toptura.hu hírlevél 2019/24.

A Kis- és a Nagy-Fátra túrakalauz

Két nagyszerű, túralehetőségekben gazdag, a magyar olvasók előtt kevésbé feltárt, de egyre népszerűbb hegyről jelent meg hiánypótló turistakalauz Barna Béla és Pusztay Sándor tollából és képeikkel a Kornétás Kiadó túrakalauz sorozatában.

A természeti szépségekben gazdag vidék bejárása és feldolgozása során a szerzők figyelme nem kerülte el a régiót, kerületet sem, amelynek területén elhelyezkednek a bemutatásra szánt hegyek.

Zsolna, Árva, Turóc és Liptó vidéke nem csupán összetartoznak, hanem turisztikai érdekességeikkel, gyalogos és kerékpárútjaikkal, történelmi látnivalóikkal szinte kínálják magukat a könyvben való feldolgozáshoz.

A Szlovákia északi részén elterülő Zsolnai régiót nyugatról Csehország, északról Lengyelország határolja. A régióközpont Zsolna (Žilina) mellett több gazdasági és kulturális szempontból jelentős település, emlékhely, építmény felkereshető itt. Ezek sorából érdemes kiemelni Árva várát (Oravsky hrad), amely a legszebb középkori várak közé tartozik, de itt található a kilátóhelyként is kiváló Sztrecsény (Strečno), nem messze tőle az Öreg vár (Starý hrad), Zsolnalitva (Lietava), a szujói (Súlovský) és a Liptói vár (Liptovský hrad). Több községben találkozhatunk a népi építészet emlékeivel, amelyek közül kiemelkedik a Rózsahegy közeli Vlkolínec (Farkasd), amely szerepel az UNESCO-világörökség listáján.

A vidék természeti szempontból is nagyon érdekes, nagyrészt hegyes, változó tengerszint feletti magassággal, amelyet a Vág, a Kyszuca és a Túróc folyók szelnek át. Legmagasabb csúcsa a Nyugati-Tátrában található Bystrá (2248 m).

A könyv címét adó Kis-Fátra (Malá Fatra) és Nagy-Fátra (Veľká Fatra) vonzzák a bakancsos turistákat, a kerékpározókat, vagy télen a síelőket. Éppen ezért bármelyik évszakról van szó, kedvelt időtöltésének, kikapcsolódási, sportolási szokásainak megfelelően mindenki mindenkor megtalálja a számára legmegfelelőbb lehetőségeket.

A túrakalauzt elsősorban azoknak ajánljuk, akik ezt a fenyvesekkel, csipkés hegyekkel, zúgó patakokkal, sziklaszirteken álló várakkal tarkított vidéket akarják felkutatni. A látnivalók nem csupán szemet gyönyörködtetőek, hanem hozzájárulnak a szabadidő hasznos eltöltéséhez, az aktív kikapcsolódáshoz, az egészség megőrzéséhez, a természet ideális környezetében a hozzánk közel álló tájak megismeréséhez.Keressék fel Önök is ezt a vidéket, fogadják szeretettel és kíváncsisággal ezt a kötetet, amely reményeink szerint sok új információval szolgál.

A tatár juhar az Év fája 2020-ban

Az Országos Erdészeti Egyesület idén immár hetedik alkalommal tette lehetővé, hogy az Év fája tematikus weblapon (www.azevfaja.hu) keresztül on-line módon szavazzanak a résztvevők – az egyesület tagjai, a kárpát-medencei erdész szakemberek, a szakmán kívüli természetszerető érdeklődők – a jövő évi Év fájára, mellyel a 2020-as esztendő fafaját választhatták meg a szavazók.

Élénk érdeklődés mellett zajlott az on-line szavazás, amelyen összesen 5014 érvényes szavazatot adtak le. Az értékelés után, 2131 szavazattal a tatár juhar (Acer tataricum) lett 2020-as év fafaja. A tatár juhar már honfoglaló eleink útvonalán is elterjedt, általuk is jól ismert fafaj volt. Mára alföldi területeinken erőteljesen visszaszorult. Hegy- és dombvidékeinken kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt. Ökológiai szerepe viszont jelentős.

A második helyen, 1472 szavazattal, a kecskefűz (Salix caprea), míg a harmadik helyen, 1411 szavazattal, a rezgő nyár (Populus tremula) végzett. (forrás: oee.hu)

Tatár juharfák

Megkezdődött az új kilátó építése a Zengőn!

A jogerős építési és természetvédelmi engedély megérkezése után december elején megkezdődött az új kilátótorony építése. A beruházás a természetvédelmi hatóság és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság felügyelete mellett zajlik.

Az építmény – tekintettel az időjárási körülményekre és a fenntartási költségekre – acélszerkezetű lesz. A tervek szerint a 7 szintes épület a jelenlegi toronynál körülbelül 4 méterrel lesz magasabb, a lombkorona szint felett élvezhetjük majd a teljes körpanorámát a Zengőről.

Az építés befejezéséig a csúcs közvetlen környéke munkaterületnek minősül, így tilos lesz a területre belépni. A sárga turistajelzés várhatóan a zengővár sánca mentén kerüli meg majd a lezárt területet. A Viki-pihenőnél található QR kódos állomásunkat a korlátozás nem érinti, így a Várkör a munkák ideje alatt is a megszokott módon bejárható lesz, egyedül a csúcsnál kell egy rövid kerülőt tennetek. A kivitelező munkagépei a Pécsváradról a Zengőre vezető utat fogják használni, a túrázók számára ezekben a hónapokban különös körültekintés javasolt.

A munkálatok a tervek szerint 2020. március 31-ig befejeződnek, és a látogatók birtokba vehetik majd a közel 22 méter magas új kilátótornyot. (Forrás: Pécsváradi Várkör)