toptura.hu hírlevél 2021/14.

Szepesség és a Szlovák Paradicsom

Szepesség egy rendkívül gazdag régió, érdekes természeti szépségeivel és számos művészeti és történelmi műemlékével. A Szepesség a középkori művészet és gótikus kincstára. A gyönyörű természet minden látogatót elbűvöl. A történelem, a természet és az aktív pihenés egyedülálló kombinációja teszi a Szepességet Szlovákia gyöngyszemévé.

Lőcse • Fotó: Máté István

A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park Szlovákia egyik legszebb helye. A Szepes–Gömöri-karszt egy kisebb részét értékes természeti kincsei alapján nevezték el. A terület szépsége és természeti értékei évente rengeteg turistát vonzanak a környékre. A nemzeti park gyönyörű karsztfennsíkokat, mély kanyonokat, szakadékokat (mágikus vízesésekkel), hatalmas föld alatti barlangvilágot (Dobsinai-jégbarlang – UNESCO Világörökség), hasadékokat, növény- és állatfajokat mutat meg, és a legszebb kilátást őrzi. A Szlovák Paradicsom szépségében bármely évszakban gyönyörködhetünk, hiszen egész éven látogatható.

Turisták a Sucha Belá szurdokvölgyben • Fotó: Máté István

A Szlovák Paradicsomban több mint 300 km kijelölt turistaútvonal, több mint 400 kilométernyi kerékpáros útvonal, lovasturizmus, sziklamászás, csónakázás, úszás és vízi sportolási lehetőségek, kijelölt nordic walking pályák, az aktív és passzív sportok egyéb formái találhatók meg.

Lovaglás a Szlovák Paradicsomban • Fotó: Máté István

A turisztikán kívül a Szlovák Paradicsom vadvízi evezéssel csalogatja látogatóit a Hernád folyóhoz. Szlovákia egyik leghosszabb szurdokvölgyén vezet keresztül a Hernád-áttörés. Az újra megnyitott Kyseľ-szurdok az „igazi vadon” felfedezését nyújtja.

Részlet a Hernád áttörésből • Fotó: Máté István

A látogatók felfedezhetik a Kyseľ-szurdok – Ferrata HZS (Hegyi Mentőszolgálat) turistaútvonalat még október 31-ig terjedő időszakban. A Ferrata technikai felszereltsége lehetővé teszi a kényelmes és biztonságos szurdok átkelést. A via ferratához szükséges eszközök kötelezők. (További információ a www.npslovenskyraj.sk oldalon található)

Hegymászó találkozó Mátrakeresztesen

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség szeptember 24–26. között a Mátrában, Mátrakeresztes térségében rendezi meg a Hegymászó találkozó és hegymászó triatlon 2021 rendezvényét.

A nyilvános, bárki által felkereshető találkozót 2021. szeptember 24-én, 12 órakor nyitják meg. Este különféle mászásokról, expedíciókról, versenyekről szóló vetítésekre várják a résztvevőket.

Szeptember 25-én, 9 órakor indítják el a mászópároknak kiírt versenyt. Ennek során a mászópárok a verseny folyamán nem hagyhatják el egymást, illetve a második versenyző idejét mérik. A verseny első fordulója futás lesz a Békás-tavi erdészháztól (tfm. 400 méter) az Ágasvári turistaházig (tfm. 650 méter). A szintidő: 90 perc.
A szintidő teljesítése egy pontot jelent, minden szintidőn belül futott 5 perc plusz egy pontot jelent. Az út a turistatérképen jelzett ZO-Z-jelzésen kerül kijelölésre.

Pihenő után serpa verseny keretében futás-gyaloglás lesz az Ágasvár-csúcsig és vissza.

A verseny felnőtteknek (14 éves életkor felett) 10 kg-os súllyal, hordkerettel, gyermekeknek (14 éves életkor alatt) 5 kg-os súllyal, hordkerettel kerül megtartásra.
A turistaház magassága tfm. 650 m, míg az Ágasvári-csúcs tfm. 788 m. Szintidő: 30 perc. Az útvonal a kék háromszög jelzésen halad.
A szintidő teljesítése egy pontot jelent, minden szintidőn belüli öt perc egy plusz pontot ér. A futás második része: Ágasvári turistaház – Báránykő. A turistatérképen: P+ – P jelzés. Szintidő: 40 perc. Az Ágasvári turistaház tfm. 650 m, a Báránykő tfm. 410 m. A feltételek megegyeznek az egyes pontban leírtakkal.

Mászás párban. Az út akkor vehető teljesítettnek, ha a másodmászó is földet ért.

A pontozás: A kalauzban leírt fokozat adja a pontszámot hatos fokozatig. Hatos fokozat felett a fokozat száma plusz 50%.

Szombat este 18 órakor történik a verseny zárása. 20 órakor vetítés, barátkozás, tábortűz. Szeptember 26-án vasárnap,10 órakor lesz eredményhirdetés, és a találkozó bezárása. A találkozóra és a versenyre a jelentkezés: poldihegybt@index.hu