toptura.hu hírlevél 2019/22.

Nagykarácsonyi Mikulásfalva 2019

November 17-én ismét megnyitotta kapuit a nagykarácsonyi Mikulásfalva, ahol lehet találkozni a Mikulással. A házban egy interaktív mese várja a gyermekeket. A kézműves helyiségben ajándékkészítési lehetőség, illetve adománykuckó, jóságkútja, csere-bere ládika lesz. A programok között szerepel az állatok simogatása és etetése, a karácsonyi vásár bebarangolása, ünnepi étkek kóstolása és persze a „Mikulás kakaója”.

A Mikulás, szeretné a hozzá ellátogató gyermekeknek megtanítani, mennyire jó érzés szeretni és szeretve lenni, mennyire jó adni és kapni.

Lovas kocsival bejárható tematikus turisztikai útvonalak

Uniós támogatással létrejött határokon átnyúló „InterReg”-projekt keretében a Keszthelyi Kastélymúzeum, a Pannon Egyetem Georgikon Kara két szlovéniai szervezettel együttműködve a lovas turizmus kényelmesebb formáját, a postakocsival való utazást szeretné újraindítani és népszerűsíteni. A projekt keretében több, lovas kocsival bejárható tematikus turisztikai útvonalat alakítottak ki Keszthely és a szlovéniai Rakičan (Battyánfalva) térségében. A fogatos utazás keretében a résztvevő vendégek rövid filmek segítségével ismerkedhetnek meg a fogatolás és az utazás történetével, valamint a lovas kultúrával, ezen túl a fogaton lévő turisztikai szakemberek bemutatják az adott térséget és az egyes megállóknál az ott lévő természeti és kulturális értékeket.

Az útvonalak, programok megtervezése mellett a magyar részről megvalósított leglátványosabb eszköz egy utazó hintó, egy postakocsi lett. A sárga-sötétzöld színű, 3,5 méter hosszú, fémküllős kerekű járművet úgy tervezték meg, hogy méreteiben, színeiben, impozáns megjelenésében is pontosan idézze a 19. század második felében működő társait.
(kép: Balatontipp)

Sorra nyílnak a bécsi karácsonyi vásárok

A hagyományos helyszínek mellett falusi karácsonnyal, jurtával és vegán karácsonyi vásárral is készül az adventi időszakra az osztrák főváros.

Húsz helyen rendeznek karácsonyi vásárt az osztrák fővárosban. A látogatók városszerte több mint ezer standnál válogathatnak a különféle anyagokból és technikákkal készült kézműves termékekből.

Új helyszín az Alm Advent a Leopoldstadtban, ahol a falusi karácsony hangulatát szeretnék megidézni a városlakók számára. Éppen ezért a csúcsidőszakokban fejenként 2 euró „kézműves hozzájárulást” kérnek a látogatóktól, hogy elkerüljék a tumultust. A Messeplatzon felállított vásárban az árusok nyitott standok helyett faházakban, úgynevezett stubékban kínálják termékeiket, a gyerekek pedig hatalmas asztaloknál süthetnek együtt kekszet vagy készíthetnek apró karácsonyi ajándékokat. Idén ünnepli 25. születésnapját a Spittelbergi karácsonyi vásár, ahol szinte kizárólag fenntartható termelésből származó árukat kínálnak, az étel és italválaszték nagy része pedig bio. Ráadásul egy jurtában mongol teve-, jak- és kasmírgyapjúból készült ruhákat, kabátokat, sálakat és sapkákat kínálnak.

Vásári forgatag karácsony előtt Bécsben

A Karlsplatzon található karácsonyi vásár, az Art Advent november 22-én nyit. Amíg a felnőttek a színpadnál a fellépőket hallgatják, addig a gyermekek puha szalmavilágban tombolhatják ki magukat.

Tizedik születésnapját ünnepli a Stephansplatzon megrendezett karácsonyi vásár. A MuseumsQuartier udvarán már tart a „Téli ébredés”. Az Mqbis-nak nevezett pavilonokban puncsvariációkkal, forralt borral, sült krumplival, mindenféle sült kolbásszal, gesztenyével és más hasonló földi jóval várják azokat, akik a szokásos giccs nélkül is el tudják képzelni a karácsonyt.

Az első adventi hétvégén pedig több mint száz dizájner mutatja be kreációit az MQ karácsonyi vásárán, a WeihnachtsQuartierban.

A legnagyobb karácsonyi vásár idén is a Bécsi Városháza előtt található Christkindlmarkt lesz, ahol a gyermekek körhintával, korcsolyapályával, és rénszarvas-szánnal találkozva igazi mesevilágba csöppennek.

Kassai mesés karácsony

Így nevezik már évek óta a december 5–23-a közötti adventi időszakot Kassán. A Fő utca hópelyhekkel és karácsonyfákkal díszített. Az árusok fából készült árudái nagyszerű ételekkel és italokkal teli mesebeli királysággá változnak. A helyi turisztikai szakemberek mindenkinek ajánlják a Polgármesteri puncsot, az Angyali káposztalevest, a forralt borokat a régió minden részéről, a gyümölcsteákat, a forró csokoládét, mézeskalácsot, lángost, krumplilepényt, kolbászt és sült húsokat. A Kassát felkereső turista talál a forgatagban kézzel készített karácsonyi díszeket, élő Betlehemet és gazdag kulturális kísérőprogramokat. (kép: Rolitúra)