A mézbor a méz lelke

Évezredek óta ismert a méz és a mézzel kevert víz gyógyító hatása. A mézes vízből erjesztett alkoholos ital már a középkorban is Európa-szerte kedvelt ital volt. Úgy tűnik, a mézbor fogyasztása az elmúlt évszázadokban feledésbe merült, azonban a szomszédos, elsősorban északi országokban – Lengyelország, Szlovákia, Ukrajna –, valamint a tengerentúlon – Amerika – újra felfedezték.

Ennek ismeretében látogattam el a Nagyszombattól néhány kilométerre levő Alsókorompára (Dolna Krupá), ahol módom volt megtekinteni Szlovákia egyik legnagyobb mézborkombinátját. Az Apimed márkanevű cég mézborüzemét – európai uniós fejlesztési források felhasználásával – bővítették, illetve építették újjá. A múlt században még magyar tulajdonban levő szeszfőzde került átépítésre úgy, hogy ma már a legkorszerűbb technikával, hatalmas pincerendszerrel, feldolgozóüzemmel és látványos bemutatóteremmel, étteremmel rendelkezik.

A mézborászat vezetője, Jan Matas elmondta, hogy egy kilogramm mézből megközelítően két liter mézbor készül. A készítés során a vízzel hígított mézet egy órán át főzik, habját leszedik, majd hűtik. Ezt követően általában két hónapig acéltartályokban érlelik. A mézborászat 1998 óta működik, és évente több mint ötszázezer palack mézbort állítanak elő, amelynek nagy része Szlovákiában kerül forgalomba, de exportálnak Lengyelországba, Kínába és az Egyesült Államokba is.

A mézborászat bemutatását követően módom nyílt kóstolásra is. Legnagyobb tételben az Originál Slovenská Medovina kerül forgalomba, azonban igen kedvelt a világos „öreg” mézbor, a Staroslavanská Medovina is. A közeli város  nevét viseli a Trnavská Medovina, amely elsősorban a fiatalok körében népszerű. Készítenek speciális – cseresznyével, mandulával, dióval – gyümölcsökkel ízesített mézborokat is, amelyek elsősorban a nők körében kedveltek. A legkülönlegesebb a félévig tölgyfa hordóban érlelt „Barrique”, amely 2015-ben Koreában aranyérmet nyert a világ mézborai között. Ha már az érmeknél tartunk, érdemes megjegyezni, hogy az Apimed mézborkombinát 1998 óta tartó fennállása során 81 különböző minősítésű díjat nyert Szlovákia és a világ különböző bor-, valamint mézborversenyein. Egyes vélemények szerint a mézbor a méz lelke, ezért nem véletlen, hogy méltó társa az ünnepi étkezéseknek.

Itt születik a mézbor