toptura.hu hírlevél 2019/17.

Gyászmenet egy gleccserért

Katrin Jakobsdottir Izland miniszterelnöke állt annak a mintegy százfős gyászmenetnek az élére, amely elbúcsúztatta az Okjokull gleccsert, az első természeti képződményt, amely Izlandon áldozatul esett a globális felmelegedésnek.

A gleccser emléktáblát is kapott a temetésen egy jövőnek szóló üzenettel, hogy ha az emberiség nem tesz valamit, a következő 200 évben ez a sors vár az összes gleccserre a bolygónkon.

Megújult a Borostyán Panzió Répáshután

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tulajdonában álló, korszerűsítés és felújítás után augusztus 22-én átadott 21 férőhelyes Borostyán Panzió Répáshután újra várja a Bükk szerelmeseit.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2018-tól saját üzemeltetésben indította újra a szálláskiadást. A cél elsősorban olyan árkategóriájú és szolgáltatási szintű erdei szálláshely kialakítása volt, amely nem vetélytársa a BNPI és az erdészetek egyéb szálláshelyeinek és a környék vendégházainak, viszont elsődleges célcsoportja a Bükkbe gyalogos vagy kerékpáros túrára érkező azon vendégkör, amely a környék turistaházainál magasabb, azonban a lillafüredi és felsőtárkányi szállodáknál alacsonyabb árkategóriájú szállást szeretne igénybe venni.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság számára az ökoturizmus minden területén nagyon fontos a környezetbarát megoldások használata. Ennek megfelelően került megtervezésre a Borostyán Panzió felújítása. Energetikai korszerűsítésre is sor került. A vizesblokkok a víztakarékosság érdekében újultak meg. A szobákba ledvilágítás került.

A gyermekek számára játszóteret építettek. Etetőszék, kiságy került beszerzésre, s kialakítottak egy gyermeksarkot is, ahol játékok és mesekönyvek várják őket. Téliesítésre került a terasz, hogy az akár a hidegebb időszakokban is használható legyen. A környezettudatosság jegyében elektromos autó- és kerékpártöltő is kialakításra került. (www.bnpi.hu nyomán)

Nagyszombati vásár

A hagyományos nagyszombati vásárra idén szeptember 5-8. között várják a turistákat. A vásár a hagyományok és a múlt értékeinek megőrzése jegyében, a szabad királyi városok legrégebbikében sikeres vásári hagyományoknak emléket állítva zajlik. Nagyszombat egyik legfontosabb kulturális és társadalmi eseménye a csodálatos hagyományos vásár, amely visszatér az ősi helyi piacok hagyományaihoz. Nagyszombatban rendszeresen nyolc fő piacot tartottak, amelyeket később éves piacokká alakítottak.

A négy nap alatt sok látogatót vonzanak a népművészeti bemutatók, kovácsok, bádogosok, szobrászok, fafaragók és mézeskalácsosok keze munkája. A rétesek szerelmesei örömmel látják majd, hogy a hagyományos nagyszombati piacon is lesz választék.

A városi torony a vásár minden látogatóját különleges nyitvatartási idővel és kedvezményes belépődíjakkal fogadja. További részletek a www.tic.trnava.sk oldalon.