toptura.hu hírlevél 2019/21.

Pókként döntött világcsúcsot a gyorsasági falmászó

Pókként döntött világcsúcsot a gyorsasági falmászó, a 15 esztendős Vályi Gergő. Aries Susanti Rahayu a korábbi rekordert maga mögött hagyva ugrált fel a 15 méteres falra. A világ legjobb bmx-esei, breaktáncosai és 3×3-as kosarasai csaptak össze Budapesten a World Urban Games-en.

A lengyel pókember legyőzte a liftet. A falmászó Dzienski gyorsabban jutott fel 23 méter magasra egy épületen, mint a felvonó. Vályi Gergő az olimpián jövőre debütáló sportágban, a sportmászásban lett ifjúsági Európa-bajnok. Vályi a világ legnagyobb mászó múltjával rendelkező országok versenyzőit is maga mögé utasította.

Az oroszországi Voronyezsben rendezett Európa-bajnokságon az ifi B korosztályban három magyar mászó, Radics Attila, Tusnády Nimród és Vályi Gergő indult. Két versenyszámot rendeztek, nehézségi és gyorsmászásban osztottak érmeket, állt a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség közleményében.

Elismerés Budapestnek

Rangos elismerésben részesült Budapest. A világhírű FlightNetwork utazási weboldal legfrissebb listájában a világ ötven legszebb városát szedte össze, a rangsor tizenhatodik helyén pedig Budapest áll. A magyar fővárost a régióból egyedül Prága előzte meg, Budapest előtt pedig olyan világvárosok szerepelnek a felsorolásban, mint Sydney, Barcelona, Fokváros, vagy Párizs.

A portál Budapestről írott jellemzésében megemlíti a várost kettészelő folyót, a neogótikus épületeket, valamint a Parlamentet is. Kiemelik a magyar főváros egyedülálló hangulatát és a kiemelkedően alacsony árakat is.