toptura.hu hírlevél 2019/12.

Denevérkutatások

A Pilis és a Visegrádi-hegység denevérfaunájára irányuló kutatások 2010 tavaszától a Dunazugi Denevérkutató Program keretében folynak. A kutatómunka kiterjed a térségben előforduló összes denevérfajra, amely az állatok aktív időszakában az erdei élőhelyeken és a nászbarlangoknál végzett monitoringot jelenti.

A nyugalmi időszakban a barlangokban és bányavágatokban telelő denevérek ellenőrzése, fajok és egyedek számolása történik. Ezen kívül, a Magyar Denevérgyűrűzési Központ által jóváhagyott kutatási tervek alapján néhány célfaj gyűrűzésével a kolóniák szálláshelyeit és kapcsolatrendszerét is feltárják.

Önjáró buszok Bécsben

Egy év üzemtesztelés után már az utasok is kipróbálhatják az autonóm elektromos buszokat Bécsben. A járművek 11 utas szállítására alkalmasak, amelyeket ingyen próbálhatnak ki Bécs lakosai.

Bécs újonnan épülő Aspern városrészében egy év tesztelés után élesben is bevetik az első önjáró elektromos buszokat. Az „auto.Bus – Seestadt” projektben indított járművek a tesztidőszakban 10 ülő utast képesek szállítani, illetve egy operátort, aki kezdetben felügyeli a helyes működést. Ezzel egy időben két digitális menetrend-monitort is tesztelnek, hogy az utasok tudják, a buszok jelenleg hol tartózkodnak. A sofőr nélküli gépjárművek 10 megállóban állnak meg.

A két kilométer hosszú pályaszakaszon a járgányok maximum 20 km/h-s sebességgel közlekedhetnek.

Az autonóm autóbuszok rendszerébe nemcsak a pálya pontos hosszát, hanem az olyan viszonyítási pontokat is betáplálták, mint például a buszmegállópóznák, a házak sarkai és a járdaszélek.

Nosztalgiavonat fotózási lehetőség a Balaton északi partján

június 29-én nosztalgiavonat közlekedik Budapestről a Balaton északi partján, a Székesfehérvár-Tapolca vasútvonal átadásának 110. évfordulója alkalmából. A 424,247 pályaszámú, „Bivaly” gőzmozdony vontatta szerelvényben a legszebb muzeális kocsikban utazhatnak vendégek, és megismerkedhetnek a „boldog békeidők” vasúti utazásainak hangulatával. A vonatban nosztalgia büfékocsi közlekedik, ahol képeslapvásárlásra és feladásra is lesz lehetőség. Az utazásra már minden jegy elkelt!

A vonat, a mozdony víztartályának feltöltése céljából több alkalommal megáll, amikor a szerelvényről leszállók mellett, az utazásból kimaradtak számára is lehetőség nyílik fotók készítésére. További információ: www.mavnosztalgia.hu