toptura.hu hírlevél 2019/23.

A világ legjobb utazási célpontjai közé választották az Országos Kéktúrát

A 2020-ra leginkább ajánlott huszonöt utazási célpont közé sorolta a Magyarországon átívelő Országos Kéktúrát a National Geographic magazin nemzetközi honlapja.

Az Országos Kéktúra a világ legismertebb tudományos ismeretterjesztő magazinjának listáján olyan látványosságok között áll helyt, mint a Kalahári-sivatag, a Grossglockner-Hochalpenstrasse, Parma városa, a Maldív-szigetek, Asztúria, Tasmania, a Kamcsatka-félsziget vagy a Grand Canyon Nemzeti Park.

Az Országos Kéktúra teljes útvonalának részletes, szakaszonkénti ismertetője számtalan útba eső látnivalóval együtt elérhető magyar, angol, német és szlovák nyelven a Termeszetjaro.hu honlapon, valamint az ingyenes Természetjáró applikációban.

Az Országos Kéktúra útvonala 1167 km hosszú, 27 szakaszból áll, 152 bélyegzőponttal. Mostanáig ezt a távot több mint 6700-an teljesítették.

Jégből faragott Notre-Dame

Az Ótátrafüred fölött elhelyezkedő Tarajkán november 21-én, a Jégdómban nyitották meg a Magas-Tátra legújabb látványosságát. Az elmúlt évek hagyományait követve immár hetedik alkalommal ismét templomot faragtak ki a jégszobrászok, mégpedig az idén súlyos tűzkárokat szenvedett párizsi Notre-Dame mását.

Adam Bakos tervei alapján 250 tonna jégből faragták ki az eredeti homlokzati elemeket, kőcsipkéket, színes ólomüveg ablakokat tartalmazó 25 méter magas, nem mindennapi látványú dómot, amelyet a látogatói élmény fokozására óránként fantasztikus fényjátékokkal világítanak meg.

A jégszobrászok szerint a mínusz tíz fokos hőmérsékleten jövő húsvétig fennmarad az „alkotás”, amelyet várhatóan több mint kétszázezer látogató fog megtekinteni. Az egyedülálló látványosság naponta kilenc és tizenhat óra között tekinthető meg, és a belépés mindenki számára ingyenes.

Természetismereti kirándulás

December 14-én a Budapest védett fái túrasorozat keretében közepesen nehéz túrán a II. kerület Kondor u. 5. alatti libanoni cédrust keresik fel az Erzsébetvárosi TE turistái.

A fővárosban található famatuzsálemek közül az egyik legnagyobb dendrológiai értéket képviselő példány ez a libanoni cédrus (Cedrus libani), amely egy közel fél hektáros kiterjedésű telken található. A fa környezetének hosszú távú fennmaradása céljából törvényes oltalom alatt áll. A libanoni cédrus Magyarországon nem őshonos, eredeti hazája Libanontól északi irányba egészen a törökországi Taurusz-hegységig tart. Hazánkban a fagyérzékenysége miatt nem mindenütt képes megmaradni. Ennek ellenére olyan libanoni cédrusok is élnek hazánkban, melyek manapság már tekintélyes méretekkel rendelkeznek. A legidősebb példány az Alcsútdobozi Arborétum mellett, a Váli-völgy oldalában található, míg a nála valamivel fiatalabb fa a soproni Lővérekben. A sorban a harmadik helyezett, mind korát, mind méretét tekintve a Kondor utcai cédrus, így nem csak tájképi, hanem dendrológiai értéke is kiemelkedő.

Útvonal: Fenyőgyöngye – Erdészház – Árpád-kilátó – Glück Frigyes út – Oroszlán-szikla – Határnyereg – Libanoni cédrus – Nyéki-hegy – Hűvösvölgy. A táv 7 km, a szint 200 m. A túra résztvevőit a Kolosy téren, a 65-ös autóbusz végállomásán 9 órakor várja dr. Balogh Istvánné túravezető.