toptura.hu hírlevél 2019/13.

Krynica Zdrój

Lengyelországi kirándulás alkalmával, amikor nagy a hőség, érdemes felkeresni a hegyekben a magasabban fekvő településeket. Ilyen például a hangulatos, híres fürdőváros, Krynica-Zdrój, amely nyáron kirándulóhely, télen a sísport egyik lengyel központja a Kis-Lengyelország, azaz a Malopolska vajdaságban.

Az Osztrák-Magyar Monarchiára emlékeztetnek a 19. században épült gyönyörű villák, amelyek egy részét felújították, s zömmel szállodáknak adnak otthont. Emellett számtalan új hotel is épült, a szolgáltatások gazdag választékával. Így a wellness központoktól a minigolf pályáig kényeztetik a vendégeket, és saját busszal viszik fel őket a felvonókig.

A modern ivócsarnokban többféle gyógyvíz közül választhatunk. A betegek zöme orvosi javaslatra érkezik ide gyógykezelésre. A kiváló levegő és a gyógyvíz az ideg- és gyomorbántalmakra kínál gyógyírt.

Ha a kedves kisvárosban járunk, érdemes felkeresni az egyik világszerte elismert lengyel primitív festőművész, Nikifor múzeumát, valamint a kicsiny, bájos játékmúzeumot.

A 1114 méter magas Jaworzyna Krynickára nyitott és zárt felvonó visz fel, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre. Nyáron csak a zárt lanovka szállítja a turistákat, a hegyi kerékpárosokat. Számtalan kijelölt túraút vezet a hegyen át. A mi kis csapatunk Jaworzynától a Szczawnik-völgybe gyalogolt 16 kilométert. Rövid pihenőre a Bacówka nad Wierchomlą turistaházban álltunk meg egy üdítőt elfogyasztani.

Délután kikapcsolódásként az úgynevezett Szenzorikus Kerteket tekintettük meg, ahol megcsodáltuk a Mese Kerteket, a Legendák Kertjeit, a Bibliai Kerteket. A gyönyörű, illatos virágok, kényelmes ülő- és fekvőhelyek igazi ellazulást kínálnak.

Dunamente Kártyával a Duna két partján

A Komárom-Esztergom megye területén működő öt turisztikai szervezet, valamint az Észak-Komárom és Párkány közötti területen működő Dunamente-Podunajsko OOCR TDM-szervezet szakemberei a hatékony piacra lépésük érdekében létrehozták egy határon átnyúló ún. „Dunamente turisztikai térség” alapjait. A konzorcium lehetővé teszi a partnerek számára, hogy nemzetközi szinten is értelmezhető formális, ugyanakkor rugalmas keretet adjanak az együttműködésüknek, melyben minden szereplő hatékonyan tud fellépni a közös célok megvalósítása érdekében, miközben megtartják saját identitásukat.

Az összefogás első, kézzel fogható eredménye a Dunamente Kártya bevezetése. Területileg Esztergom és térségében, valamint a Szlovákiában fekvő Duna menti településeken is elérhető lesz a turisták számára.

Az elfogadóhelyek látogatásakor, a szolgáltatások igénybe vételekor a látogatók akkor juthatnak hozzá térítésmentesen a teljes tartózkodási idejükre érvényesített kártyához, ha a kártyarendszerhez csatlakozott szálláshelyek valamelyikén minimum kettő vendégéjszakát eltöltenek.

A Dunamente Card turisztikai kedvezménykártya rendszer több ingyenes szolgáltatást tartalmaz. Több mint 100 szolgáltatás 5-50%-os kedvezménnyel vehető igénybe. A kedvezményt nyújtók a múzeumok és egyéb kulturális bemutatóhelyek, a szabadidős programokat kínálók, a fürdőzés és wellness témakörben működő szolgáltatók, a közösségi és egyéni közlekedési lehetőségeket biztosító vállalkozások, a helyi termékeket és ajándéktárgyakat árusító üzletek, valamint a vendéglátóhelyek.

A turisták számára térítésmentesen igénybe vehető helyszínek között találjuk – a teljesség igénye nélkül – a komáromi Monostori erődöt és a Klapka György Múzeumot, Észak-Komáromban az Öregvárat, Tatán a Kuny Domokos Múzeumot, Patfürdőn a strandot és a Lábatlan-Karva révátkelőt is.