetes tapasztalat, illetve rendelkezni kell a kötelező szabványos védőfelszerelésekkel, melyek akár a helyszínen is bérelhetők. A kezdők és a bizonytalanok számára kötelező legalább egy alkalommal képzett túravezetővel teljesíteni az útvonalat. Mivel a mászóutaknak különféle nehézségi fokozatai vannak, így az amatőr és a haladó szintű mászók is találnak tudásuknak megfelelő kihívást a területen, amely a falu központjából keleti irányban a Bányaélen keresztül, egy hangulatos tanösvénysétával érhető el. A via ferrata előtti Bánya-udvarban pihenő padok, asztalok, tűzrakóhelyek épültek néhány éve, melyek egyedi hangulatot kölcsönöznek a területnek. A parkolás pedig megoldott a faluban. Bővebb információk: https://www.viaferratainfo.hu/demjen-viaferrata/ Forrás: aktivmagyarorszag.hu

Tour’d a havat 2022 – Síverseny a Magas-Tátrában

Tátralomnic a Magas-Tátra egyik legjelentősebb turisztikai fellegvára. A 2634 méter magas Lomnici-csúcs alatt fekvő síközpontban – a Slovakia Travel turisztikai képviselet, a Budavár Tours és a Magyar Síakadémia szervezésében – március 12-15. között került sor a Tour’d a havat elnevezésű kétfutamos, rövidített pályás, óriás műlesiklású síversenyre.

A jól előkészített versenypályán, kitűnő, napfényes időben nyolc különböző kategóriában vetélkedhettek az amatőr, magyar versenyzők, korcsoportonként férfiak és nők, gyerekek, szülők és nagyszülők. A csaknem háromtucatnyi induló között a verseny végén, óriási üdvrivalgások közepette, tizennégy díjat osztottak ki a szervezők.

A háromnapos rendezvényhez színes kulturális programok is járultak. A több mint száz résztvevő elhelyezésére az Ótátrafüreden (Stary Smokovec), a Bellevue Grand Hotelben került sor, ahol esténként Szent Martin adott fantasztikus koncertet.
Az Ótátrafüreden levő hotelből nappal a Tarajkán (Hrebienok) meg lehetett látogatni a tátrai Jégdómot, vagy a történelmi-, és sporthagyományokkal rendelkező Rainer menedékházat. Aki nem síelt, az a csaknem három kilométeres pályán visszaszánkózhatott a sikló alsó városi állomásáig.

A rendezvény külön érdekessége volt, hogy az utolsó napon a Lomnici-nyeregből induló fekete pályán, Szlovákia egyik gyorsasági síbajnoka világcsúcs kísérletet tett. Bár a csúcsjavítás nem sikerült, de így is csaknem 180 kilométeres sebességet ért el a lesiklás során.

Lomnicon az 1751 méter magasan található Kőpataki-tó Apres ski bárjában este, a felvonóval való megérkezés után, wellcome drink várta a résztvevőket, majd a romantikus hangulatú étteremben különleges vacsorákat szolgáltak fel, miközben a Szlovák Tudományos Akadémia csillagászainak ismertetése mellett ismerkedhettek a jelenlevők a csillagos égbolttal.

Szöveg és kép: Pusztay Sándor