toptura.hu hírlevél 2019/20.

Alapkőletétel Martfűn

A Martfű Gyógyfürdő és Uszoda nyitása óta (2009) ad otthont különböző vízi sportágak edzőtáborozásához, felkészülési tornákhoz. A Magyar Vízilabda Szövetség jóváhagyásával és az Invictus SC szervezésével OB I felnőtt női torna, OMV nemzetközi felnőtt torna, illetve már 6. alkalommal (8 csapat részvételével) utánpótlás torna kerül megrendezésre. Szinte a teljes magyar vízilabda mezőny megfordult már a medencékben, szálláshelyeken. Külföldi csapatok mind az 5 kontinensről érkeztek már Martfűre.

A fentiekben rejlő további lehetőséget ismerte fel az Invictus SC. A Magyar Vízilabda Szövetség sportfejlesztési programjában elnyert támogatással valósul meg az Invictus SC fedett sportmedence beruházása. A területet és a háttér infrastruktúrát a Martfű Termál SPA biztosítja, melynek eredményeképpen, a mobil fedéssel ellátott medence egész évben biztosítja majd a sportolási lehetőséget. A 33 méteres sportuszoda alapkőletételére 2019. október 8-án került sor.

Kisértetek a Szomolányi várkastélyban

Szellemek és kísértetek fesztiválját október 26-27-én rendezik meg a Nagyszombattól 20 km-re északnyugatra fekvő Szomolányban. A Kis-Kárpátok keleti hegylábának egyik legnagyobb látványossága a „mesés” szomolányi (Smolenice) várkastély. Szlovákia legjelentősebb, a közép-franciaországi kastélyok mintájára kialakított, romantikus építményei közé tartozik.

A kastélyt a cseh útvonal és a határ menti Kis-Kárpátok hegyszorosainak védelmét szolgáló, a 14. századból származó vár helyére építették. 1777-től a Pálffy-család birtokában volt, akik azt a 19. század második felében romantikussá alakították át.

A szomolányi várkastély uralkodó építménye a kilátó-teraszos hatalmas torony. A meredek tetők, tornyok, a megerősített várudvar a kápolnával és a bástyákkal, valamint a gondozott pázsit mesébe illő, varázslatos hangulatot teremtenek.

A várkastély parkját és termeit minden szombaton fényképezés vagy filmezés céljából előszeretettel keresik fel az ifjú házasok, a nyári hónapokban, júliusban és augusztusban a nyilvánosság részére is megnyitják. A kastély romantikus jellege kiemeli a környező tájtermészeti parkot, amely sűrű erdőbe megy át. További információ: www.regiontirnavia.sk

Cartographia–Budai kilátók teljesítménytúra

Október 19-én a budapesti Tipográfia Testedző Egyesület a tájegység kiemelkedő kilátóhelyeit és kilátópontjait összekötő teljesítménytúra napot rendez a Budai-hegységben. A résztvevők három táv közül választhatnak.

A rövid, ám jelentős szintemelkedéssel rendelkező 16 km-es, „húzós” Szuper távra reggel 6–6.30 óra között lehet nevezni a Hűvösvölgyben. Az útvonal érinti a Hármashatár-hegyet, az Árpád pihenőt, az Apáthy-sziklát, majd a Budakeszi út érintésével a Normafánál ér a célba.

A Normafától 7–9.30 óra között indul a 23 km-es, 700 méter szintemelkedésű, átlagos fizikummal teljesíthető Normál táv. Útvonala: Normafa – Erzsébet-kilátó – Nagy-Hárs-hegy – Kis-Hárs-hegy – Fekete-fej – Vöröspocsolyás-hát – Tarnai-pihenő – Csergezán-kilátó – Nagykovácsi.

Ugyancsak a Normafa Síháznál 7–9.30 óra között várják az Extra táv teljesítőit. A túra hossza 29 km, szintemelkedése 1000 méter. A résztvevők az útvonal egy részét egyéni tájolással (gps-el, térképpel, itinerrel) teljesítik, miközben felkeresik a Budakeszi Vadasparkot, mely megtekintését tartalmazza a nevezési díj.

Minden távon a tájékozódást szöveges leírás és színes térkép segíti. A sikeresen teljesítőket a célban oklevéllel, emléktárggyal jutalmazzák. Az elvesztett energia pótlására útközben csokoládét, a célban pedig meleg ételt biztosítanak a rendezők. A legnagyobb csapat különdíjban részesül. A túranap a Cartographia Kupa 2019 és a Budapest Kupa 2019 túrasorozat fordulója. További információ: Máté István, tel.: 06 20 913 3899; facebook.com/Budai kilátók