toptura.hu hírlevél 2019/19.

Csődbe ment a Thomas Cook

Csődöt jelentett az egyik vezető utazási iroda a Thomas Cook, amely16 országban van jelen, évente 19 millió utast szállít, bevétele pedig megközelíti a 10 milliárd fontot. Az 1841-es alapítású, idén 178 éves cég – a Reuters szerint a világ legrégebbi utazási irodája – világszerte több mint 21 ezer alkalmazottat foglalkoztat, vagyis az éppen nyaralását töltő többszázezer utason túl több ezer alkalmazottat is érzékenyen érint a vállalat csődje.

Egyes becslések szerint hatszázezer utas töltötte ezekben a napokban pihenését a Thomas Cookkal. Hazaszállításukat megkezdte a csődbe ment vállalat.

A Neckermann, a Thomas Cook csoport magyarországi tagja tovább folytatja tevékenységét – közölte a cég.

ANTOR-képviselők beszámolója

Nyári szezonzárón számolt be az utazási szakma és a sajtó képviselőinek a hazánkban működő idegenforgalmi képviseletek szövetsége (ANTOR). Az esemény díszvendége Molnár Judit, a MUISZ elnöke volt, aki a magyar utazási szakma nevében megköszönte a képviseletek tevékenységét, amivel nagyban megkönnyítik az utazási irodák munkáját.

A Máltai Idegenforgalmi Képviselet segítségével tavaly tanulmányutat szervezett a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. A Horvát Idegenforgalmi Közösség (HTZ) jóvoltából pedig sikeres közgyűlést tartott a MUISZ Horvátországban.

Örvendetes, hogy Szlovákia idegenforgalmi képviselete az ország minden részébe szervez utakat a sajtó és az utazási szakma munkatársainak.

Az egyénenkénti szakmai beszámoló keretében Ács Viktória, a Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal képviselője elmondta, hogy Cipruson több mint 22%-kal nőtt a magyar vendégek száma az év első nyolc hónapjában, jelentős részben az új debreceni légi összeköttetésnek köszönhetően.

Hangya Edina, a Máltai Idegenforgalmi Hivatal képviselője azt emelte ki, hogy az év első hét hónapjában 20 ezer magyar utas lépett Málta szigetére, s ez év végére 30 ezer is lehet. Az ország bekapcsolódik a magyar diákok – államilag támogatott – nyelvtanuló programjába is. Várhatóan 10-11. évfolyamos magyar diákok ezrei gyakorolhatják majd két héten keresztül az angol nyelvet a szigetországban.

Ivana Herceg, horvát képviselet-vezető566 ezer magyar turistáról és 3 millió vendégéjszakáról számolt be a horvát szállások jelentése alapján.

A képen balról jobbra: Hangya Edina, Molnár Judit, Sona Jelinková, Ács Viktória és Ivana Herceg

Sona Jelinkova elmondta, hogy a Magas-Tátra, az Alacsony-Tátra és a történelmi városok mellett egyre népszerűbb a többi régió is. A látogatószámmal kapcsolatban, a telefonok cellainformációinak anonim követése révén kiderült, hogy a szálláshely statisztikában látható 100 ezres foglalással szemben 4-5-ször több magyar keresi fel Szlovákiát. A tájékozódáshoz az internet mellett számos kiadvány és nagyszerű turistakalauz is rendelkezésre áll a Szlovák Intézetben és a könyvesboltokban.